IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ записа ръст на оборота и пазарната капитализация за третото тримесечие

Индексите SOFIX и BGBX40 се понижиха през тримесечието, докато BGTR30 и BGREIT нараснаха

18:01 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Оборотът на регулирания пазар на финансови инструменти през третото тримесечие на 2020 г. е 103,3 млн. лв., като нараства с близо 11% спрямо второто тримесечие, става ясно от отчета на Българска фондова борса (БФБ) - София към края на септември.

Той се дължи основно на увеличение в оборота с облигации, който нараства с 22,4 млн. лева (593%). Значително по-малък ръст от 83,7 хил. лв. (25%) се наблюдава при оборота с компенсаторни инструменти. При останалите основни групи финансови инструменти се отчита спад в оборота.

Най-нисък е оборотът през юли - 31,4 млн. лв., а най-висок е през август - 36,7 млн. лв.

оборот оборот

Между юли и септември са сключени 10 441 сделки. За сравнение, през предходното тримесечие техният брой беше 15 870, което представлява спад от 34,21%. Това се дължи на намаляването на броя сделки при почти всички финансови инструменти с изключение на ръст на броя сделки при облигациите и компенсаторните инструменти, който е незначителен в абсолютно изражение.

Броят сделки с акции (без АДСИЦ) намалява с 38%, а намалението в броя сделки с акции на АДСИЦ е с 13,5%. Най-нисък е броят сделки през юли - 3 003, а най-висок е през септември - 3 847 сделки.

брой брой

През третото тримесечие секторът „Финансови и застрахователни дейности“ запазва челното място в класацията по оборот с 47,04 млн. лв. Оборотът на сектора надхвърля 60% от общия оборот за тримесечието. Това прави оборота и капитализацията на борсата особено чувствителни към сътресения и лоши новини, свързани с банковия и застрахователния сектори.

На второ място в класацията изненадващо се появи сектор “Професионални дейности и научни изследвания“ с оборот от 12,09 млн. лв., а сектор „Преработваща промишленост“ зае традиционното трето място в класацията с оборот от 6,17 млн. лв. Четвърти в класацията е Сектор „Операции с недвижими имоти“ с оборот от 4,9 млн. лв. и 5,9% от общия оборот.

дружества дружества

Пазарната капитализация на „Българска фондова борса“ АД достигна 27,9 млрд. лева в края на третото тримесечие на 2020 г., което представлява ръст от 0,51% спрямо края на второто тримесечие. Пазарната капитализация на сегмент Premium на Основния пазар намаля с 1,76%, докато тази на сегмент Standard нарасна с 2,28%. Капитализацията на сегмент АДСИЦ на Основния пазар нарасна с 0,21%.

В края на третото тримесечие бе отбелязано разнопосочно движение в стойността на индексите на БФБ спрямо началото му. SOFIX и BGBX40 понижиха своята стойност през третото тримесечие, докато BGTR30 и BGREIT нараснаха.

Най-голямо в процентно отношение бе намалението от 5,67% в стойността на SOFIX, с 0,35% спадна стойността на BGBX40. BGTR30 нарасна с 1,75%, а стойността на BGREIT се увеличи с 2,09% . Прави впечатление, че през юли имаше низходящо движение на индексите, а през август и септември повечето индекси се повишиха.

Нетната печалба към края на третото тримесечие нараства с 12% до 1,4 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още