IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?

Борбата за находищата на природен газ след няколко гръмки открития превръща региона на Източното Средиземноморие обект на засилен международен интерес

21:44 | 18.09.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

По-рано тази година Израел започна да изнася природен газ. Това беше значително развитие за държава, която само преди няколко години беше почти изцяло зависима от вноса на енергия, пише турската медия TRTWorld.

Това, което доведе до енергийната трансформация на Израел, беше откриването на две гигантски газови офшорни полета в Източното Средиземноморие.

Откриването на газовото находище „Тамар“ край израелското крайбрежие през 2009 г. и намереното месеци по-късно находище „Левиатан“ променят перспективите за въглеводородите в региона само за една нощ. 

Тези огромни резерви подхранват мечтата на Тел Авив да се превърне в основен играч, който обмисля доставки към Европа някой ден чрез износ на втечнен природен газ (LNG).

Оттогава половин дузина държави, които могат да се похвалят, че имат териториални води в рамките на Източното Средиземноморие, започнаха да търсят собствени резерви. Няколко успяват.

Например Египет открива масивното газово находище „Зохр“ на 4000 метра под морското равнище през 2015 г. То съдържа 800 милиарда кубически метра газ.

Това е най-голямото открито до момента газово находище в Източното Средиземноморие. Добивът от „Зохр“ надминава повече от половината от общия добив на газ в Пакистан.

Гръцката администрация в Кипър също откри газ в дълбоководното поле „Калипсо“ през 2018 г.

Според геоложката служба на САЩ само басейнът на Левант, който включва водите на Египет, Израел, Ливан, Палестина и разделения политически остров Кипър, съдържа 3,41 трлн. куб. м газ.

Енергийната консултантска фирма Wood Mackenzie изчислява, че общите запаси на газ в Източното Средиземноморие са около 125 трилиона кубически фута.

ТУрция1 ТУрция1

Водена от тези открития, Турция реши през 2017 г. да ускори процеса на собственото си търсене на газ в региона.

Анкара закупи специален кораб, оборудван за подобна задача, както и три сондажни кораба – „Фатих“, „Явуз“ и „Кануни“, за да започне търсенето в Източното Средиземно море и Черно море.

Турция задоволява почти всичките си потребности от газ чрез внос, ход, който струва на страната милиарди долари, което създава голямо напрежение върху нейните валутни резерви.

Усилията на страната относно проучвателната дейност дадоха резултат, след като миналия месец тя обяви, че е открила голямо находище на газ в Черно море.

Но проучването на Турция в Източното Средиземноморие е изправено пред препятствия от страна на Гърция и кипърските гърци.

Според TRTWorld  Турция е изключена от морските споразумения, включително онези, които Гърция, Израел и гръцката част на Кипър са използвали за демаркиране на офшорни газови блокове помежду си.

Основен проблем е проучвателната работа, която се извършва във водите, заявени от гръцкия Кипър. От 70-те години малкият остров е разделен на две части - едната е контролирана от Гърция, докато другата е обитавана от кипърски турци.

Турцив3 Турцив3

Анкара смята, че Севернокипърската турска република (СКТР) трябва да има дял в офшорните ресурси в региона.

Кипърската гръцка администрация предоставя концесии за проучване на газовите находища на мултинационални компании в офшорните региони на запад и югоизток от острова, без да се консултира със СКТР.

В същото време Гърция се опитва да наложи правата си върху изключителната икономическа зона около многобройните си малки острови в Егейско море.

Това оставя Турция с малък офшорен участък на разположение и с почти никаква морска територия в Източното Средиземноморие - нещо неприемливо за Анкара.

В същото време Турция разполага с най-дългата брегова линия по протежение на Източното Средиземноморие. Териториалните претенции на Анкара в региона се свиват до 41 000 квадратни километра от това, което според Анкара трябва да бъде 189 000 квадратни километра.

Участието на европейските петролни компании допълнително усложнява ситуацията. Италианският ENI е оператор на полето „Зохр“, докато френската Total има дялове в полетата край гръцкия Кипър.

В рамките на днешния ден Франция подкрепи призивите на гръцки Кипър към Европейския съюз (ЕС) за обмисляне на санкции срещу Турция, ако правителството в Анкара не прекрати търсенето на енергийни ресурси във водите на Източното Средиземноморие, където Турция и Кипър претендират за изключителни икономически права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Това можеше да стане преди време. В момента Турция е поставена почти наравно с Русия като враг на западните ценности. Газ от Турция или през Турция е като СП 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Ами да взема Меркелица, и да внася от Турция, ако може. Тъкмо, трансферни такси и за нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Ти през целият си живот само от един магазин ли си пазарувал? Газът от това находище още не е излязъл изпод Земята. Газ на планетата има достатъчно. Никъде не е казано, че производителят трябва да е само един. Милиони хора на Планетата произвеждат хляб от хилядолетия. И през цялото време се появяват нови и нови производители. Което, колкото и смешно да ти звучи е нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Като гледам картата това находище си е направо турско! По турско едва ли би могло да бъде. Ердоган никога няма да го прежали, но не знам какво ще прави с туски поток???...а на Путин хич няма да му хареса, особенно ако немците най-после осъзнаят че руския газ ги прави жалки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Е, ако не се осъзнае ще я осъзнаят. Работи се усилено в това направление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Израел от вносители на газ ще стават износители. Египет си добиват газ.Турция ще добива газ. Няколко държави от ЕС са средизомноморски държави, но не се добива газ а ще се внася от Русия. Срамота. Меркел трябва да се осъзнае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Kalinikos
преди 3 години
ИНВЕСТОР, на ползваната (взаимствана) от вас карта на териториалните води на Р. Гърция има ГРЕШКА: Остров Лесбос е писан в турски води!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Айде първо да си проверите - кое са кубически метри и кое са кубически футища, за да не се излагате, ок?Щото съвсем скоро един в Букчето ми спореше колко "колосални" са залежите на Левиатан, ама се оказа, че е объркал метри с футища - и тия залежи се равняват на добивът на Газпром за няколко месеца. Поне имаше почтенството да си признае. Същото и с другите находища. Отделно - какви са разходите по добивът от находище на 4 километра под морето? Разбира се - за някаква регионална диверсификация стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още