IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новия американски президент може би не го очаква толкова лоша икономика

Като цяло тя може да не изглежда толкова зле, колкото се смяташе преди няколко месеца

11:38 | 29.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономиката ще има важно място в първия президентски дебат. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Икономиката ще има важно място в първия президентски дебат. Снимка: Bloomberg

Докато американският президент Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън се готвят за дебат по-късно днес, един от големите въпроси е къде ще бъде икономиката, когато единият от тях започне следващия президентски мандат през януари, пише Конър Сен за Bloomberg. 

Нещата се развиват бързо, докато се приспособяваме към тази нова нормалност, но вече имаме пет месеца икономически данни от март насам. И както отбелязва моят колега от секцията Анализи Тим Дай, ако не друго, знаем, че тази криза не е като онази от 2007 до 2009 г. Въпреки че много показатели за икономическата активност остават потиснати, тези за потребителското и бизнес настроението сочат икономически условия, подобни на тези през 2016 г.

Остават значителни несигурности - свързаните с коронавируса икономически препятствия, таймингът и ефикасността на евентуалните ваксини и перспективите за фискални стимули през този или следващия президентски мандат - но следващият президент може да наследи икономика, по-скоро сходна с тази, която приветстваше Тръмп в началото на 2017 г., отколкото онази, с която Барак Обама се сблъска в началото на 2009 г.

Четири ключови икономически индикатора са пазарът на труда, финансите на домакинствата, жилищният сектор и икономическото настроение. Сравняването на сегашните данни с тези от експанзията, продължила от 2009 до 2019 г., може да ни даде известна представа каква е ситуацията, въпреки че икономическата картина остава като цяло мрачна.

От четирите измерителя пазарът на труда остава в най-лошо състояние. Равнището на безработица - което е занижено поради отпадане на хора от работната сила по време на пандемията - беше 8,4% през август, същото ниво като в началото на 2012 г. Делът на хората на възраст между 25 и 54 години, които работят, е 75,3%, което също съответства на 2012 г. И двете мерки би трябвало да се подобрят до известна степен през следващите четири месеца, тъй като постепенното икономическо отваряне продължава. Все още предстоят някои ползи от ограниченото възобновяване на храненето на закрито в Ню Йорк, подновяването на присъственото обучение в някои училищни райони и бавното завръщане на офис служителите.

Финансите на домакинствата са силни като цяло. Преди месец предположих, че нетното състояние на американските домакинства ще отбележи нов връх до края на третото тримесечие. Това се случи дори по-рано, отколкото си мислех - в края на второто тримесечие, според последните данни, движено от възстановяването на фондовия пазар и продължаващото поскъпване на жилищата. Това не беше и история за това как богатите стават по-богати. Юлско проучване на Федералния резерв показа, че фискалната помощ чрез Закона за грижите е оказала най-голямо влияние върху домакинствата с по-ниски доходи. Устойчивите финанси на домакинствата може да са най-подцененото развитие при това икономическо възстановяване.

Жилищният пазар, както потвърдиха в четвъртък данните за продажбите на нови жилища, е под пара. Да се ​​каже, че е имало V-образно възстановяване в сектора, би било недооценяване. Той си остана толкова силен, колкото бе през последните 14 години. Не е сигурно до каква степен това ще се пренесе в 2021 г., но жилищата са двигател на растежа.

Доверието може да е най-добрият холистичен начин за оценка на икономиката в момента, тъй като включва сътресението на пазара на труда, възстановяването в цените на жилищата и акциите, и какво очакват хората в бъдеще. Ежемесечният показател за потребителското доверие на Conference Board е най-слабият от групата, като августовската му стойност е около нивата, наблюдавани в средата на 2014 г. Седмичният индикатор за потребителския комфорт на Bloomberg е по-положителен, като се е възстановил до нивата от началото на 2017 г.

Данните от месечното проучване за свободните работни места и текучеството също са в известен смисъл мярка за настроението, като ни казват нещо за това как действат работодателите и служителите. Отварянето на работни места се възстанови много по-бързо, отколкото след рецесията през 2008 г. През юли те се върнаха на нивата от началото на 2018 г. Може би по-забележително е, че скоростта, с която работниците напускат работа, се е покачила отново до нивата, наблюдавани през 2016 и 2017 г., което сочи, че хората в отраслите, по-малко засегнати от пандемията, все още имат други възможности, или че не са толкова уплашени, колкото преди десетилетие.

Обединявайки всичко в прогноза за това как могат да изглеждат условията през януари, получаваме икономика, която все още ще се нуждае от помощ в някои области, но като цяло може да не изглежда толкова зле, колкото се смяташе преди няколко месеца.

Силният жилищен пазар и стабилните баланси на домакинствата ни поставят в добра позиция за растеж. След още няколко месеца на скромни подобрения трудовият пазар може да се окаже на нива, подобни на тези през 2013 г. Икономическите настроения са някъде по средата, което предполага среда, видяна за последно около 2017 г.

Критична задача за следващия президент си остава да върне икономиката поне там, където беше по-рано тази година. Но това може да бъде постижимо основно с политики, насочени към подпомагане на тези, които бяха най-засегнати от кризата, освобождавайки политически капитал и пространство за други политически цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Тръмп е страхотен президент и това се видя. Затуй и преизбран ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Ако това се случи, може и да се извиня на Тръмп за критиките. След като се пенсионира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Ако това е истина значи и действията на Тръмп не са толкова лоши, колкото "обратните" лъжци се опитват да ги изкарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 3 години
САЩ са с неправилна емисия на долар.Дейността на Федералният резерв (Фед) подсигурява щети. САЩ са жертва на грешката на Фед. При неправилна емисия на долар, мерките за противодействие срещу COVID-19 създават допълнителни щети.Възможно е спасение на САЩ от катастрофална криза. За устойчив американски просперитет е необходима правилна емисия на долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още