IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария отхвърли отмяната на споразумението с ЕС за свободно движение на хора

Около 68% от 2,1 милиона чужденци, живеещи в страната през 2019 г., са граждани на ЕС, както и на Исландия, Норвегия и Лихтенщайн

15:43 | 27.09.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Швейцарските гласоподаватели са отхвърлили с огромно мнозинство опита на дясната партия да отмени пакта, позволяващ свободното движение на хора от Европейския съюз (ЕС), показват прогнозните резултати от референдума, който се провежда днес, на радио SRF.

Швейцарската народна партия (SVP) обяви референдум за споразумението с ЕС - гласуване, което се счита за важен тест за отношението към чужденците, които съставляват една четвърт от населението на алпийската страна, пише британският в. Guardian.

Медията заяви, че прогнозата и, базирана на частични резултати от плебисцита в неделя, показва, че предложението е отхвърлено с 63% гласа „против“ и 37% „за“.

SVP - най-голямата партия в парламента на Швейцария, настоя да си върне контрола върху имиграцията, повтаряйки някои от аргументите, използвани от политиците за Brexit в навечерието на излизането на Великобритания от ЕС.

Партията рисува мрачна картина на прилив на млади чужденци, които изтласкват по-възрастните швейцарци от пазара на труда, водят до оскъпяване на жилищата, до пренаселване на училищата и транспорта и развихряне на строителство.

Противниците заявиха, че планът би отнел на бизнеса възможността да се ползва от квалифицирани работници, както и ще наруши споразумения, които подобряват достъпа на Швейцария до единния пазар на ЕС.

Според системата на пряка демокрация в Швейцария референдумът можеше да принуди правителството да анулира споразумението с ЕС, да прекрати свободното движение на хора и стоки и да доведе до прекратяването на други двустранни пактове относно сухопътния и въздушния транспорт, обществените поръчки, техническите бариери пред търговията и научните изследвания.

Около 68% от 2,1 милиона чужденци, живеещи в Швейцария през 2019 г., са граждани на ЕС, както и на Исландия, Норвегия и Лихтенщайн - останалите членове на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), която включва Швейцария. Повече от 450 000 швейцарци живеят в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
как ще обясниш нещо което не ти е ясно ? За това ти е трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, най-глупавото от най-глупавите църкало нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха , лапника , ти и без чип си готов , даже и "5 джито" не ти е нужно за да те командят ... ама то твоето е диагноза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Разликата е в критичната маса мислещи хора.Тук на масата им обясняват, как Бил Гейтс пуснал вируса и как ще ги чипират чрез ваксината и послеще ги управляват през 5 джито и масата вярва.Е как да има пряка демойеация тук, то ще си е живо самоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
По-добро образование и липсата на селски тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Ако става въпрос с кво са по различни от нас българите, ще го обобщя така-занят да си гледат интереса. Обесняваш на швейцареца, че ако скъсаш връзките с ЕС, живота му ще стане по зле, отколкото ако остави свободното движение на хора. Сяда швейцареца, премисля, оставя на заден план емоции, чуства и идеи, и избира това което е добре за него и за семейството му. . Знае че парите определят стандарта и качеството ти на живот, знае че все още парите са на Запад. Шейцареца не са занимава с революции и конспирации,а си гледа спокойствието което улеснява избора му и съществуването на пряката демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
analog
преди 3 години
Навсякъде работи, просто на повечето места е забранена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
nobel
преди 3 години
Една от разликите е, че там във всяка къща има оръжие, най-често не само едно. Швейцарците са войнствен народ и често най-елитната част в армията на някои императори е била именно швейцарската гвардия. А ние сме точно обратното - преклонени главици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Винаги ми е било трудно да си обясня защо пряката демокрация в Швейцария работи, а в другите държави не? С какво са по-различни от нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още