IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се преизчисление на пенсиите за 1,1 милиона пенсионери

Така ще има баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г., и тези, които са се пенсионирали преди това, смята Деница Сачева

10:15 | 17.09.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group

Правителството обмисля преизчисление на пенсиите за част от пенсионерите. Това стана ясно от изказване на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет, обяви тя по bTV и допълни, че кабинетът има готовност както да продължи мярката с 50 лв. допълнително за всички пенсионери, така и да направи предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г.

„Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите“, коментира тя.

„В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1,2 милиард лева годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г., и тези, които са се пенсионирали преди това“, обясни Сачева. 

Тя за пореден път каза, че не се обсъжда вариант за подаване на оставка на правителството, а се обсъждат теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета.

„Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. "Не си правим тънки сметки, ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета за повече пари за хората, това което ние трябва да свършим ще го направим и ще предложим правилните решения", коментира социалният министър.

За вчерашните барикади на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от "Системата ни убива" Сачева посочи, че има ред за влизане в Народното събрание.

„Този ред е за всички, не е направен за Мая Манолова“, каза тя. Според министъра целта е провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ”, които ще участват в следващите избори, виждам порочно нещо в това да се злоупотребява с тази кауза, каза още Сачева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Е,този(тя) ще направи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
v_tin
преди 3 години
Тези глупости ги приказват поне от 5 години. Всеки министър така говори, но на практика не прави нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pass
преди 3 години
Преизчислението е трудна работа, в смисъл сега какво правим? Ами даваме едни малко по-високи пенсии, отколкото са са тези на пенсионираните преди 5г. например. С което се фалим, ей какви пенсии даваме, но е за сметка на пенсионираните преди време, които са в девета глуха. Сега ако се преизчислят всички пенсии, реално ще отиде голяма сума за пенсии на по-отпреди пенсионираните, а за сегашните няма да има промяна, т.е. няма да има с какво да се фалим. То не че пенсия от 260лв. е за фалене де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още