IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия и Австрия обявиха частични блокади

И в двете страни ограниченията са малко по-меки от пролетните и са предвидени мерки за подпомагане на бизнесите

21:23 | 31.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Призрачен Лондон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Призрачен Лондон. Снимка: Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви частична блокада за Англия в опит да овладее възраждащото се огнище на коронавируса, който се разпространява по-бързо от най-лошите прогнози на правителството.

Блокадата ще започне в четвъртък в очакване на одобрение в парламента и ще продължи поне до началото на декември, заяви Джонсън в събота по време на пресконференция. Всички магазини освен основните ще са затворени, както и ресторантите и баровете, въпреки че училищата и университетите ще останат отворени. 

Премиерът също така обяви, че през новия период на блокиране ще бъдат осъществявани държавни плащания на работници на ниво от 80% от заплатите им. Съществуващите мерки за помощ трябваше да приключат този уикенд и да бъдат заменени с по-малко щедра програма, предава Bloomberg. 

„Ние знаем цената на тези ограничения, щетите, които те причиняват, въздействието върху работните места и поминъка и психичното здраве на хората“, каза Джонсън. "Никой не иска да налага тези мерки никъде”.

„Но трябва да сме смирени пред природата“, каза Джонсън. Данните предполагат, че болниците в някои части на Англия могат да останат без капацитет за няколко седмици, добави той, а смъртните случаи може да достигнат няколко хиляди на ден. 

Британските медици регистрираха през последните 24 часа над 21 900 нови заразени с коронавируса, с което инфектираните досега в страната стават общо повече от един милион. Това сочат данни, публикувани днес на правителствения информационен сайт. 

Досега Джонсън отказваше да приеме отновотакива широкообхватни мерки след първото блокиране в цялата страна през март. Вместо това той разчиташе на регионални мерки, основани на тристепенна система за предупреждение. Експертите обаче предупреждават от дни, че тези мерки вече не са достатъчни за ограничаване на бързото разпространение на коронавируса.

Междувременно и Австрия обяви второ блокиране заради нарастващия брой коронавирусни инфекции, съобщи федералният канцлер Себастиан Курц  в събота на пресконференция. „Знаете, че преживяване интензивна втора вълна в цяла Европа”, каза той. Много съседни държави вече са във втори блокади. В Австрия също има експоненциален растеж, каза Курц, добавяйки: "През последната седмица имаше почти експлозивен ръст”. Затова държавата ще предприеме "твърди мерки". „От вторник до края на ноември ще има втора блокада, за да се намали броят на заразените.  

Курц обяви, че ще са забранени събития в секторите на културата, спорта и свободното време. Погребенията са изключени от забраната. Както в Германия, гастрономическата индустрия също трябва да затвори, разрешена е дейност от типа Takeaway и за доставка. „Тези стъпки са необходими ... защото там има много срещи.“ Професионалният спорт може да се провежда, но без публика. Спортът за хората, от друга страна, е разрешен само на открито, без физически контакт. 

За да смекчи икономическите последици, Курц обеща пакет от помощи. Държавата ще плаща 80 процента от оборота им от предходната година. Получавайки тези помощи, фирмите ще са задължени да не съкращават служителите си. Ще се разшири и програмата за работа на съкратено работно време. За разлика от първата блокада обаче търговията и услугите, като фризьорски салони, трябва да останат отворени.

Курц подчерта, че става въпрос за намаляване на контактите. „Повечето инфекции се случват сред хора, които се познават и харесват“. В резултат от вторник ще са разрешени среща на до две домакинства. Ограниченията за излизане ще се прилагат между 20:00 и 6:00 ч. Курц каза, че тези ограничения са равносилни на „забрана за посещения“ - вече не е било позволено да бъдат посещавани други хора. Напускането на апартамента е разрешено само по конкретни причини.

Курц бил наясно с огромните ограничения на свободата, но те са "за съжаление необходими, за да се предотврати претоварване при интензивното лечение”. 

В неделя следобед и парламентът трябва да одобри мерките.  Ограниченията за излизане трябва да бъдат одобрявани от парламента на всеки десет дни.

Курц посочи границата от 6000 нови заразени на ден като критична стойност за по-нататъшно затягане на мерките за предотвратяване на претоварването на болниците. В събота Австрия отчете 5349 нови случая в рамките на 24 часа при своите почти девет милиона жители, след като в петък беше съобщена рекордната стойност от 5627 нови инфекции за един ден.

Решенията следват налагането на подобни ограничения във Франция и Германия по-рано тази седмица. Европа се превърна в епицентър на избухването на коронавируса в световен мащаб, като 27-те държави от Европейския съюз и Великобритания регистрираха над 195 000 ежедневни случая средно през последните седем дни.

Завръщането на пандемията в Европа след лятното затишие разруши надеждите на правителствата за овладяване на вируса с целенасочени мерки, насочени към локализирани обостряния или мерки за определени групи, като младите.

Сега надеждите на Лондон, Виена, Париж и Берлин са, че тези нови блокировки ще забавят скоростта на предаване на вируса и ще предотвратят затрупването на болниците със случаи на Covid-19 през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Ислямски ***, ще заминеш при Алах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
офф пак ли то ве нещасттна *** .... :)) я лаппай и се потапай да не ти врътна една лопата в гръбнака ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Вимавай какво приказваш, че времето на глобалистите изтича и ще дойдат нациоаналистите и фашистите. Тогава ислямисти като тебе дето се кефят как някой алах акбаровец обезглавил невинна жена, ще заминавате за газовите камери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
глобалистите така са им казали и тия изпълняват ако искат да са на власт и да не гърми кат у Франция с остаени кръщелни по витрините на терористи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Интересно. Страшно много заразени пък починалите съвсем малко. Как така?! Нещо се излагат тия мъпетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още