IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва краят на веганския бургер в ЕС

Европейският парламент ще разгледа правила, забраняващи употребата на названия на месни и млечни продукти за имитиращи продукти

08:40 | 20.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските потребители, пазаруващи алтернатива на месото, скоро могат да видят на рафтовете надписи за „зеленчукови дискове“ и „туби на растителна основа“ по предложение за възпиране на производителите на растителни храни да използват по-традиционни думи върху опаковките. 

Става дума за един от пакетите в предвидените за днес дебати за Общата селскостопанска политика  за сесията на Европейския парламент. По-специално тя включва забраната за използването на имена на животински храни за продукти от растителен произход. С други думи - това ще сложи край на етикетите "вегански бургер" или "соев кашкавал", пише европейското издание Politico. 

Производителите на месни и млечни продукти смятат, че подобни названия заблуждават потребителите и от години настояват за забраната, а в същото време пазарът на подобни продукти се развива.

В документите, публикувани на сайта на ЕП, е обяснено подробно какво може да бъде наречено месо и месни продукти, а именно такива, които в етап на производството си са имали характеристиките на свежо месо. С други думи термини като "стек", "наденички", "пържоли", "кюфте" и "хамбургер" ще могат да се отнасят само за продукти от месо.

Целта на Брюксел е гарантиране на здравословна храна и устойчиво развитие на хранителната индустрия. Това е записано в стратегията на ЕК "От фермата до трапезата", пише още Politico.

Производителите на вегански продукти пък коментират, че промяната в няколко наименования едва ли ще доведе до постигане на заложените цели за здравословни храни. Никой не купува по погрешка "вегански бургери", категорични са от индустрията и цитират изследвания на европейската потребителска организация BEUC, които показват, че болшинството европейци нямат против използването на подобни термини, стига на етикета ясно да е описано, че продуктът е за вегани и вегетарианци.

Промяната ще доведе и до съществени затруднения на производителите на веган храни, които тепърва ще трябва да измислят как да опишат продуктите си. Затова не е изключено забраните да имат по-мек характер, допълва още изданието.

Месната индустрия

Традиционната месна индустрия твърди, че думи като шунка, салам и пържола са дълбоко вкоренени в европейското културно наследство, се казва в отворено писмо от миналия месец от групи, включително фермерската лобистка организация Copa-Cogeca.

"Хранителната стойност просто не е еднаква", каза по телефона пред Bloomberg генералният секретар на Copa-Cogeca Пека Песонен. „Трябва да се уверим, че потребителите ще получават подходяща информация според категориите, които консумират“.

Франция вече въведе забрана за ползване на думата "месо" в растителни храни, докато Нидерландия избра да ги запази. ЕС забрани използването на „мляко“ върху етикетите за растителни напитки, което кара някои компании да изберат „mylk“ (вместо "milk", на англ.). 

Общата селскостопанска политика е ключова за ЕС. Сегашните правила ще действат до края на 2020 година. През тази година бюджетът на програмата е 34,5% от общия за общността и възлиза на малко над 58 млрд. евро.

Какво още предстои?

Пленарната сесия на ЕП през октомври ще се проведе дистанционно, поради сериозната ситуация с общественото здраве в Белгия и Франция, пишат от парламента.

Освен правилата за Общата селскостопанска политика, депутатите ще разгледат още и парвите правила в ЕС за изкуствения интелект и ще очертаят приоритетите за бъдещия законодателен акт за цифрови услуги. По-късно днес ще изслушат работната програма на ЕК за 2021 година.

В сряда председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще уведоми депутатите за напредъка по преговорите по Brexit и работата на лидерите на последната им среща.

По-късно през седмицата ще бъде обявен и носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта през 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
В България проблема с имитациите и фалшификациите на хранителни продукти е много по-голям от тези проблеми на европейските потребители. Тук почти всичко е имитация и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
И аз това се чудя, хем не искат да ядът месо, но хем търсят имитации на месо, да ядат салата, вместо разни бълвочи минали хиляда преработки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Едно от нещата, които харесвам в Европа е защитата на потребителите, но ако законодателите са стигнали дотам, да ни смятат за толкова оглyпели, че да не четем етикетите на продуктите преди да си ги сложим в устата, това вече е притеснително. А може би проблемът е в маркетинга. Аз никога не бих си купил "вегански бургер" главно по политически причини (мразя екстремизма), но "зеленчукови дискове" бих се изкушил да опитам. Зеленчуците са полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
тва е от първостепенна важност за евpoгейoвете и рептилете, поне друго сичко си работи, ше мислат краставицата колко да е крива и сандвича къф треа да е .... но за пропадняците идва края скоротечно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Вегетарианците не обичат месо и животински продукти, но по някаква причина, правят тонове имитации. Ужким-яйца, псевдо-мляко, веджи-бургер, менте-бекон, соево пиле, и какво ли не. Особено сирене, там пък има цели рафтове в по-тежко страдащите от вегетарианство държави. И безброй рецепти как да си сготвиш нещо, което имитира месо поне като вкус. Естествено, без да има хранителните качества. Какъв тъжен, отчаян напън да си прилъжеш сетивата, че се храниш с истинска храна. Интересно, на не-вегетарианците никога не им хрумва да си направят ужким-краставица и псевдо-маруля от месо или кашкавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още