IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар у нас остава стабилен в краткосрочен план

По-голямото търсене на просторни жилища е увеличило цените на тристайните апартаменти в София със 7% през деветмесечието, сочат данни на имотна компания

16:08 | 03.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тристайните апартаменти са най-предпочитани от купувачите на жилища в София. С настъпването на пандемията хората са започнали да търсят по-просторни имоти с по-големи балкони и малко дворно пространство към тях, когато са на приземни етажи. Засиленият интерес към по-просторни жилища е довел до покачване на цените на тристайните апартаменти в София със 7% за деветмесечието на 2020 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Имотека.

Двустайните жилища също са търсени, но повече с цел инвестиция, отколкото за живеене. Цената на този тип имоти е нараснала с около 4% на годишна база за деветмесечието. Средната цена на сделките също се е повишила леко. Жилища Жилища

Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 хил. евро, расте и през 2020 г. и делът им към момента е 38% от всички. Следват покупките между 70 хил. и 100 хил. евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. Устойчив остава делът на покупките под 50 хил. евро, сочат данните на Имотека.

Най-търсени в столицата остават жилищата в централните части и по-широкия център. Предпочитаните квартали са „Лозенец“, южните и някои от източните части на София, кварталите в близост до паркова среда и с по-просторни междублокови пространства. 

„За разлика от 2008 г., когато настъпи световната финансова криза, сега наблюдаваме стабилен имотен пазар. На този етап не се наблюдава отлив на клиенти и няма индикация за спад на цените в краткосрочен план. В дългосрочен план не се знае“, каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Според нея третото тримесечие е било активно за пазара на недвижими имоти и дори има лек ръст на сделките спрямо същия период на миналата година.

Продължаващият ръст на кредитирането според компанията се обуславя от желанието на хората при плащането на имота да останат със свободни пари, с които да го довършат или ремонтират. Общо 16% ръст на сделките с кредити през третото тримесечие спрямо същия период на 2019 г., отчитат от Имотека. Стабилни остават ипотеките и за цялото деветмесечие на 2020 г. Расте, макар и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от стойността на сделката. Потребителските кредити като опция за финансиране на покупка на имот също са сред явленията на пазара през тази година.

През последните месеци на пазара излизат по-млади купувачи на имоти, представители на поколението Z (родените след 1995 г. – бел. ред.), които търсят напълно завършени жилища. Купувачите в по-зряла възраст предпочитат сами да направят ремонт и разпределение на жилището, в което ще живеят.

Наблюденията на агенцията сочат, че към момента хората вземат много бързо решение за покупка на имот и средно в 45% от случаите се спират на първото жилище, за което са се свързали с брокер на компанията. „Има апартаменти, които са депозирани в рамките на три-четири часа след излизането си на пазара“, каза Атанасова.

През третото тримесечие сделките с имоти ново строителство, които имат акт 14 или 15, са се възстановили до нивата от миналата година. Лек спад е констатиран при сделките с имоти „на зелено“, тъй като хората се чувстват несигурни във влошената икономическа ситуация.

Атанасова изтъкна положителната роля на дигитализацията на процеса по покупко-продажба на имоти с оглед на бързия и лесен достъп до информация на клиентите. „Вече имаме сключени сделки в София и Варна, при които купувачът и продавачът се виждат едва на етапа на изповядване на сделката. Надявам се в близко бъдеще да е възможно и изцяло финализиране на сделката в дигитална среда, което вече е факт в САЩ. Това зависи от законодателни промени“, посочи тя.

С около 14% по-малко сделки за наем са сключени за периода януари-септември 2020 г. спрямо първите девет месеца на 2019 г., показват данните на Имотека. Една от причините е разминаването в очакчванията на двете страни, породено от неяснотата на пазара в краткосрочен план, констатират от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 3 години
3к евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 3 години
Ей това е купвайте Хапартаменти, че догодина 3 евро кв/м.Сещам се за един къде минава покрай къща с младоженци и вижда проснат чаршав с червено петно от първата брачна нощ. Позамислил се пък казал: Бах мама му, на *** си ли да вевам или на чаршаф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgperformer
преди 3 години
Това е прес релийс не журналистика. Ето я същата статия https://***.***/bg/a/view/kvartalite-s-naj-goljam-ryst-na-cenite-na-imotiteи тук орязана без графикатаhttps://***.dnevnik.bg/biznes/2020/11/03/4134720_brokeri_ne_ochakvat_rezki_dvijeniia_na_pazara_na/#comments-wrapper
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още