IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания заради Brexit и COVID-19

От агенцията посочват, че растежът на британската икономика ще бъде „значително по-слаб“ от първоначално прогнозираното

16:30 | 17.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Американската рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания с един пункт с оглед на продължаващите разногласия относно Brexit и кризата с коронавируса, съобщава Handelsblatt.

Moody’s намали оценката си до ниво Аа3 – еквивалент на АА- при S&P Global, като в същото време добави, че перспективите ѝ са „стабилни“.

От агенцията посочват, че растежът на британската икономика ще бъде „значително по-слаб“, отколкото се смяташе по-рано, тъй като страната изпитва затруднения още преди пандемията да я връхлети. 

Очаква се коронавирусната криза да окаже още по-голям натиск върху икономиката на Обединеното кралство, отколкото върху други големи развити страни, имайки се предвид голямата зависимост на Великобритания от услугите, които изискват човешко взаимодействие, съобщава Financial Times.

Moody’s също така подчертава „отслабването на институциите и управлението на Великобритания“.

„Въпреки че все още е високо, качеството на законодателните и изпълнителните институции на Обединеното кралство намалява през последните години“, изтъкват от агенцията.

Министерството на финансите заяви, че пандемията от коронавирус е оказала значително въздействие върху публичните финанси, но че нещата биха били далеч по-лоши, „ако не действахме по начина, по който действахме, за да защитим милиони домакинства“.

От институцията посочват, че приоритетът ѝ е да защити работните места и бизнеса и че „с течение на времето и докато икономиката се възстанови, правителството ще предприема необходимите мерки, за да осигури дългосрочното здраве на публичните финанси“.

Сара Карлсън, анализатор в Moody’s, заяви, че шокът, предизвикан от коронавируса, е създал нов и значителен натиск върху британската икономика.

В преговорите с Европейския съюз (ЕС) Кралството продължава да заплашва Брюксел с оттегляне без постигане на сделка относно търговията. Според Moody’s подобен развой би довел до налагане на мита и други подобни търговски бариери. Агенцията смята, че изгледите за постигане на търговска сделка не са особено оптимистични. Много британски компании очакват големи икономически загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
има ли по света още балъци да вярват на тия *** -рейтинговите агенции ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още