IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще строи два реактора в АЕЦ "Черна вода" с пари от САЩ

През лятото Букурещ прекрати преговорите с китайската CGN по проекта, проточили се шест години

10:17 | 09.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Черна вода&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Черна вода"

Румънското министерство на икономиката подписва споразумение за сътрудничество и финансиране на двата си нови реактора в АЕЦ "Черна вода" със САЩ, съобщава Ройтерс.

През лятото държавната Nuclearelectrica, която е собственик на АЕЦ "Черна вода" на брега на Дунав, прекрати разховорите с китайската China General Nuclear (CGN) за изграждане на два нови реактора в централата. Преговорите между двете страни се точиха шест години, припомня още агенцията.

АЕЦ "Черна вода" оперира с два 706-мегаватови блока по канадска технология и покрива около 1/5 от потреблението на електроенергия в страната. Първият реактор беше въведен в експлоатация в края на 1996 година.

Сега плановете са да бъдат построени още два блока, а ще се наложи и модернизация на съществуващите мощности. Проектът е на стойност 8 млрд. долара.

Подписи под междуправителственото споразумение по-късно днес ще сложат икономическият министър на Румъния Виргил Попеску и енергийният министър на САЩ Дан Бруйет. Предвидена е и среща между Попеску и президента на Exim Bank, собственост на федералното правителство на САЩ, Кимбърли Рийд,на която ще бъде подписан меморандум за финансирането на проекта.

Ройтерс припомня, че Румъния водеше разговори с шест европейски компании за разширяването на мощностите в АЕЦ "Черна вода". Една по една те се отказаха в периода между 2010 и 2013 година. От 2014 година Букурещ се обърна към китайската CGN, като разговорите вървяха с много бавен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
С парите вместо самолети от САЩ,можеха да стартират още два реактора в Козлодуй.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
bgMan
преди 3 години
Има по-големи мерзавци - руснаците и техните слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Парите дават САЩ, ама чии са реакторите, генераторите КиП А? Канадски, френски, японски, корейски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
A,значи на румънците им е позволено? На нас ни е забранено, щото са руски реакторите? Няма по-големи мерзавци от САЩ и слугите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
markov
преди 3 години
Аз се обърках, нали соросойдинте имаха опорна точка че АЕЦ е много лошо нещо. Сега ако ще са американски това добре ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Какво още чакат българските политици -умници Монтиране на двата реактора от Белене в Козлодуй с модерни генератори на G E модерни френски и корейски К И П и А и решителни действия за производство на зелена енергия и висока енергиина ефективност Просто е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още