IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на видеоконференции Zoom иска да стане платформа за събития

Над 300 милиона участници на ден използват платформата на компанията за виртуални срещи

08:36 | 15.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Апетитът идва с яденето - Zoom Video Communications Inc. вече  не иска да се ограничава до ролята на доставчик на приложение за видеоконферентни връзки. 

По време на виртуалната потребителска конференция Zoomtopia 2020 в сряда калифорнийският стартъп  обяви създаването на платформа за събития, на която потребителите ще могат да предлагат своето съдържание. Освен това Zoom иска да интегрира приложения на трети страни („Zapps“) като Dropbox в приложението за видеоконференции, за да се превърне в пълноценна платформа за сътрудничество, предава Bloomberg.

В същото време Zoom иска да осигури по-добра защита на видеоконференциите. В бъдеще потребителите трябва да могат да активират криптиране от край до край: Тази незадължителна функция ще бъде достъпна както за потребители с безплатен акаунт, така и за клиенти, които плащат. Криптирането може да се включва и изключва индивидуално за всяка сесия. „При шифроването от край до край никоя трета страна - дори Zoom - няма да има достъп до личните данни за срещата”, обявиха от компанията. 

За потребителите в САЩ Zoom пусна бета версия на платформата за събития „OnZoom“. Там потребителите на Zoom могат да създават и предлагат безплатни, но също така и платени събития и събития за набиране на средства. Домакините могат да разширят бизнеса си и да разширят обхвата си до нова аудитория, каза говорител на Zoom.

По време на коронакризата много артисти, доставчици на допълнително обучение и треньори предлагаха своето съдържание срещу заплащане, за да могат да продължат да бъдат професионално активни. Досега обаче нямаше централна платформа, на която да се предлага съответното съдържание. Освен това липсваше функция за фактуриране, която Zoom сега настройва в сътрудничество с PayPal. Платформата ще се предлага и извън САЩ - през следващата година. Zoom обаче не спомена конкретно пускане на пазара за Европа.

Главният изпълнителен директор на Zoom Ерик С. Юън съобщи, че Zoom сега поддържа над три трилиона годишни протоколи от събрания и редовно отчита над 300 милиона участници в срещи на ден. "Това включва участници от над 125 000 училища, които използват Zoom безплатно по време на пандемията Covid-10".

В Европа ползването на Zoom е противоречиво според защитници на личните данни. От една страна, това се дължи на липсата на криптиране от край до край. Освен това редица специалисти по защита на данните са на мнение, че американските облачни услуги като Zoom, Microsoft Teams или Skype не могат да се експлоатират по сигурен от закона начин в ЕС след неотдавнашното решение на Европейския съд по делото „Schrems II“. Те настояват за последващо решение за обявеното за невалидното споразумение със САЩ за защита на данните Privacy Shield.  

Zoom имаше новини и за акционерите си и информира инвеститорите за преразгледаните финансови цели, като заяви, че се прицелва в дългосрочно коригиран оперативен марж от 25% от приходите и брутен марж от 80% от приходите. Съгласно тази рамка компанията ще харчи от 10% до 12% от приходите за научноизследователска и развойна дейност и 30% до 35% за продажби и маркетинг. Компанията не посочи времева рамка за постигането на тези цели.

Силният възход на Zoom го постави в по-добра конкурентна позиция срещу Microsoft, отколкото много от нейните аналози в облака. Юън заяви, че се надява да си партнира в бъдеще с най-големия производител на софтуер в света, въпреки че Microsoft има конкурентна услуга за видеоконференции, наречена Teams.

Юън, който е бивш директор на Ciscо, каза, че не се събужда с мисълта за Microsoft като „най-големия ни конкурент“, а вместо това гледа на компанията му като на добър партньор за софтуерния гигант, тъй като инструментите за съобщения и споделяне на файлове на Microsoft например работят добре с услугите на Zoom за срещи, телефония и уеб семинари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Благодарим, но не! Видяхме ви качеството на софтуера и сигурността му. Не си взехте поука. На няколко пъти. Предпочитаме истински софтуер, където "сигурност" не е само дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още