IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: България е сред страните с много висока степен на развитие на е-управление

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на е-правителство, сочи доклад

13:52 | 21.09.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI) в доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

За първи път страната ни влиза в категорията много висока степен на развитие на електронното управление заедно със страните от европейската регионална група Чехия, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния.

Според данните в доклада на ООН България, заедно с останалите в тази категория държави, демонстрира последователност и напредък в разработването на  стратегически документи в областта на електронното управление и в координацията и предоставянето на електронни услуги. 

Страната ни бележи осезателен напредък и при Индекса за е-участие като се покачва в класацията с цели 12 позиции и от 35-то място достига 23-то място сред 193 държави.

Броят на държавите членки на ООН в групата с много висока степен на развитие на е-управление (със стойности, вариращи от 0,75 на 1,00) се е увеличл от 40 на 57, което представлява 43% ръст между 2018 и 2020 г., посочва се в доклада на ООН.

От 18-те държави, класирани за първи път в групата с много висока EGDI, четири са в Америка (Аржентина, Чили, Бразилия и Коста Рика), седем са в Азия (Саудитска Арабия, Китай, Кувейт, Малайзия, Оман, Турция и Тайланд), и седем са в Европа (Чехия, България, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния).

Общият брой на страните от групата с висока степен на развитие на е-управление леко е намалял - от 71 през 2018 г. на 69 през 2020 година, отбелязва се още в доклада.

Индексът за развитие на електронното правителство (EGDI) е периодичен индекс, чиято цел е да предостави обстойна и точна оценка за степента на развитие на електронното правителство в различните страни членки на ООН. Проучването и измерването на развитието на електронното правителство се провежда от Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации. Първото издание е от 2003 г., като в следващите години индексът се публикува всяка година. След 2008 г. започва да излиза веднъж на две години.

Методологичната рамка за събиране и оценка на данните от изследването на развитието на електронното правителство се основава на цялостен поглед върху електронното правителство, който включва три важни измерения, които позволяват на хората да се възползват от онлайн услугите и информацията: адекватност на телекомуникационната инфраструктура, способност на човешките ресурси да използват ИКТ и наличие на онлайн услуги. Измерва се също и доколко са ефективни държавните институции във включването на обществото в процеса на формиране на политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Абсолютно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 3 години
Това заявление но ООН потвърждава решението на американците да им отрежат финансирането, защото са нежужна организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
тия май са си поставили за цел да докажат колко излишна организация са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 3 години
моля?това заради 2-та милярда за еуправление ли го пишете?СКАНДАЛНА СТАТИЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още