IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свети червена лампа за политически набези на руски и китайски пари към Запада

През последните десет години е имало над сто опита на авторитарни режими да се намесят в демократични процеси по света

12:02 | 26.09.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашните твърдения, че съпругът на голяма дарителка на Консервативната партия в Обединеното кралство е бил финансиран тайно от олигарх в тесни връзки с Владимир Путин, са последният пример за скритите руски пари, които потенциално са намесени в европейските демокрации. Други скорошни примери включват предполагаеми руски опити за насочване на пари към италиански, германски и холандски десни политици, както и към шведски новинарски сайтове, пише за Financial Times Джош Рудолф, член на Алианса за защита на демокрацията с ресор финансови злоупотреби.

Доскоро ръководителите на американското разузнаване гледаха на това като на европейски проблем. Руските операции срещу САЩ бяха предимно само дезинформация и кибератаки. Но вече не. ФБР предупреди, че намесата на Русия в изборите през ноември може да включва финансиране на предизборна кампания, част от него през страни с „вратички в законите, предотвратяващи помощта за чужди кампании“.

Ако това стане, то не би било нещо ново. През последното десетилетие Русия, Китай и други авторитарни режими са насочили законно повече от 300 милиона долара към 33 държави, за да се намесят в демократичните им процеси над сто пъти. Тези финансови набези се ускориха от около три годишно преди 2014 г. до над 15 от 2016 г. насам, показва моето проучване. Най-честата цел са САЩ.

Как работи това? Първата правна врата често е ограниченият обхват на забраните за дарения в натура. В резултат на това се твърди, че Русия е предоставяла заеми на френски политици, щедри подаръци на швейцарски блюстител на закона и медийни услуги по целия свят. Тясното тълкуване от Министерството на правосъдието на САЩ на забраната за чужди граждани да даряват в големи размери позволи на Доналд Тръмп да поиска от Украйна да разследва сина на своя политически опонент Джо Байдън, което доведе до процедура (неуспешна) по импийчмънт на американския президент.

Вторият канал включва чужди сили, изпращащи посредници на тайни мисии, за да обогатят предпочитани дарители, политици или партии. Китайската комунистическа партия се предполага, че е финансирала схеми с подставени дарители в Австралия и Нова Зеландия. Най-големият случай на чуждестранни пари в изборите през 2016 г. в САЩ включваше твърдения, че Обединените арабски емирства са финансирали тайна операция за купуване на влияние чрез Хилари Клинтън. Делото продължава, а кампаниите не са задължени да разкриват чужди контакти.

На следващо място са самите донорски механизми. Анонимни кухи компании могат да бъдат използвани за прикриване на източниците на дарения. Нестопанските организации също могат да харчат за политика без да разкриват своите донори. Твърди се, че лобирането на Кремъл срещу американските санкции е било маскирано като застъпничество за осиновявания и организирано като фондация в щата Делауеър. Русия също беше обвинена, че използва нестопански организации, за да имитира екологични групи, противопоставящи се на фракинга.

Тези канали представляват само някои от най-очевидните уязвимости. Чуждестранни правителства също така купуват онлайн политически реклами, финансират маргинални новинарски сайтове и наемат ганайски тролове, които се представят за афроамериканци.

Рискът от всичко това е ясен. Прикритите чужди пари превръщат гражданската инфраструктура на отворените общества в асиметрично оръжие, превръщайки свободите в методи за атака. Това е безкръвна версия на самолети, забиващи се в сгради.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. доведоха до бързи действия от американските политици, които преди това бяха разследвали как чуждестранните финансови институции се възползват от празнините в законите. Американското правителство осъществи най-мащабната реформа срещу изпирането на пари от поколение, даде приоритет на борбата срещу финансирането на тероризма и накара други държави да наложат подобни финансови защити.

