IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 400 пункта заради нови разпродажби в технологичния сектор

Инвеститорите отвъд океана бяха под влиянието и на данните за заявленията за обезщетения при безработица

23:58 | 10.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси записаха големи спадове при волатилна сесия в четвъртък, тъй като разпродажбите в технологичния сектор, който е най-добре представящият се на пазара, се възобновиха след ден на успокоение, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 405,89 пункта от стойността си и завърши сесията на ниво от 27 534,58 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,8% до ниво от 3339,19 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 2% до 10 919,59 пункта. Това е четвърти спад от пет сесии за основните индекси отвъд океана.

Книжата на Apple поевтиняха с 3,3%, след като преди това поскъпнаха с 2,7%. Tesla, която в един момент от търговията бележеше ръст от 8%, приключи с по-скромен скок от 1,4%. Цената на акциите на Netflix и Microsoft се понижи, както и тази на Facebook и Amazon. Книжата на Nvidia загубиха 3,2% от стойността си. Технологичният сектор в S&P 500 се понижи с 2,3%.

Между 2 септември, когато пазарът достигна исторически връх, и вторник технологичният сектор в широкия измерител е отписал 11,4%. През същия период S&P 500 се понижи с близо 7%. Технологичните компании компенсираха част от загубите си в сряда, когато регистрираха най-големия си еднодневен ръст от април насам, преди разпродажбите да се възобновят в четвъртък.

Проблемите на пазара се случват на фона на нарастващо притеснение на Wall Street за технологичен балон, тъй като тези акции тласкат Nasdaq до рекорден връх въпреки удара за икономиката от коронавирусната пандемия.

Инвеститорите бяха под влиянието и на ключови данни за безработицата, публикувани в четвъртък.

Министерството на труда съобщи, че броят на хората, подали за първи път заявление за обезщетение при безработица, е достигнал 884 хил., докато анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 850 хил.

„Икономическият растеж ще се завърне рязко през третото тримесечие и отново през четвъртото тримесечие, но данните от пазара на труда все още показват, че предстои дълъг път“, коментира Питър Бууквар, анализатор в Bleakley Advisory Group.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,682% и 1,422%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,14% до 93,38 пункта. Еврото поскъпна с 0,13% до 1,182 долара, а паундът поевтиня с 1,4% до 1,281 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,03% до 106,13 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като публикувани в САЩ данни показаха изненадващо увеличаване на запасите от суров петрол миналата седмица, потвърждавайки доклад на индустрията.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 25 цента до 40,54 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 75 цента от стойността си до 37,30 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,7% до 1967,80 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
За Tesla незнам, но за Nikola мога да ти гарантирам, че са балон и май вече се е спукал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Обърнете внимание - тия, които трябва да падат, падат просто недостатъчно, за да компенсират балонството си. Това обаче, което би трябвало не да пада, ами направо да се срива - циркаджийската тесличка - дори се качва !!! Още един маркер за нивото на "инвеститорите", купуващи тия шитни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още