IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За тънката граница между инвестирането и хазарта

Разликата между тях всъщност е в риска - само необходимия ли поемате или повече?

13:10 | 19.09.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата не е рулетка. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борсата не е рулетка. Снимка: Bloomberg

Няма съмнение, че инвестирането може да бъде вълнуващо. Бързата печалба на пазарите може да ви въодушеви и да се зарибите да търсите следващата възможност. Но има тънка граница между инвестиране и хазарт, и трябва да сте сигурни, че сте от правилната й страна, пише за Financial Times Моира О’Нийл, ръководител лични финанси в Interactive Investor и бивш носител на наградата журналист на годината на Wincott Personal Finance.

През март акциите в световен мащаб спаднаха с поне 25%, а в повечето държави от Г-20 - с 30% (макар че по-късно възстановиха голяма част от загубите). След това влязохме в карантината - период на изолация у дома и, за тези, които не бяха пратени в неплатен отпуск, излишък от доходи за харчене. Комбинацията от хранене вкъщи, затворена хотелиерска индустрия и бариери пред задграничните ваканции се превърна в големи спестявания, като Службата за национална статистика разкри, че сме спестили 157 млрд. паунда само за три месеца.

Но много хора не оставиха парите в банката. През карантината имаше забележителен ръст в броя на 25-34-годишните, открили инвестирането. Начинаещите инвеститори наводниха пазарите през март и април, надявайки се да спечелят от пазарните дъна - и може би да убият част от скуката при карантината.

През второто тримесечие на 2020 г. тази възрастова група отбеляза най-силен ръст на новите индивидуални спестовни и пенсионни сметки в Interactive Investor, съответно с 275% и 258% на годишна база. По-младите бяха привлечени от най-големите технологични акции: Apple и Amazon фигурираха сред първите 10 акции, държани от милениалите (родените между 1980 и 1995 г. - бел. прев.) в платформата на Interactive Investor през април и от борсово търгуваните фондове (ETF).

Онези, които купуваха акции на Amazon в началото на април при цена от 1 901 долара за брой, видяха как тя постоянно нараства до 3 531 долара към 2 септември, което е печалба от 85%. През същия период Apple имаше още по-впечатляваща траектория - от 60 до 134 долара, ръст със 123%. Удвояването на парите ви за кратък период несъмнено е вълнуващо.

Рисковете от закупуването на акции - това, което се увеличава, може и да намалее - са широко известни. Някои платформи обаче предлагат инвестиции, които носят значително по-високо ниво на риск. Такава е договорът за разлика (CFD), залог върху краткосрочните движения в цените на акциите и популярна форма на дериват, предлагана на инвеститори аматьори от Обединеното кралство. Регулаторен преглед на пазара през 2016 г. установи, че 82% от инвеститорите са загубили пари от CFD. В крайна сметка регулаторът наложи по-строги ограничения на пазара, за да защити потребителите, но рисковете остават.

Ако сте били изкушени да използвате CFD и впоследствие сте загубили или спечелили пари, или пък сте достигнали „връх“, вие вероятно залагате, а не инвестирате. А това не е добра основа за финансова сигурност.

Разликата между инвестирането и хазарта не винаги е ясна. И двете включват рискуване на пари за потенциална финансова печалба. Някои професионални комарджии изпробват и тестват системи, докато някои инвеститори всъщност залагат без да го осъзнават.

Но любимото ми обяснение за разликата е в готовността да се поеме риск. Само необходимия ли поемате или повече?

Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Така и не разбрах защо ми трият коментара ... дори няма обиди а просто съвети да не се връзвате на рамената и бицепсите които разни трейдъри ще ви рекламират.... тях ги интересува само спреда нищо друго ! Правилната стратегия е Buy and hold
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 3 години
ИНВЕСТИРАНЕТО Е 100% ХАЗАРТ В НОШИ ДНИ!Обаче, не е такъв, като класическо казино.....А МНОГО,МНОГО,МЧНОГО, ПО-ЛОШ! Например: ФЕД върти топчето на рулетката и се пада черно. Обаче, нашите хора са заложили на червено и губят от ръката. ФЕД, ЛИЧНО, ЧРЕЗ КОЛИЧЕСТВЕНИ УЛЕСНЕНИЯ, НУЛЕВИ ЛИХВИ И ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, премества топчето на червено и обявява - 23 ЧЕРВЕНО. Залагащите се развикват, обвиняват в измама......е, тогава крупието вика охраната. която ги набива/убива, прибира им парите и всичко ценно. А крупието обявява и РЕКЛАМИРА ново залагане. ЧИСТ ХАРАТ. В КОЙТО, НАКРАЯ, ПЕЧЕЛЯТ САМО ФЕД И НАШИТЕ ХОРА. А най-гадното е, че постоянно обвиняват масите как не искат да залагат, как не могат да вдигнат инфлацията или да потребяват достатъчно за ръст на БВП! Ти си инвестирай, накрая всичко ше стане собственос на фед. освен болката и разочарованията. те са за юзъръ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
За съжаление разликата между инвестирането и хазарта напоследък става все по-тънка. Всички знаем, че хазартът е лошо нещо. Напоследък и инвестирането се превръща също в лошо нещо. Както вървят нещата един ден инвестирането ще стане по-лошо и от хазарта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
"Бъдещите инвеститори спокйто могат да учат теория на игрите и психология, вместо да четат финансови отчети."Ама наистина трябва да прочетете "Черния лебед". Не съм и предполагал, че толкова хора в специализиран сайт сравняват борсата с теорията на игрите. Разликата е грандиозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Petar2015
преди 3 години
Не случайно се казва "играя на борсата". Инвестирането е вид хазартна игра. Събитията тази година направо развенчаха фундаменталния анализ.Бъдещите инвеститори спокйто могат да учат теория на игрите и психология, вместо да четат финансови отчети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
alphaomega
преди 3 години
Като цяло финансовите пазари са по скоро за развлечение и не е препоръчително да влагате големи суми пари там. От финансовите пазари не е възможно могат да се вадят регулярни доходи каквито може да ти донесе всеки един нормален бизнес. Да, от време на време може да удариш някоя голяма печалба или пък серия от печалби но в дългосрочен план колкото повече сделки правиш толкова повече доходността започва да клони към нула.Единиците които побеждават пазарите дългосрочно в повечето случаи са просто късметлии и статистически аномалии. Някой от тях пък търгуват с вътрешна информация или ползват други нелегални методи за манипулация на пазарите така че да имат предимство над другите участници. Като цяло най "добрата" стратегия е да следваме трендовете чисто технически и да правим колкото се може по малко сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Щом смяташ, че това е пълна глупост те съветвам или да инвестираш супер консервативно, или да се приготвиш от време на време да губиш много големи суми. Повече не ми се обяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Риск/нериск, парите все повече се концентрират. Нормалните хора на улицата се чудят как да си платят ток/вода/наем. Тези на борсата се чудят какво да си правят парите, че няма толкова много варианти. Отрицателните лихви изсмукват капитала от спестовните балъци, които гледат отстрани. От хазарта на борсата може да загубиш, може и да спечелиш. Ако не участваш обаче 100% губиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
"Бих казал, че не е възможно да станеш успешен инвеститор ако не познаваш математиката зад хазартните игри. "Toва разбира се са пълни глупости. Черното пиле ми се стори доста елементарно и се чудих как може да се приема за нещо новаторско. Оказва се, че бая народ просто отказват да мислят и дори елементарни житейски истини са им чужди. https://en.wikipedia.org/wiki/Ludic_fallacy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
хубаво е младите лъвчета да знаят, че при инвестирането при определени обстоятелства баланса може да слезе и под нулата за собствена сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още