IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да изнася 2 млн. тона водород годишно до 2035 г.

Москва преговаря с Япония за извършване на доставки, като се стреми да разшири списъка с клиенти, обхващайки и други страни от Азия, както и държави от Европа

11:51 | 04.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Русия планира да започне производството и износа на водород, като част от своята цел да диверсифицира енергийното си портфолио. Москва преговаря с Япония, като се стреми да разшири списъка с клиенти, обхващайки и други страни от Азия, съобщава Nikkei Asia Review.

Руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин разкри в скорошно интервю пред Nikkei информация относно новата руска политика за износ на 2 млн. тона водород до 2035 г. Страната вече води преговори с японски представители, както и с Kawasaki Heavy Industries и с други японски компании за сътрудничество в областта. Плановете на Москва включват и износ в посока Европа и други части на Азия до 2035 г.

Русия произвежда водород за своя индустриален сектор, но страната се надява да започне да изнася по 200 хил. тона годишно до 2024 г. и да увеличи тези количества до 2 млн. тона към 2035 г. Сорокин заяви, че Русия има голям потенциал в комерсиализацията на водорода и страната ще изпробва различни производствени методи. 

Планът обхваща три вида водород, които Русия може да произведе – „сив“ водород, който се генерира от изкопаеми горива като природен газ; „син“ водород, който се произвежда от изкопаеми горива чрез технология за улавяне на въглерод за намаляване на емисиите; и „зелен“ водород, при който се използва възобновяема енергия.

Русия планира да използва атомни електроцентрали за производството на зелен водород.

Извличането на водород от природен газ ще бъде най-икономичният метод, изтъква Сорокин. Той обясни, че производствените разходи ще бъдат от половин до една четвърт от тези при производството на водород чрез електролиза, и че Русия ще предложи конкурентни експортни цени.

В отговор на новата правителствена политика за производство на водород доставчикът на природен газ „Газпром“, производителят на атомна енергия „Росатом“, технологичният конгломерат „Ростех“ и Руската академия на науките са започнали разработването и проучването на пазара за производство и износ на водород. И четирите субекта се контролират от руското правителство.

Сорокин посочи азиатските страни, включително Япония, Китай и Южна Корея, както и европейските страни, в това число Германия и Франция, като обещаващи дестинации за износ на руски водород. Той заяви, че водородът може да се използва в сектори като транспорта, рафинирането на петрол и производството на електричество, химикали и торове.

Енергийният зам.-министър подчерта, че намаляването на транспортните разходи и безопасният транзит ще представляват най-голямото предизвикателство пред износа на водород в Русия. Той добави, че страната обмисля да инжектира водорода в съществуващите газопроводи за Европа и да извършва доставки на газа с кораби до Япония и други азиатски страни.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че глобалното търсене на водород ще надхвърли 130 млн. тона през 2040 г. и 500 млн. тона до 2070 г. в сравнение с едва 71 млн. тона през 2019 г.

Въпреки че Русия е основен износител на изкопаеми горива, руският енергиен министър Александър Новак заяви на 11 октомври, че страната се фокусира върху развитието на производството на водород, тъй като светът е започнал процес на декарбонизация.

Сорокин изрази големи надежди относно японското търсене на водород. Той разкри, че Русия вече е започнала дискусии с японското министерство на икономиката, търговията и индустрията и местни компании за доставките на водород. Той също така изрази надежда, че между двете страни ще бъде подписано двустранно споразумение за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Дали не съществува възможност путин да им го носи на ръка, в кофи например? Той пък водорода беше летлив, в балони тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Колко руснака познаваш? Аз познавам много и повечето с недоволни от заплатите, които са 400-500 евро бруто. Така че пак си помисли, какво имат и колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тия обаче са бaaaхти наглата бензиностанция, от сичко имат и то по много .... ебaaaго да го eeва и ужса .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Имат въглеводороди, които Запада не ги ще по тръбопровод, после Запада ще си внася водорода с вагони :) и танкери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още