IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството на инвеститори тласка надолу бизнес имотите в Азия

Общият обем на придобиванията в региона е на ниво от около 65% спрямо последните две години

18:10 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

Глобалните инвеститори намаляват диспропорционално разходите за бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион спрямо други региони на фона на пандемията и перспективите, които остават трудни, сочи доклад, цитиран от Bloomberg.

Общият обем на придобивания на бизнес имоти, включително офиси, търговски площи и хотели, е на около 65% от регистрираните нива през последните две години, съобщава базираната в Швейцария Банка за международни разплащания (BIS) в тримесечния си доклад. За сметка на това обемите в Северна и Южна Америка са намалели само с 25% през първото полугодие, а тези в Африка, Европа и Близкия изток почти не са се променили благодарение на някои големи сделки.

„Трансграничните инвеститори са особено плашливи, когато са изправени пред голям глобален трус като пандемията от COVID-19“, пише банката.

Ръст на случаите след началото на пандемията принуди страни като Китай и Сингапур да наложат строг контрол по границите и блокади, които затрудниха инвеститорите да подписват сделки с недвижими имоти. Дори след повторното отваряне на икономиките им тези страни продължават да са предпазливи в смекчаването на ограниченията за пътувания на фона на ръста на случаите в света, който заплашва да осуети усилията за сдържане на разпространението на вируса.

Предвид относителната значимост на недвижимите имоти за някои азиатски икономики, може да се наложи държавните ръководители да намалят пазарната волатилност, включително чрез ограничения за притока на пари от чужбина, отбелязва банката. Стойността на недвижимите имоти е равна на над 100% от брутния вътрешен продукт в Хонконг и около 47% в Сингапур, показва докладът.

Трансгранични финансови посредници като имотни фондове и тръстове за инвестиции в недвижими имоти регистрираха най-големия спад в региона със свиване от 61% на всички трансакции през първото полугодие на тази година спрямо 74% година по-рано. Доларовият обем е намалял до 18 млрд. долара спрямо 29 млрд. долара през същия период на 2019 г., съобщава BIS след анализ на данни на Real Capital Analytics.

Докладът е установил някои убежища в региона. Япония е регистрирала повече придобивания на многофамилни жилища от глобални инвеститори, особено от САЩ, които се оттеглиха от останалата част на региона.

За Азиатско-тихоокеанския регион предизвикателствата остават. В средносрочен план банки и други финансови институции може да бъдат ударени от просрочия по заеми и забавяне на активността в сектора на бизнес имотите, ако пандемията трае по-дълго и правителствата прекратят подкрепата си както за наемателите, така и за собствениците на имоти преди икономиката на постигне ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още