IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бруйет: САЩ биха били различни без шистовия газ

Има политици, които се опитват да елиминират сектора на изкопаемите горива, смята американският енергиен министър

18:08 | 28.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Забраната на фракинга за шистов газ би затворила 19 млн. работни места в енергийния сектор на САЩ, което ще бъде "опустошително" в условията на пандемия, каза американският енергиен министър Дан Бруйет пред FOX.

Благодарение на шистовата революция САЩ е различна държава днес и има енергийна независимост и скоро няма да разчитат на Близкия изток за доставки на петрол или природен газ, допълни още той.

Коментарът на Бруйет е свързан с изказване на кандидата за президент Джо Байдън по време на президентския дебат миналата седмица. Тогава Байдън беше категоричен, че ще обмисли промяна в енергийната сфера, защото петролната индустрия е съществен замърсител на околната среда.

Само преди дни Байдън се опита да обясни тези свои думи. "Нека бъда ясен. Не искам да затварям петролни полета, не искам да спирам фракинга. Ще инвестирам в чиста енергия", заяви той по време на митинг в понеделник.

Само дни по-рано по време на събитие в Пенсилвания Байдън обаче обясни, че няма намерение да забрани фракинга изцяло, а само върху земи, които са федерална собственост.

Фракингът увеличи съществено добива на природен газ в САЩ, както и добива на петрол в световен мащаб, обясни Бруйет и допълни, че благодарение на тази технология страната вече изпреварва Саудитска Арабия и Русия по добив на газ и петрол.

"Има политици във Вашингтон, които искат да елиминират не само тази технология, но и цялата индустрия на изкопаемите горива. Те почти направиха това с въглищата през последните три-четири години", заяви енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
markov
преди 3 години
И ква стана сега , Байдън бил агент на Путин ...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
и петролът и газчицата по пътя на въглищата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Затва сектора да не се бави ами да елиминира няколкостотин от няй-влиятелните глобалисти/педаали/"демократи" (уж) преди те да са го елиминирали.Ще направят голееемо добро на целото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Браво, браво - трезво мисли тоя министър. Сега пак може да опитате да продадете някое танкерче с газчица в Европа - защото цената скочи вратоломно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още