IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грета Тунберг: ЕС трябва да даде всичко от себе си в борбата с въглерода

Ако Франция не е способна да поеме инициативата, няма как да се очаква, че страни като Китай и Индия ще изпълнят ангажиментите си, изтъкна шведската екоактивистка

12:53 | 15.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова в сряда лидерите на Европейския съюз (ЕС) да "направят всичко възможно", за да засилят амбициите на блока за намаляване на отделянето на въглерод по време на срещата на върха през тази седмица.

„Разбира се, нищо от предложеното или приетото не е в съответствие с науката, но ние все още изискваме от тях (представителите на ЕС) да направят възможно най-много... да се ангажират с това, което са обещали да направят“ по отношение на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., заяви Тунберг във видео интервю.

От своя страна Лиза Нюбауер, германската активистка от движението Fridays for Future, изтъкна, че е странно как думите и действията на политиците се разминават. 

Европейските лидери трябва да се споразумеят до края на тази година относно климатичните цели за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове, като Европейската комисия (ЕК) предложи увеличаване на общата цел до 55% от 40% спрямо нивата на емисиите от 1990 г.

Крайната цел на Брюксел е въглероден неутралитет до 2050 г.

Лидерите ще трябва да се договорят за план, който да удовлетворява Европейския парламент, където климатичните рамки на ЕК вече бяха разкритикувани като недостатъчно амбициозни.

В сряда 11 държави членки на блока, включително Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха идеята за свиване на емисиите с „поне 55%“ до 2030 г.

Но много страни от Източна Европа, особено Полша, която продължава да е силно зависима от въглищата, не са склонни да следват подобен път, докато Германия, ротационният домакин на председателството на Съвета на ЕС, иска да постигне единодушие.

Според Тунберг, дори онези европейски страни, които се възприемат като лидери в прехода, са твърде далеч от целите, които трябва да бъдат изпълнени.

Климатичните организации предупреждават, че намаленията с 55% или дори 60% по отношение на генерирането на парникови газове в ЕС няма да са достатъчни за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, както е посочено в Парижкото споразумение.

Лидери като Макрон имат "невероятна възможност да поемат отговорност", посочва Тунберг.

По нейните думи ако Франция и хората като Макрон не са способни да поемат тази отговорност и инициатива, няма как да се очаква, че страни като Китай и Индия ще изпълнят своите ангажименти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Асо Пика
преди 3 години
Тая пикла мнооооого на сериозно се взе бе .... кой изобщо стои зад нея и да й дават трибуна на изява ?? Че е едно поставено недорасло момиченце е ясно, но кой се крие зад нея, тва е въпроса. Кой или кои изровиха това недоразумение грета ??? Вместо да ходи на училище и да си гледа пубертета и да си хване гадже тая *** е тръгнала да спасява света .... баси в кви времена живеем !?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
преди елката да започне да ти фаща нулите на екрана вземи попрочети малко за какво се използват литиево-йонните мега батерии в енергетиката ... освен това за тази една седмица слънцето ще спре да грее ли ?! вятъра ще спре да вее ли ?! реките ще спрат да текът ли ?! вълните в морето ще спрат ли ?! геотермалните полета ще изстинат ли ?! ... :)))откъде въобще ти хрумна , че в промишлен мащаб ще се съхранява енергия с литиево-йонни батерии дългосрочно . или искаш да ни демонстрираш , че можеш да умножиш последователно 3 числа ... :))) ... да си чел и ли слушал за гравитационно съхранение на енергия , например ПАВЕЦ чаира е точно такава технология ... да си чел за криогенно съхранение на енергия ... да си чел за термично съхранение на енергия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Елката ми е американска, ама и тя не може да ги хване тези калкулации :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Това зимата го горим за час-два. Изчисли, ако трябва една седмица да караме на батерии. Тогава става забавно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
6GWh = 6.000.000kWh6.000.000 x $190 = $1,140,000,000 ... ?! ... и то по цени от преди 2-3 годиникви трилиони те гонят в сънищата ... тва да не са ти съветЦки военно-временни разходни норми ... :))) ... освен това литиево-йонните батерии не са подходяща технология за дългосрочно съхранение ... има други технологии за целта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
тъй де ... беляНЕ прогнозна цена 10млрд. евро . и то доста консервативна оценка , щото като гледаме други подобни проекти цената ще е поне двойно ... :))) ... хранилище за високо радиоактивни отпадъци , прогнозна цена 4млрд евро и то консервативна . смятай и козлодуй , щото там още не правено също ... а около 7-8 години продължава процеса на гасене на отработеното гориво , остъкляването му и погребването .... след 300 години пак преработка , такава е технологията ... и все още не сме си решили и 30% от необходимият ни ток . викаш евтинийка , а ?! ... :))) ... а хранилището за нискорадиоактивни отпадъци все още се строи и то първа фаза за незнам си колко милиона беше само тя ... :)))по света хората ще забравят за какво иде реч вече и си карат на ВЕИ и им дреме на шапката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Той зелков е готов да плати цената. Другите да му мислят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Аз само за батерията с капацитет 6ГВ/час за една седмица го смятам към половин трилион евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Hahoto2
преди 3 години
Над 6000 евро на глава от населението в България би струвало пълното преминаване към "ЕВТИНОТО" ВЕИ, само преминаването или 42 милиарда евро и това забележете, ако не се краде от тези пари, докато се прави! Толкова Зелев, за евтиното сиренце, в капана за мишлетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Злобна и грозновата откачалка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още