IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са изправени пред седмицата на истината

Блокирания, президентски избори в САЩ, среща на Фед: предстоящата търговска седмица съдържа множество важни за пазарите събития

17:35 | 01.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рядко две големи събития от този мащаб се събират в рамките на една търговска седмица. От понеделник Германия, най-голямата държава в еврозоната, ще спре частично икономиката си за втори път. А в сряда вечерта светът ще гледа омагьосан към Вашингтон за резултата от президентските избори в САЩ.

И двете събития сами по себе си имат потенциала да обърнат пазарите с главата надолу. Броят на случаите на Covid 19 нараства бързо в цяла Европа, а също и в Германия. Ето защо федералното правителство реши да въведе по-обширни ограничения за контактите и затвори ресторанти и хотели. Подобни мерки ще има и във Франция и Англия.

Ще отнеме известно време, преди да стане ясно дали "блокирането", решено от федералното и провинциалните правителства, ще сработи, както се очаква, казва анализаторът Йохен Станцл от онлайн брокера CMC Markets. "Компаниите, училищата и детските заведения все още трябва да останат отворени и на борсата цари надежда, че това може да остане така”.

По отношение на икономиката като цяло затварянето на ресторантите и редица зони за обслужване за още четири седмици ще има забележими ефекти, "дори ако загубите вероятно няма да бъдат толкова сериозни, колкото през пролетта", казва икономистът от DZ Bank Шефан Билмайер.

Също така е напълно несигурно как пазарите ще реагират на резултата от президентските избори в САЩ. Претендентът на демократите Джо Байдън се смята за големия фаворит в проучванията. Анкетиращите изчисляват, че действащият президент Доналд Тръмп има малко шансове.

Хаос след изборите?

От гледна точка на инвеститорите по-малко важен е въпросът дали президентът Тръмп може да запази властта, или Байдън ще спечели, казва Аксел Крон, главен анализатор в подразделението за управлението на активи на HSBC в Германия.

„По същество и двамата ще действат разумно благоприятно за бизнеса. Председателят на Фед Джером Пауъл в крайна сметка е по-важен за капиталовите пазари от следващия президент и той вече определи курса: постоянно ниски лихвени проценти”. Потвърждение на този курс борсовите участници очакват след срещата на Федералния резерв на САЩ в четвъртък.

Анализаторите виждат реалния риск в справянето с изборните резултати. "Ако Тръмп загуби, той ще направи процеса на прехвърляне на властта възможно най-труден", предупреждава Найим Аслам, главен пазарен анализатор в брокерската компания AvaTrade.

Освен това първите прогнози вероятно ще предоставят изкривена картина, тъй като преброяването на многобройните гласове от пощата обикновено започва едва след затварянето на избирателните секции, казва Нийл Уилсън, главен анализатор на онлайн брокера Markets.com. Поради това инвеститорите трябва да бъдат подготвени за ценови турбуленции. 

Поради това много инвеститори вече се покриха през последната седмица на търговията. Dax отчете 11,556 пункта в края на седмицата, с 0,36% по-слабо. EuroStoxx50 спадна с 1,8% до 2958 пункта.

Американският водещ индекс S&P 500 спадна с 1,2% до 3270 пункта. На седмична база акциите отчитат най-голямата си загуба от март насам. Dax е загубил около 13% от средата на декември и оттогава е в режим на корекция. За разлика от това индексът на волатилност VDax, барометърът на страха на борсата, се изкачи до най-високото си ниво от юли. 

Централните банки са в готовност

Не помогна и фактът, че германската икономика нарасна изненадващо силно с 8,2% през третото тримесечие в сравнение с предходното тримесечие, тъй като пазарите отдавна гледат към икономиката през четвъртото тримесечие. И тогава Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка, се съгласи с негативните новини. "Краткосрочната перспектива очевидно показва влошаване", каза тя в четвъртък след заседанието на Борда на директорите на ЕЦБ.

Въпреки това обаче пазарите могат да разчитат на това централните банки да продължат да правят всичко възможно, за да гарантират, че пандемията няма да предизвика нова дългова криза. Президентът на ЕЦБ Лагард намекна за разширяване на програмата за закупуване на облигации PEPP, която поддържа разходите за финансиране на държавите и компаниите ниски. Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Пауъл също трябва да даде в четвъртък сигнал, че Фед  ще  подкрепя икономиката с разхлабената си парична политика.

