IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс: Следващото лято навсякъде ще има ваксини за коронавируса

Милиардерът е загрижен за икономиките на развиващите се държави, които не могат да поемат високи дългове

13:02 | 15.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че няколко ваксини срещу коронавируса ще бъдат одобрени до три месеца. Дотогава обаче той се страхува от поредната вълна на вируса със "смъртност в много страни като тази от пролетта", каза той в интервю за германския икономически всекиндневник Handelsblatt.

Едва ли някой в бизнеса се е занимавал с пандемиите толкова интензивно, колкото Гейтс. Фондацията му Bill & Melinda Gates участва активно в търсенето и производството на ваксини срещу Covid-19. Основателят на Microsoft се притеснява от многобройните теории на конспирацията, които предупреждават срещу неговата личност и ваксинациите. Те, по думите му, биха накарали хората да не се ваксинират.

Според Гейтс е необходима степен на ваксинация от поне 60 процента от населението, за да се премахне болестта. „Всичко, което имам, е науката и фактите“, казва Гейтс. „Много съм отворен за предложения за това как можем да избегнем тези теории на конспирацията”, посочва той.



„Има само две възможни ваксини. които могат да бъдат одобрени преди изборите в САЩ -  тази на Pfizer и Moderna. Но не е вероятно това да се случи и за двете. Темата не бива да се политизира. Не е хубаво, че няколко от изявленията на Тръмп карат нещата да изглеждат така”, казва още милиардерът.

Гейтс се застъпва за финансиране и разпространение на ваксините и в развиващите се страни, за да се спасят много човешки животи, да се осигури политическа стабилност и да се намали риска от повторна вълна в Европа и САЩ. „Определено трябва да завършим това в глобален мащаб”, пояснява той.

Ефектите на вируса в развиващите се страни са драстични, пояснява Гейтс. Много мерки за помощ (от страна на властите) ще бъдат отменени в други области. „Няма ваксинации срещу морбили, не се дават мрежи за комари, няма лечение за ХИВ, лекарства не се разпространяват”, обяснява той ситуацията в развиващите се държави.

За Африка Гейтс очаква значително повече смъртни случаи от косвени, отколкото от преки последици от Covid-19. Икономическите щети ще са огромни. Държавите не можели просто да влязат в дългове като богатите страни, за да финансират правителствените програми. „Може да им отнеме десетилетие или повече, за да се възстановят”, опасява се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ах, тоя колко е противен тоя ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Защо просто не купят руската ваксина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
korn
преди 3 години
Гейтс и неговата дружка Путин, който рекламира няква ваксина, да си я заврят в алчните отвори. Още малко ще им траем глупостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
Загрижен е, миличкият. Голямо сърце носи, и за бедните държави има място. Даже парички назаем е готов да им даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още