IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да последват Европа в адаптацията й към коронавируса

Американците може би трябва да попитат кога техните политици и медии ще станат толкова приспособими в условията на развиваща се пандемия

15:42 | 20.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Демократите в Америка често казват, че искат да подражават на Европа. Предвид тяхната привързаност към карантинните мерки, можем само да се надяваме, че този път те наистина ще го направят. В части от Европа, подобно на такива в САЩ, има ръст в новите случаи на Covid-19. За разлика от много американски управници, европейските лидери се поучиха от досегашния си опит с вируса, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Увеличението на заразените, измерено чрез положителните тестове, е видимо в целия Стар континент - с едно изключение, до което ще стигнем след малко. Подновената пандемия е най-остра в Испания и Франция, чиито седемдневни плъзгащи се средни стойности при новите случаи на милион жители са съответно около 215 и 130, от минимуми от приблизително 8 през юнското затишие. Повишението на други места не е толкова силно, но все пак е изразително. Германия сега е с около 20 заразени на милион жители, спрямо 4 по-рано през лятото.

В основата на тези скокове не са предишни правителствени политики. Италия, Испания и Великобритания бяха горещи точки в първата вълна на пандемията през пролетта и всички те наложиха строги блокажи. Но и трите сега изпитват нови вълни на болестта. 

Това важи и за Германия, която избегна най-тежките опустошения на първата вълна. По това време агресивната немска програма за тестване и проследяване, съчетана с умерена карантина, беше приветствана като пример за подражание в общественото здравеопазване. Сега е по-справедливо да се каже, че още не се знае дали Германия трайно е потиснала коронавируса или просто е забавила неизбежното му разпространение.

Европейските ръководители забелязват всичко това. Те също така забелязват, че макар новата вълна да доведе до повече случаи, досега смъртността не е толкова висока, колкото през пролетта, а болниците успяват да устоят. Ето защо ентусиазмът им за драконовски национални блокади отслабва, докато пандемията продължава. Вместо това Европа възприема по-тесни, локални блокажи и по-меки мерки за контрол.

Във Великобритания някои градове отново въведоха форма на блокиране. Останалата част от страната продължава да се отваря, като има ограничения за размера на някои събирания и задължение за носене на маски в повечето закрити пространства. Дания не изисква маски, освен в обществения транспорт, но ограничава някои по-големи събития.

От една страна, политиците са все по-наясно със здравните и икономическите опасности от повсеместните блокади, включително масова безработица, прекъсване на образователния процес и психологически проблеми. От друга, европейските лидери сега са по-склонни да се фокусират върху индивидуалната отговорност, отколкото върху правителствените действия. „Правителството не може да направи повече от това“, каза наскоро пред WSJ Херман Гусенс, координатор на пандемичния консултативен съвет на Европейския съюз. Той предлага да се наблегне на стъпките, които хората могат да предприемат, за да контролират разпространението на вируса, като социалното дистанциране и носенето на маски.

Ако това звучи познато, то е защото представлява подходът на Швеция през цялата пандемия - и същата тази Швеция е очебийното изключение от новата вълна на коронавирус в Европа. Скандинавската страна се въздържа от задължителна карантина и вместо това поощри разумните предпазни индивидуални мерки, като например работа от вкъщи, когато е възможно, и поддържане на социално дистанциране.

Макар че в Швеция вирусът взе повече жертви в началото на кризата - съсредоточени, както навсякъде, в домовете за възрастни хора - там втора вълна все още не е настъпила. Ако тази тенденция се запази, тя ще внесе важен момент в дебата за това какво, ако изобщо, бе постигнато в другите държави вследствие на блокадите през пролетта.

Най-отличителната характеристика на европейския отговор спрямо коронавируса е, че преценките на политиците се променят с еволюцията в знанието им за него и за способността на техните държави да го управляват. Американците може би трябва да попитат кога техните политици и медии ще станат толкова приспособими в условията на развиваща се пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
СЗО: Очаквайте нови вирусиТе отново ще бъдат предадени чрез животните на човека поради все по-ускоряващата се индустриализация и намаляването на естествения хабитат на животните за сметка на хората, предупреди шефът на организацията Тедрос Аданом ГебрейесусХаха ... идиотия на куб !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Хората разбраха що за измислица е тоя вирус и масата не им дреме вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Защо мислиш , Лукашенко е "диктатор" ... щото не гти еббава тия иддиоти от СЗО , барабар с мумиите които им дърпат конците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
аз предлагам да се метнеш от 20 етаж и да ни спестиш инфантилните коментари с които започна пак да ни заливаш... върни се където беше подледните 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Аз предлагам на Швеция да и бъдат наложени санкции, защото не приложи общоприетите са Съюза ограничителни мерки по време на пандемията. Беларус също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още