IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед за паричната политика помогна на Dow да излезе на зелено

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза силен ръст от по над 4%

23:28 | 16.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в сряда разнопосочно, след като по-рано пред деня Федералният резерв обяви, че смята да запази смекчената си парична политика поне до края на 2023 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,13% до 28 032,38 пункта.

Новите разпродажби в технологичния сектор обаче натежаха върху другите два водещи измерителя.

Широкият показател S&P 500 се раздели с повишенията си от по-рано през сесията и приключи със спад от близо половин процент до 3385,52 пункта. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite успя да изтрие 1,3%, достигайки ниво от 11 050,47 пункта.

Акциите на Apple поевтиняха с близо 3%, а тези на Facebook с близо 3,3%. Amazon и Netflix отписаха от стойността си по около 2,5%, а Alphabet и Microsoft – съответно 1,5% и 1,8%. Книжата на Tesla също се разделиха с 1,8% от стойността си.

Ръстовете при акциите на Goldman Sachs и JPMorgan Chase с по 1,4% и 0,4% помогнаха на Dow да излезе на зелена територия.

На редовната си среща Комисията по отворените пазари на Фед очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Ръководството на централната банка очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%, а очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво, заяви централната банка в изявление в сряда.

„Тези много силни, много мощни насоки показват както нашата увереност, така и нашата решимост“, заяви гуверньорът Джером Пауъл по време на пресконференция след решението на комисията.

Управителят на Фед също така посочи, че отделни сектори на икономиката ще продължат да се затрудняват без допълнителна фискална помощ.

Коментарът му бе направен, след като по-рано през деня началникът на кабинета на Белия дом Марк Мийдоус заяви, че е оптимистично настроен за постигането на споразумение за нова коронавирусна помощ между демократите и републиканците в Конгреса. Президентът Доналд Тръмп също намекна в туит, че би подкрепил по-голям пакет от стимули.

Мийдоус заяви, че държавният глава е готов на компромис за сумата от 1,52 трлн. долара, предложена от двупартийна група от Камарата на представителите, чиято цел бе да се сложи край на продължилата месеци патова ситуация около новите стимули за американската икономика.

При корпоративните новини едно от най-очакваните първични публични предлагания на 2020 г. отвори в сряда. Акциите на софтуерната компания Snowflake поскъпнаха с близо 112%.

В последния си кръг на финансиране като непублична компания Snowflake беше оценена на около 12 млрд. долара. Snowflake е доставчик на облачни услуги за съхранение на данни и предлага на компаниите софтуер за анализ на техните данни.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 0,689% и 1,448%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се увеличи до 93,2 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза силен ръст от по над 4%. Международният бенчмарк Брент поскъпна с 4,2% до 42,24 долара, а американският лек суров петрол WTI – с 4,8% до 40,13 долара.

Цената на златото остана почти без промяна на ниво от 1966,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
То наливането на пари все някога ще изгърми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Хайде пак от същото лекарство. Всъщност единственото, с което Фед разполага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още