IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на дела на заразените от почти 30% до 22,88%

Като абсолютно число обаче новозаразените отново са рекордно много - с 326 повече от регистрираните ден по-рано до цели 2569

07:40 | 28.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

В деня, в който България започна да ограничава обществения живот, за да намали разпространението на коронавируса, страната е отчела пореден рекорд на заразените като абсолютно число. За 27 октомври са открити 2569 нови случая, с 326 повече от регистрираните ден по-рано 2243. В същото време обаче са осъществени повече тестове - 11 226 спрямо 7 659 ден по-рано (с цели 3567 повече на дневна база). 

Така делът на положителните тестове бележи спад и от рекордните 29,28 на сто вчера вече е 22,88%. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 42 701. Направени са общо 680 744 PCR теста. 

Починалите са 25 за последните 24 часа, като общият им брой достига 1161. Рекордни са и показателите на настанените в болница - 2217, в интензивни отделения са 147, с двама по-малко от вчера.

Сериозен е броят на излекуваните - 293 за денонощието и 18 943 общо.

Припомняме, че във вторник вечерта България отново започна да ограничава обществения живот в опит да свие разпространението на пандемията.


От четвъртък (29 октомври) до 12 ноември гимназиите и университетите преминават на онлайн обучение, стана ясно от заповед на здравния министър, разпространена до медиите. Преустановяват се още груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.Също така със заповедта министърът забрани посещенията на спортни мероприятия.

Също във вторник пък собственици на заведения настояха за помощ от държавата, след като със заповед на здравния министър нощните барове и дискотеки ще са затворени за 2 седмици от 29 октомври до 12 ноември. Искането на бранша е всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се, да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който заведенията са затворени. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за работещите като охрана и чистачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Всеки път когато ни заливате с подобни български стъкмистики защо не казвате, че тестовете за Covid 19 всъщност дори и да са положителни се оказва, че в 70% от случаите са грешни. Защото реагират и на много други грипни вируси. В сериозните случаи се приема за положителен само когато са направени 4 или 5 поредни теста и всички са положителни. Тук в България е абсолютна лудница, а официалните данни нямат нищо общо с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Да се прави сравнение на база 2 дни е смешно. Утре може да са 50%, вдругиден 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Много хитро. Така хората, които четат само заглавията може да си помислят, че новите случаи спадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още