Но САЩ не успяват да изградят финансови укрепления по подобен начин днес. Остават множество правни вратички въпреки изобилието от доказателства, че скритите чуждестранни пари се увеличават. Свети червена лампа за задаващи се рубли и юани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, нещастната твар ми се заканва? Физическа ликвидация?Народен съд ли сънуваш за всички, които не желая да чуват за калната дупка Расия?Ей, мекотело, по-полека го давай, че света е малък и имайки предвид външния ти вид на дребно, оплешивяло същество, с една педя разстояние от рамо до рамо, да не се напикаш някой ден в слипчетата си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Кpeтьо - трябва да се криминализира държавната измяна - и всеки, който вреди на своята държава, по заповед отвън, да влиза в затвора или направо да отива на дръвника. Тогава дори ти ще се замислиш, преди да си отвориш мрсното устенце повече а такива като Картофоглавия ще бъдат физически елиминирани овреме - само да напомня, че тоя спря например АЕЦ Белене по директна заповед отвън - от трима американски сенатори. Ако не беше това, централата вече да работи и то построена за сметка на руснаците !!! Виждам, че си падаш по Властелина на пръстените ( очевидно само заради комбинацията приказка+екшън, защото нямаш интелектуалното ниво да вникнеш по-дълбоко), ама нямаш мозък да разбереш кой е Мордор в съвременния свят, затова се задоволяваш да повтаряш това, което те инструктират господарите ти - самият Мордор.А дали ще останем в ЕС - тоя ЕС на самоназначаващи се слабoyмни пишман политици, на екотерористи, на безнаказани ислямисти и анaлни разпоретници или ще го напуснем, трябва българският народ да го реши на референдум, защото ти си никой да решаваш. Така и така членството ни в ЕС е нелегитимно, защото не е утвърдено нито от суверенът на референдум, нито от Велико народно събрание.И освен заплатите има и някои други неща на тоя свят, които са извън способностите ти да разбереш, което се доказва от факта, че работиш *** и си готов да търпиш присмех и издевателства за шепа смачкани долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Инвесторът, МОЛЯ, спрете да преписвате статии от Financial Times, от който е останало само името !!! Много интересно кой *** говори за някакви негови "разследвания" и намеква за изборите в САЩ... защото къде беше когато избраният от "демократите" прокурор не можа да намери никакви доказателства за руска намеса в изборите, но заключи, че въпреки това Тръмп е непременно виновен? Както всичко което четем напоследък, преведено от тая медия: празни приказки - високопарни обвинения без доказателства. Разбира се - нито дума за постоянните американски вмешателства във вътрешните работи на суверенни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
По сегашному се нарича демокрация, така че свиквай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Крайно време е ЕС да създаде организация за борба с дезинформацията, пропагандата и лъжата, идващи от Мордор, а вече и от Китай, които бързо усвояват кагебистките методи.Законодтелни промени са необходими, криминализиране на създаването на фейк новини. Такива подметки и мордорски слугинажи, като бабикянчовци, трябва вместо да се прави на борец за свобода, да бъде изхвърлен с ритници и неговите гнусни сайтове от медийното пространство. Крайно време е да се вземат истински мерки, както предложи Украйна, да се създаде център за борба с фейк нюза и мордорска пропаганда.Иначе ще продължава да има слабоуми, които искали да сме излизали от ЕС и да се включим в Евразия, нищо, че заплатите в Мордор двойно по-ниски от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да спориш с издухали пиянници е загуба на време ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Човече и ние имаме интернет, похарчил е 9.5м$. Тя за цялата си кампания е събрала почти 1млрд..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
300 милиона руски и китайски пари за запада са добре дошли, но ще ми бъде интересно да научаколко пари са инвестирали германците в бойко методиев борисов който е . б . а ***.. .м. а та на България. Иначе щом от тези 300 милиона не е дошло нищо в Бг, какво има да го обсъждаме. Може би автора да напише статия за тези пари, а може също и статия колко пари са налели янките и демократичния запад в украйна, беларус и която друга държава се сети автора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
markov
преди 3 години
Не мога да разбера защо превърнахте хубавия икономически сайт в агитационен паскви.л ? Гнусна история е да ви чете напоследък човек.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Още една статия от раздела за хумор сатира и забава. 300 милиона долара - огромна сума, няма що. А само Джордж Сорос, по най-официални данни беше похарчил 2 милиарда за предизборната кампания на Хилари Клинтън. Къде могат да се мерят с него и хора като него някакви си руснаци и китайци с техните хилави милиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още