IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата тикет система в градския транспорт в София може да заработи началато на 2021 г.

С 35 млн. лева по-малко са приходите за Центъра за градска мобилност, съобщи директорът му Димитър Дилчев

10:50 | 05.10.20 г. 1
Новата тикет система в градския транспорт в София може да заработи началато на 2021 г.

"Това е система за таксуване, но и за видеонаблюдение. Скоро в градския транспорт в София ще има и работещи видеокамери. Очакваме работата на системата в пълната ѝ функционалност да започне в първите месеци на новата година. В края на октомври ще заработи видеонаблюдението, през декември ще стартираме и услуга за плащане на превозен документ с безконтактна карта", съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев.

Той обясни, че пътниците ще имат и възможности за зареждане на превозните документи през мобилни апликации, уеб портал и с възможности за по-различно таксуване.

"Различни методи за тарифиране се обсъждат, трябва да съберем достатъчно информация за метода на пътуване на гражданите. Една от целите на системата е да се изготвят доклади за натовареността на линиите, къде се прекачват хората. Ще се предлагат и методи за оптимизация на мрежата", добави Дилчев.

По думите му в първите месеци на пандемията около 90% е бил спадът на пътникопотока, а трайно той е намалял с около 40%. С 40% е намаляла и продажбата на превозни документи.

"Продължаваме с дезинфекцията на превозните средства по два пъти на ден. Билети все още не продават водачите в транспорта с цел тяхната безопасност. 35 млн. лева са по-малко приходите в ЦГМ до септември. С решенията на СОС до момента осигуряваме пробега на градския транспорт", отбеляза Дилчев.

Той посочи, че контрольорите продължават да продават билети, но това вероятно ще се промени в следващите седмици.

Вижте целия разговор във видеото в ефира на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами много ясно.....,по-малко пътници.....,по-малко приходи.....,какво не е ясно.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още