Блокирания, президентски избори в САЩ, среща на Фед: предстоящата търговска седмица съдържа множество важни за пазарите събития. Икономически данни, като барометърът за настроението за германските и европейските мениджъри по покупки в понеделник и входящите поръчки и производствените данни за германската индустрия в четвъртък и петък, вероятно ще останат на заден план.

И между другото, сезонът на отчетите на компаниите продължава. Около половин дузина компании ще разкрият данните си само в Dax. Сред тях са фармацевтичната и агрохимична група Bayer и двамата застрахователи Munich Re и Allianz. От чужбина внимание ще привлекат нискотарифната авиокомпания Ryanair и Berkshire Hathaway, инвестиционната компания на фондовия гуру Уорън Бъфет. 

И в тази област инвеститорите не са имунизирани срещу неприятни изненади, както показват данните на SAP от началото на седмицата. След дългосрочното намаляване на прогнозите цената на акциите на най-ценната германска компания се срина с 22 процента. Ето защо инвеститорите следва да останат изключително бдителни в тази среда.

Какво да очакваме през седмицата

Вторник: Изборите в САЩ (включително за президент и за Конгреса) започват във вторник, първите резултати от щатите ще бъдат на разположение от сряда в 2:00 ч. сутринта. Важи следното: Кандидатът, получил най-много гласове в даден щат, получава всички избиратели в този щат. Само няколко щата нямат това правило. Ще бъде наистина вълнуващо в 3:00 ч. сутринта, когато Флорида ще отчете вота си. Ако претендентът Джо Байдън спечели този щат, президентството му ще бъде почти сигурно. Въпреки това поради много големия дял на гласоподавателите по пощата съществува риск да няма достатъчно точни резултати за някои щати в сряда. Вместо изборна нощ, тази година може да имаме изборната седмица.

 
Четвъртък: АЦБ ще представи новите си прогнози след решението си за лихвения процент през ноември. Те ще включват макроикономическите последици от Brexit от 1 януари 2021 г. В момента британската икономика е подложена на огромен стрестест. Възстановяването след масивния спад след блокадите през второто тримесечие (-19,8% в сравнение с предходното тримесечие) в момента е силно забавено от втората вълна на коронавируса и продължаващата несигурност за Brexit. За да помогнат на икономиката да се справи с тези две тежести, британските централни банкери вероятно ще продължат своя експанзионен курс и ще решат да удължат своите покупки на ценни книжа с около 100 млрд. паунда до средата на 2021 г. Обаче отрицателните лихвени проценти не са на дневен ред в краткосрочен план.  АЦБ АЦБ
 
Петък: Динамичността на американската икономика продължава да се изглажда. Това поне предполагат по-голямата част от икономическите показатели. Отчетът за пазара на труда за октомври едва ли ще прави изключение. Очакваното увеличение на заетостта от 550 000 души би било гигантско в „нормални“ периоди на растеж. Въпреки това, предвид ниското ниво на заетост, увеличението би било разочароващо. Загубата на около 150 000 временни позиции през октомври също оказва отрицателно въздействие. Пазар Пазар
 
Те бяха създадени въз връзка на тазгодишното преброяване на населението и вече не са нужни. Развитието на работната сила през последните месеци продължава да затруднява прогнозирането на равнището на безработица. Тъй като голям брой хора са напуснали пазара на труда, равнището на безработица е изкривено надолу с почти 3 процентни пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Защо си мисля, че Тръмп има малки шансове? По една единствена причина. Както той, така и последователите му още преди да са минали изборите се каните да обявите резултатите за невалидни. Това не е поведение на уверени в победата хора, а на загyбeняци, които вече започват да си търсят оправдание за провала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Хахахах - Тръмп имал малко шансове - затова ли провежда предизборните си срещи пред многохилядни множества, а когато показват репортажи от сборищата на церебралното зомби байдън, човек не може да види повече от 18 негови поддръжници накуп - в един кадър? Дори очевидно пристрастните медии не могат да скрият очевидното !!! "Победа" на байдън би означавала само огромна изборна машшшшинация, как президента и неговите стотици милиони поддръжници да приемат това посегателство срещу американската демокрация? Че то ще е равносилно на скрит преврат !!! За коронавирусът - никой няма да смее да затвори отново икономиките - добре, че вирусът, макар да коси кат` тако`а, вече очевидно е ного по-малко смъртоносен - вижте графиките на заболяваемостта и смъртността в Британия, Италия, Франция, Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още