IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се върна почти на предкризисните нива

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 4,9 на сто през третото тримесечие, под очакванията на икономистите

08:37 | 19.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай от дълбините, в които попадна по време на пандемията Covid-19, продължава, осигурявайки подкрепа за световната икономика, претърпяла най-дълбоката си рецесия от Голямата депресия насам, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 4,9% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните, публикувани в Пекин в понеделник. Разширяването е по-слабо, отколкото прогнозираха икономистите, но по-бързо от ръста от 3,2% през второто тримесечие. Продажбите на дребно са нараснали с 3,3% през септември, промишленото производство е нагоре с 6,9% през месеца, а ръстът на инвестициите се е ускорил до 0,8% за деветте месеца до края на тримесечието. 

Въпреки по-слабото от очакваното представяне на БВП, като цяло икономическото производство се е увеличила с 0,7% през годината досега, което означава, че втората по големина икономика в света възвърна всички позиции, загубени през първата половина на годината. Силният растеж на вноса през третото тримесечие може да е влошил данните за БВП, като същевременно е положителен знак за общото производство.

 Въпреки че след публикуването на новината китайските акции компенсираха донякъде ръстовете си, те останаха над нивата на затварянето на борсите в петък. Юанът е почти без промяна, след като за кратко се изкачи до най-силното си ниво от април 2019 г.

„Една от причините, поради които основният БВП пропусна очакванията, е вероятно силното възстановяване на вноса, което допринася негативно за БВП“, каза Лиу Пейцян, икономист за Китай в Natwest Markets Plc в Сингапур. „Това не трябва да се разглежда в негативен аспект, тъй като силният растеж на вноса отразява възстановяването в основния икономически растеж”. 

Купувачите са по-предпазливи, но стабилните разходи през последните празници на т. нар. Златна  седмица предполагат, че те започват да отварят отново по-често портфейлите си. Китайски Китайски

Възстановяването се случва на фона на сравнително ограничени държавни заеми и облекчения от страна на централната банка в сравнение с китайските конкуренти. Вместо това правителството се фокусира върху целенасочена подкрепа за бизнеса, за разлика от начина, по който реагира на световната финансова криза преди години.

„Китай подкрепя света по различен начин от това, което направи след 2008 г.“, казва Шън Джъануан, главен икономист на гиганта за електронна търговия JD.com. „Забавящата се икономика означава, че не може да си позволи нов стимул през 2020 г. Вместо това тя си изпълни задачата, като служи като “доставчик от последна инстанция“.  

Управителят на централната банка И Ган заяви в неделя, че Китай има „активна фискална политика“ и „съвместима парична политика в подкрепа на икономиката“.

„В момента Китай е поставил Covid-19 под контрол“, каза И по време на уеб семинар, организиран от Г-30. „Като цяло китайската икономика остава устойчива с голям потенциал. Очаква се непрекъснато възстановяване, което ще бъде от полза за световната икономика". 

Анализ на данните на Международния валутен фонд показва, че делът на световния растеж, генериран от Китай, се очаква да се увеличи от 26,8% през 2021 г. до 27,7% през 2025 г. според изчисленията на Bloomberg. 

15 15

МВФ твърди, че китайският растеж е практически единствената причина, поради която очаква глобалното производство да бъде с 0,6% по-високо до края на 2021 г. в сравнение с края на 2019 г.

Но възстановяването не е перфектно. Икономиката е само с 0,7% по-голяма през деветте месеца до септември, отколкото през същия период през 2019 г. В началото на годината правителството очакваше целогодишен ръст от около 6%.

А потребителите харчат бавно, както вече са го правили. Дори и след като Пекин постави вируса под контрол, купувачите са похарчили с около 9% по-малко през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. 

Също така не е ясно колко трайно ще се окаже възстановяването поради вътрешния натиск от безработицата и нарастващия корпоративен и домакински дълг. China Evergrande Group, най-задлъжнялата компания за недвижими имоти в света, разтърси инвеститорите си на фона на опасенията за финансовото си здраве.

Много неща ще зависят и от това как ще се развият отношенията със САЩ след президентските избори през ноември. Всяко едно влошаване на търговското напрежение може да доведе до възраждане на износа. В същото време възраждащият се вирус в Европа и САЩ ще усложни глобалното възстановяване и може да влоши възстановяването на Китай.

Бързото изправяне на крака на икономиката е от решаващо значение за глобалните амбиции на Китай. Те бяха подчертани и през миналата седмица от президента Си Дзинпин по време на обиколка в технологичния център Шънджън, където той увеличи призивите си да мегаполисът да поеме глобалната водеща роля в технологиите и други стратегически индустрии.

Настоявайки за „непоколебим“ ангажимент към технологичните иновации в период на „промени, невиждани от един век“, Си отново пропагандира нуждата страната да стане по-самостоятелна - политика, която се очаква да бъде централна част от новия 5-годишен икономически план, който ще бъде обсъден на събранието на комунистическата партия  по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
..."сочат данните, публикувани в Пекин"...А един мармот свиваше шоколада в станиол... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още