IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не може да запълни лидерския вакуум на глобалната сцена, оставен от Тръмп

Действията срещу Хонконг, уйгурите, Тайван и други по-агресивни външнополитически ходове подкопават добрите чувства към Пекин

22:30 | 23.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да провежда своята изолационистка политика под лозунга "Америка на първо място", Китай постигна колебливи успехи в опитите си да се възползва от лидерския вакуум на глобалната сцена. Това предоставя възможности за една по-отворена към света администрация на Джо Байдън, ако той спечели изборите следващия месец.

По време на мандата на Тръмп Вашингтон напусна Парижкото споразумение за климата, Транстихоокеанското партньорство, Съвета на ООН по правата на човека и ЮНЕСКО и се оттегли от споразумението за ядрената програма на Иран. Той обяви, че през юли догодина ще се изтегли и от Световната здравна организация и спъва работата на Световната търговска организация, като блокира назначения в апелативния й съд, пише БТА, цитирайки коментар на Тони Мънро за Ройтерс. 

Пекин, който обвинява Вашингтон, че е "пристрастен към напускането" на международни организации, зае по-глобалистка позиция при управлението на президента Си Дзинпин: китайски представители оглавяват 4 от 15-те агенции на ООН и Пекин повиши с 2 милиарда долара приноса си за СЗО.

Опитвайки се да получи място на масата, което подхожда повече на статута му като втората световна икономика, Китай създаде и собствени многостранни институции, включително инициативата "Един пояс, един път" и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ).

"Китай опитва всички по силите си, за да се възползва от оттеглянето на САЩ, за да се приближи до собствените си цели", заяви Пол Хенле, директор на Центъра за глобална политика Карнеги-Цинхуа в Пекин. "Въпреки това, Китай срещаше затруднения в превръщането на нарастващото си влияние във външнополитически успехи", добави той.

Макар че Китай на практика е спрял разпространението на коронавируса и е лидер в усилията за създаване на ваксина, първоначалното му несправяне с появата на епидемията в Ухан предизвика глобална ответна реакция.

Затягането на хватката на Пекин върху Хонконг, масовото  задържане на мюсюлмани уйгури, извършвания от него строеж на острови в Южнокитайско море и демонстрацията на сила към Тайван, както и по-агресивната му "дипломация на война вълк" (името идва от китайските военно-патриотични екшън филми "Войнът вълк" 1 и 2, сравними с "холивудски класики" като "Рамбо", "Командо" и "Под обсада" - бел. БТА) също подкопаха добрите чувства към Китай - въпреки че политиките на Тръмп подрониха позициите на САЩ, пише БТА.

Китай не успява да използва раздразнението на някои американски съюзници от Тръмп. Държавният съветник Ван И, дипломат номер едно на правителството в Пекин, се сблъска с отпор във връзка с Хонконг и други проблеми по време на неотдавнашното си посещение в пет европейски страни.

"Мнозина смятат оттеглянето на САЩ от глобалните институции през президентството на Тръмп като отстъпване на плодороден терен на Китай в тази област, но това, което е удивително, е до каква степен така наречената китайска "дипломация на война вълк" подкопа способността им да се възползват от това", заяви Сюзън Торнтън, водещият американски дипломат за Азия в началото на президентския мандат на Тръмп.

Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Никой не пише за скандала който се прикрива от големите медии: https://nypost.com/2020/10/21/hunter-biden-laptop-linked-to-fbi-money-laundering-probe-report/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Никой не иска да поеме ролята на САЩ на световната сцена. Китай и Русия си бяха добре преди Тръмп. Винаги в опозиция, никога не поемащи отговорност или лидерство, ако нещо не върви САЩ са виновни. ЕС пък винаги удобно скрит зад САЩ, които вършеха черната работа и опираха негативите. Вчера даже Путин призова САЩ да вземат отношение по войната в Карабах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още