IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите iPhone-и на Apple могат да донесат пробива на 5G

Дори в САЩ бързата мрежа е налична на малко места, но концернът от Купертино залага силно на нея

08:43 | 14.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/BROOKS KRAFT/APPLE INC.&nbsp;</p>

Снимка: EPA/BROOKS KRAFT/APPLE INC. 

Хардуерният директор на Google Рик Остерло има ясна представа за това какво искат потребителите на мобилни телефони: „Никой не се нуждае от още един смартфон от 1000 долара“, каза той, когато представи новите по-евтини телефони Pixel в началото на октомври. Нов луксозен смартфон просто не би се вписал в пандемията на коронавируса с милиони нови безработни.

Но Apple не е Google. Пазарният лидер в сегмента на луксозните смартфони е уверен, че ще успее да убеди своите фенове в четирицифреното ценово надграждане.

На своето събитие за iPhone групата от Купертино представи iPhone 12, чиято версия “Pro Max” ще струва 1099 долара (в Европа 1217 евро). Базовата версия струва 876 евро.

Най-силният аргумент за новия смартфон трябва да бъде 5G - серията 12 е първата, която може да се свърже с новия клетъчен стандарт. Изпълнителният директор Тим Кук обяви „нова ера за iPhone“ от сцената на зала „Стив Джобс“ в обичайното за Apple леко приповдигнато настроение. 

Четири гигабайта в секунда - в идеалния случай

За да започне обаче тази ера, доставчиците на смартфони и мрежи първо трябва да решат основен проблем: смартфон с 5G си струва най-много в Китай, а в САЩ и Европа досега по-бързите мрежи са инсталирани само на няколко места. Ако искате да използвате новата 5G функция на Apple, дори в градове като в Ню Йорк, Чикаго или Лос Анджелис трябва да сте на правилния ъгъл на улицата.

Новият iPhone от Apple вече може да стимулира разширяването на 5G мрежата: „Новите iPhone са важни за Apple, но още по-важни са за индустрията на мобилните комуникации“, казва Франсиско Жеронимо от компанията за пазарни анализи IDC, цитиран от Handelsblatt.

Кук извежда един от нейните представители на сцената: Ханс Вестберг, ръководител на втория по големина американски мобилен оператор Verizon. Шведът обещава скорости на изтегляне до четири гигабайта в секунда за изтегляния и 200 мегабайта за качвания „при идеални условия“. Самият iPhone успява да създаде 3,5 гигабайтово изтегляне: един час видео в HD може да бъде изтеглен за по-малко от секунда.

Засега високоскоростната мрежа на Verizon се предлага само на няколко места в трите най-големи градски зони в САЩ. Но до края на годината бързата мрежа „Ultra Wideband“ трябва да бъде достъпна в 60 американски града и на почти двойно повече обществени места, като стадиони, концертни зали и летища. Вестберг обяви и втора национална 5G мрежа, която ще достигне 200 милиона души в 1800 града, но тя е съвсем малко по-бърза от съществуващата 4G мрежа.  Таблица Таблица

Това не решава един втори проблем: досега липсваха приложения, при които 5G да прави разликата - 4G мрежите са достатъчни за стрийминг на филми, а ограниченията за данни рядко са проблем. „След две или три години ще видим редица услуги, които ще се възползват от по-високата скорост“, казва Жеронимо. „Но в момента потребителите всъщност не се нуждаят от 5G“. Следователно новият клетъчен стандарт не е причина да купуват нов смартфон.

Да играеш игри на телефона като на конзола 

Apple залага предимно на игрите за мобилни телефони, за да опровергае този аргумент - в крайна сметка все повече геймъри искат да използват графично взискателни игри в движение, но поради интерактивността на игрите разчитат на бърз интернет навсякъде.

Разработчикът Riot Games показа новата версия на своята успешна поредица „League of Legends” - „Wild Rift", на събитието на Apple.  Благодарение на 5G и новия бионичен чип A14 в iPhone 12, „Wild Rift“ може да се играе „като кибер професионалист практически навсякъде“, казва Майкъл Чоу, продуцент на играта. Дори малки детайли на бронята на воина са  разпознаваеми, когато играете в автобуса или в чакалнята.

Извън общността на геймърите обаче Apple ще трябва да разчита на лоялността на своята фен общност, за да осигури положителен цикъл за новите устройства, новите приложения и широко достъпната 5G мрежа.

Apple е преработила iPhone 12 в сравнение с предшественика си, той е по-плосък, по-лек, благодарение на нов стъклен дисплей трябва да издържа по-добре на падания и може да се зарежда индуктивно. Но макар всичко това е приятно за притежание, не са убедителни причини да инвестирате около 1000 евро.

Apple като двигател за новите технологии

Независимо от това, анализаторът Жеронимо се доверява на Apple да направи това, което 5G устройствата от Samsung, Huawei или Google не са постигнали досега: „Apple е голям двигател, когато става въпрос за нови технологии и функции“. Това се случи например по отношение на отключването с пръстови отпечатъци и разпознаването на лица. Така може би скоро ще се случи и с 5G.

Бен Ууд, анализатор в CCS Insight, също вярва, че iPhone-ите с 5G ще бъдат успешни - пандемията може дори да помогне: „Има хора, които са спечелили през Covid-19  повече пари от преди. Те са отменили отпуските си, ядат по-рядко в ресторанти и не си купуват нова кола“, казва пазарният изследовател. Те биха могли да похарчат спестените пари за нов смартфон - устройството, с което много хора прекарват повече време от всякога през последните шест месеца. 

Независимо от това Apple се защитава и с по-евтино устройство: за първи път има мини версия на iPhone, за 780 евро и с диагонал на дисплея 5,4 инча (почти 14 сантиметра), с една осма по-малка и със 100 евро по-евтина от стандартната версия.

„С по-добра производителност, майсторски дизайнерски детайли и агресивна цена за iPhone 12 Mini Apple предлага невероятно конкурентно смартфон преживяване“, казва Томас Хусон от изследователската фирма Forrester.

И ако нищо от това не помогне, все още, поне на Запад, има и мобилни оператори, които да се притекат на помощ: Verizon и AT&T вече обявиха, че ще добавят стандартния iPhone към определени договори за мобилни телефони.

„5G току-що стана реалност“, каза шефът на Verizon Вестберг на сцената в Купертино. Изречението е едновременно анонс и надежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Не, че нещо, но те последни въведоха 5Г, а до сега не видях да се е засилил някой с монтирането на антени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Нищо по-добро от развитие на комуникацията и функционалността при смартфоните и мрежите. В забързаното развитие на техниката, обаче, не страдат ли именно тези принципи?! Нима комуникацията се е подобрила? При ползването на телефоните винаги доминира усещането за "тясно място" при тяхното използване! Живият контакт се заменя в със строго приемане и предаване на информация, със задължителен характер. Освен това много китайски, евтини модели не дават сигурността и безопасността, от която имаме нужда! Тук е редно и да запитаме - не витае ли и усещането за опасността от 5G технологията, съпроводена от въпроса - за какво ни е нужен толкова голям трафик на данни, при положение че използването им е ограничено от самото устройство?! И така, навярно, индустрията трябва да насочи усилията си към безопасността и реалния конфорт на своите потребители, а не към самоцелно увеличаване възможностите на самите устройства, превръщайки ги в небезопасни китайски бързовари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още