IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Глобалната доминация на САЩ и Русия е в миналото

Москва е готова да включи и новото си поколение свръхзвукови ядрени оръжия в замразения арсенал за удължаване на договора Нов СТАРТ

21:38 | 22.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че ерата, в която САЩ и Русия решаваха най-важните въпроси в света, е останала в миналото. Според него сега Китай и Германия се насочват към статута на суперсили, предава Ройтерс.

Руският президент заяви в онлайн обръщение към дискусионния клуб „Валдай“, че ролята на САЩ намалява наред с тази на Великобритания и Франция, докато Пекин и Берлин, от гледна точка на политическа и икономическа тежест, се насочват към статут на суперсили.

Ако Вашингтон не е готов да обсъжда глобални проблеми с Москва, Русия е готова да проведе подобни разговори с други страни, изтъкна Путин. Според него Вашингтон вече не може да претендира за изключителност.

Преди президентските избори в САЩ на 3 ноември Путин изрази надежда новата администрация да е готова за диалог в областта на сигурността и контрола върху оръжията.

Путин призова американския си колега Доналд Тръмп да се съгласи с предложението му за едногодишно удължаване на договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ в момент, когато преговорите навлизат в ключова фаза по-малко от две седмици преди президентските избори в САЩ, предава Bloomberg.

Путин заяви, че Русия иска да включи новото си поколение хиперзвукови ядрени оръжия в арсенала, който страната му предлага за замразяване по време на удължаването на договора.

„Споразумението изтича през февруари и аз предложих нещо много просто. Нищо ужасно няма да се случи, ако го удължим за една година без предварителни условия и така ще можем да продължим да работим с решителност за разрешаването на всички проблеми, които засягат нас и американците“, заяви Путин.

Във вторник САЩ изразиха задоволство от предложението на Русия да приемат замразяване на по-широк набор от ядрени бойни глави, въпреки че остават ключови въпроси относно възможността за постигане на разбирателство.

Предложението от Москва означава, че Русия иска да смекчи позицията си, след като миналата седмица Вашингтон отхвърли руското предложение да удължи договора за 12 месеца без условия преди изтичането му през февруари.

Съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви тогава, че удължаване на Нов СТАРТ без ограничаване на броя на ядрените бойни глави, които не са обхванати от пакта за стратегическите оръжия, не е добра отправна точка.

Остават ключови въпроси относно възможността двете страни да постигнат сделка. Предложението на Русия не включва строгите нови изисквания за проверка, за които Вашингтон настоява. Не е ясно и дали двете страни ще могат да се споразумеят за всички видове бойни глави, които не са включени в замразяването.

По време на обръщението си пред дискусионния клуб Валдай Путин каза още, че Русия не изключва забавяне на графика за увеличаване на добива на петрол от ОПЕК+.

Цената на петрола се повиши, след като руският президент заяви, че не изключва промяна в плана. Понижаването на добива трябва да бъде смекчено от януари, но картелът намекна, че може да промени графика, тъй като търсенето буксува. Путин заяви, че предпочита придържане към настоящия план.

„Смятаме, че няма нужда да се променя нищо сега. Но не изключваме възможността за запазване на настоящите ограничения върху добива, да не ги отменим толкова скоро, колкото се планираше по-рано“, каза Путин.

„Ако е необходимо, може да вземем решение за нови понижения на добива. Но за момента просто не виждаме такава необходимост“, допълни руският президент.

Той коментира и случая с отровения лидер на опозицията Алексей Навални, като заяви, че ако някой в Русия е искал да го отрови, Москва нямало да му разреши да бъде откаран в Германия за лечение, предава Ройтерс.

Навални се почувства зле по време на полет в Сибир на 20 август и беше транспортиран със самолет за лечение в Берлин. Кръвни проби са потвърдили присъствието на невропаралитичния агент „Новичок“, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия.

Путин заяви, че поискал от канцеларията на руския главен прокурор да разреши на Навални да напусне страната след молба на съпругата на опозиционния политик. "Имаше ограничения за пътуванията срещу него, свързани със съдебно производство и наказателно дело (срещу Навални). Въпреки това поисках от канцеларията на главния прокурор да даде разрешение и той замина", каза руският президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
Всички тези приказки за Авангарди, Кинжали и др. подобни са приказки, в които могат да повярват само деца, учещи в училища за умствено изостанали. Руската военна промишленост е пълен фейк и Ердоган го демонстрира много умело в Сирия, Либия и Нагорни Карабах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкото ***, пак тръгнало и то да си мери пишлето с големите.Никой вече не го брои за живо, то тръгнало да дрънка глупости.Суровинен придатък на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хах ... дядя вова , викаш радиовълните се лизгат по плазмата ... :))) ... аве ей ...проблемът е в прихващането , а не в откриването , и те туканка ще надцакаме рассияните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Като ти гледам писаниците гледам че ти самият постоянно си в същия облак плазма и не те хваща никакъв разум. Постоянно ръсиш глупости. Технологично няма материал, известен на човечеството, който да устои обвит в плазма за повече от секунди, след което се изпарява. Плазмата в реакторите се фиксира с магнитни полета. А облаците плазма за хиперзвуковите измишльотини..... в това могат да повярват само пълни завършени идиотии в последен стадии на умствен разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Max1 = свръхзвукова, >Max5 = хиперзвукова. Което не е 2-3-4 пъти, а 5 и нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Авангардите = 27.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Иначе може 2-3-4-5-10 и повече пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
Не е въпрос във пъти-то.Хиперзвука лети в облак от плазма заради скоростта и така не го хваща радара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
колко свръхзвука е един хиперзвук ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Не си спомням русия да е решавала най-важните въпроси в света. Спомням си, че на ссср бе отделена източна европа, за да задоволи манията си за величие. В световен план изхранваше няколко комунистически режима и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още