IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото неравенство в САЩ се е свило в периода 2016-2019 г.

Като цяло, разликата в доходите между семействата с висше образование и тези без, е намаляла

11:18 | 06.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Америка ще се нуждае от време, за да се възстанови икономически от пандемията и карантината, независимо кой ще спечели изборите. Това е от най-голямо значение за американците със средни и ниски доходи, които се облагодетелстваха много през последните три години, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Наскоро Федералният резерв публикува своето проучване за потребителските финанси, което изготвя на всеки три години. Докладът прави моментна снимка на дълга на домакинствата, доходите и богатството по демографски групи. Медианните реални доходи са нараснали с 5% от 2016 до 2019 г., отчита Фед, но не това е най-важното.

„Най-горните семейства по доходи и по състояние почти не са реализирали повишение“ като нетна стойност между 2016 и 2019 г., „след големия ръст между 2013 и 2016 г.“, докато „семействата близо до дъното на тези класации като цяло продължават да постигат значителен ръст." Това е пространен начин да се каже, че неравенството в богатството е намаляло. 

В периода 2016-2019 г. доходите на белите, заможни и образовани домакинства са нараснали по-малко от тези на други групи, отбелязва Фед, добавяйки, че „като цяло, разликата в доходите между семействата с висше образование и тези без, е намаляла“. Реалните медианни доходи на американците, които не са завършили гимназия, са се повишили с 9%, на тези със средно образование са се покачили с 6,3%, докато на висшистите са се понижили с 2,3%.

Това е един от резултатите на затегнатия пазар на труда, който привлече повече нискоквалифицирани американци към работната сила и стимулира по-високите заплати. Ползата от университета обаче не е намаляла. Просто изглежда, че по-възрастните специалисти с висше образование се пенсионират, бивайки замененяни от по-млади работници, които изкарват по-малко в началото на кариерата си.

Докладът показва, че медианните доходи на по-младите хора са се покачили значително с натрупването на опит - ръст от 13,4% за тези под 35-годишна възраст. За сравнение, между 2010 и 2016 г. повишението е било само 5,8%, като за тези без средно образование - едва 1,7%.

Заетостта и заплатите след рецесията от 2008-2009 г. се възстановиха по-бързо за специалистите, отколкото за нискоквалифицираните и начинаещите работници. Това е нормално през ранните години на икономическо възстановяване, но необичайното беше колко време отне преди доходите на нискоквалифицираните американци да се вдигнат осезаемо. В периода 2001-2004 г. доходите на американците без гимназия се увеличиха с 11,2%.

Фед отчита също, че състоянието на американците с по-ниски доходи се увеличава. Нетното богатство (активи минус дълг) е нараснало с 32,5% в долния квинтил по доходи и с 30,7% за този над него, докато се е понижило скромно при по-горните. Последното може да се дължи на това, че по-възрастните американци с повече финансови активи се пренасочват от акции към облигации с наближаването на пенсия. Има съществен ръст в нетното богатство сред чернокожите (+32,1%) и латиноамериканците (+63,6%), и по скромен сред белите (+4%).

Едно от обясненията е, че американците с по-ниски доходи спестяват повече. Делът на семейства, които са спестявали, се е увеличил от 55% до 59% между 2016 и 2019 г. Спестяването е под различни форми, но американците с по-нисък финансов статус са инвестирали предимно в акции и собствен бизнес.

През 2019 г. около 14,5% от американците в долния квинтил по доходи са притежавали акции, в сравнение с 11,5% през 2016 г. и 12,3% през 2010 г. Навлизането на брокерски сметки с ниски или нулеви вложения се дължи на конкуренцията на финансовите пазари.

Растящите доходи също така направиха по-достъпно притежаването на жилище, макар и чрез по-трудни ипотеки. Нивото на жилищна собственост намаля в целия социално-икономически спектър по време на президентството на Обама въпреки почти нулевите лихви, но се покачи с 1,4 процентни пункта като цяло от 2016 до 2019 г., включително сред латиноамериканците (+1,8 пункта) и чернокожите (+2,3 пункта). Федералният резерв съобщава, че „за семействата, които притежават дом, нетната му медианна стойност (пазарната минус дълга, обезпечен с имота) се е увеличила до около 120 000 долара от около 106 000 долара през 2016 г.“

Също толкова значителен е и ръстът на бизнес капитала, особено сред чернокожите (+138%), латиноамериканците (+63%) и американците без диплома за средно образование (+104%). Фрийлансърската икономиката и онлайн платформите като Etsy улесниха стартирането на бизнес, но за това допринесоха още дерегулацията при Тръмп, както и данъчната му реформа от 2017 г.

Някой от авторите на доклада на Фед се оплакват, че „макар концентрацията на богатство да не се е увеличила между 2016 и 2019 г., печалбите на останалата част от населението не са успели кой знае колко да намалят съществуващите големи различия.“

Но със сигурност е важно, че преди пандемията делът на не толкова заможните американци в растящото богатство на нацията се е увеличавал. Това е икономиката, към която американците трябва да искат да се върнат, а не към бавния растеж и разширяващото се неравенство от годините на Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Много локуми, много нещо. Американската олигархия и блюдолизците и вкараха света във финансова криза, която се отрази основно на бедните американци. Олигархията продължаваше да си взима огромни заблати, бонуси, печалби от дивиденти, докато останалата част от населението носеше отрицателните последствия.Много показателно, е че ръста на приходите на бедните в САЩ се дава в проценти - това е същия номер, който използва Боко - България постоянно отчита големи ръстове, но все сме си послдени в Европа. Голям ръст на база близка до нулата си е пак нула.Друго показателно нещо в статията - ръста на нетната стойност на имотите. Изглежда добре, само че липсва малката подробност че ръста на нетната стойност е по-малък от средия ръст на цените. Т.е. де факто ръст няма, хората имат повече задължения отколкото НИ в сравнение с предния период.Най-горните семейства по доходи и по състояние почти не са реализирали повишение като нетна стойност между 2016 и 2019 г., след големия ръст между 2013 и 2016 г. странно конкретни цифри няма. А всъщност тези хора са натрупали толкова активи че им стигат за 20 поколения напред. И дори и така - сино се съмнявам тази информация да е вярна. Олигархията в САЩ има огромни средства в акции и други финансови инструменти, които постоянно се надуват с помощта на милиардите печатани и изсипвани от фед и правителството на фондовите борси. Няма как ръста на нетните активи на олигархията да е малък.Моя коментар на пространната статия - неравенството между олигархията и народа продължава да е кошмарно в САЩ.За сметка на това се размива все повече границата между бедните и средната класа и това не се дължи на забогатяване на бедните (което статията се опитва да внуши) а на обедняване на средната класа. При това - основно на белите образовани хора. И в полза на издигането по всякакви изкуствени начини на черните необразовани.Много ще си патят от тези безумни политики, сегашните проблеми с бунтове и епидемии след време ще си ги спомнят като "добрите стари времена".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хаха, все сте прави... а хората не искат вождовете ви! колко пък да сте прави? От всичките ми познати в сащ, нито един не му се радва и всеки казва че по зле не е било, ама щом статистиката го показва обратното, ние сме длъжни да вярваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Абсолютно си прав. Доходите на белите и на висшистите намаляват, а тези на малцинствата и ниско образованите растат. Дори и крайно ляв либерал не би се справил по-добре. Жалко, че статистиката е само до 2019 година. Бих искал да знам какво е положението в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Зависи от гледната точка - Най-горните семейства по доходи и по състояние почти не са реализирали повишениеДокато най-бедните са увеличили доходите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Какъв долен pacист е тоя Тръмп !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още