IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за независимост на Шотландия се извиси до рекорден връх

Най-много привърженици на независимостта има сред по-младите поколения

23:15 | 14.10.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Подкрепата в Шотландия за отделяне от останалата част от Обединеното кралство е достигнала рекорд в момент, когато коронавирусната пандемия и икономическите последици от нея задълбочават политическите различия в страната, предава Bloomberg.

Около 58% от анкетираните, които изразили намерението си за гласуване, са заявили, че ще подкрепят превръщането на Шотландия в независима страна, сочи допитване на института Ipsos MORI сред 1045 души, проведено от 2 до 9 октомври. При предишни допитвания тази година подкрепата за шотландската независимост беше около 55%.

Перспективите пред възобновяване на битката за бъдещето на Великобритания стават все по-вероятни за премиера Борис Джонсън, който вече трябва да балансира между нуждата от затягане на ограниченията за спиране на разпространението на COVID-19 и напрегнатите преговори с ЕС по търговска сделка.

Подкрепящата независимостта Шотландска национална партия има значителна преднина в анкетите преди изборите за шотландски парламент през май.

Лидерът Никола Стърджън, която оглавява полуавтономното правителство в Единбург, заяви, че победата ще засили мандата й да работи за нов референдум за независимост и подготвя законодателство в тази връзка. Засега Джонсън отказва да позволи на Шотландия да проведе гласуването.

„Допитването ни показва, че ще има значителен обществен натиск за британското правителство да прехвърли правомощия на шотландския парламент за провеждане на втори референдум за независимост, ако Шотландската национална партия спечели мнозинство на изборите догодина“, казва Емили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI в Шотландия.

Шотландците гласуваха срещу независимостта през 2014 г., като 55% от тях избраха да останат част от тривековния съюз. По отношение на ново гласуване анкетата на Ipsos MORI сочи, че 64 на сто от хората смятат, че Великобритания трябва да позволи нов референдум през идните пет години, ако Шотландската национална партия спечели мнозинство, което тя направи за последен път на изборите в Шотландия през 2011 г.

Допитването на Ipsos MORI е деветото поредно, което показва, че мнозинството подкрепя шотландската независимост, казва Джон Къртис, професор по политология в University of Strathclyde в Глазгоу. Анкетата сочи, че най-силна е подкрепата сред по-младите поколения, допълва той.

„Цели 79% от хората на възраст между 16 и 24 години, повечето от които са били твърде малки, за да гласуват през 2014 г., казват, че ще отговорят с да“ на независимостта, коментира Къртис. „Основите на подкрепата за Съюза изглежда постепенно са подкопани от демографските промени“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ужс, за анексии прошки няма, само санкции до дупка за бабетията и царедворците в двореца ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Точ тъй, и на Ирландия имат да връщат парче земя дето са го анексирали. Няа само на *** за крим да им се караме я! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
е те вече не са "грейт", но треа да свикват с тоя факт .... и също глобалягите не прощават такива ми ти Брексити, тва ше се накаже и ше ги разпарчатосат кат Югославия само че без бомби .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Време е.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Според мен това е с цел повече пари, на работа ако някой напусне, останалите от екипа му, веднага искат повишение. Та и тук така - видяха възможност и гледат да я използват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Време е и на грейт-британците да им се натресе една приебалтика - като тези на руснаците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Те дано успеят,че тогава ще видят къде зимуват раците.Защото предполагам това младото поколение ,за което пишат, в огромната си част си няма и понятие,че в момента Шотландия получава нетни финансови трансфери от Англия в размер на близо 9% от БВП на Шотландия всяка година под формата на различни помощи и субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Дано успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още