IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е ЕЦБ да остави инфлацията над 2%?

Настоящата цел често се интерпретира неправилно като таван, чието достигане автоматично активира по-строга парична политика, каза Франсоа Вилроа дьо Гало

16:37 | 25.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало даде сигнал, че е готов да остави инфлацията да се покачи над целта на институцията от близо до, но под 2%.

Управителят на Френската централна банка заяви, че настоящата цел за ценови ръст често се интерпретира неправилно като таван, чието достигане автоматично активира по-строга парична политика. Вместо това зададената цел трябва да се приема като „съразмерна“, каза той по време на онлайн конференция, цитиран от Bloomberg.

„Като следствие може да сме готови да приемем инфлация, по-висока от 2% за известно време“, каза Дьо Гало. „Трябва да проучим дали сегашната формулировка хвърля сянка на съмнение върху това“, допълни той.

Коментарът бе направен, докато продължава да тече стратегическият преглед на политиката на ЕЦБ – първи от 2003 г. насам.

В момента инфлацията в еврозоната е под нулата – за първи път от четири години, заради коронавирусната пандемия. Базираната във Франкфурт централна банка прекара по-голяма част от изминалото десетилетие неуспявайки да достигне целта си от малко под 2%, въпреки че инжектира мащабна ликвидност в системата и намали лихвените проценти до под нулата.

Всеки път, когато инфлацията се ускори по-осезаемо над 1,5%, в Управителния съвет се отваря дебататът за това дали трябва стимулите да бъдат прекратени.

Според Дьо Гало ЕЦБ трябва да прави оценка на инфлацията в средносрочен план и „не може да пренебрегва миналото“, когато прави оценка дали изпълнява своята задача за ценова стабилност.

Той също така намекна, че може да се задава нова порция парични стимули. Повечето икономисти очакват програмата за изкупуване на облигации за справяне с пандемията да бъде продължена тази година.

„Ако бъде необходимо, ЕЦБ има място за маневри“, каза той.

В рамките на онлайн конференцията в петък коментар направи и управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, който коментира бъдещето на дигиталното евро.

По думите му пускането на електронната валута няма да е скоро и ЕЦБ трябва да проведе консултации и експерименти, преди да вземе каквото и да е било решение.

„Вярвам, че трябва да поставим силно ударение върху разработването на взискателен дневен ред за провеждането на експерименти, който ще ни помогне да вземем информирани политически решения“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Как така инфлацията ще бъде "оставена". Нали до сега говорехме, че инфлацията от 2% трябва да бъде постигната и за това са всички "мерки" и салтанати. А сега излиза, че инфлацията е можела и сама да се случи - без намесата на Централните банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Е докога можем да продължаваме така ? С постоянно наливане на пари в икономиката. Очевиден е ръста на инфлацията, дори ме страх какво ни чака. Затова и еврото падна от 1.19 $ до 1.16$ за евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Това наливане на пари в устата на болния, ако секне и болния ще пукне. А ако му вдигнат лихвите, все едно да му дръпнете системата дето го поддържа жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още