IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домовете на бъдещето в целите за декарбонизация на ЕС

Домакинствата ще трябва да стават все по-активни играчи в изпълнението на плановете за чиста икономика

15:27 | 21.11.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз си поставя амбициозната задача за декарбонизация на икономиката и нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 година. И една от стъпките в тази посока е подобряването на енергийната ефективност, защото до голяма степен другите цели (за дял на зелената енергия и ограничаване на емисиите) са постигнати.

Една от основните задачи през следващите години са умните, енергийноефективни сгради, посочват в директиви от Брюксел. България също предвижда да насочи милиарди в тази посока.

Автоматични системи и умни мрежи ще следят енергийната консумация, базирано на прогнози и анализи в реално време. Сензори следят температурата, осветлението и други параметри в реално време и могат да бъдат управлявани от разстояние. Част от тази трансформация вече се случва през последните години - вече можем да управляваме електроуреди чрез приложения в телефона си.

Някои от бъдещите промени в сградите дори не можем да опишем все още, но едно е ясно - всичко това има нужда от все повече и повече енергия.

В момента 40% от потребяваната енергия в Европа се пада на сградите. Често обаче става дума за стари сгради, които имат нужда от редица подобрения и модернизация. Но за да се превърнат те в домовете на бъдещето са нужни повече мерки, отколкото познатото ни саниране.

В представите на Брюксел сградите ще имат различни гъвкави възможности - термопомпи и/или отопление и охлаждане с термални източници, с които се избягват разходите за изкопаеми суровини за отопление, съответно и се намалява замърсяването на въздуха. На покривите са инсталирани соларни панели, батерии за съхранение на енергията, а самите домакинства са активни участници в системата, не просто пасивни ползватели на енергията.

Според организацията Eurelectric електрификацията на сградите може да се окаже търсенето решение в плановете за декарбонизация на континента. Преминаването на ток на системите за охлаждане и отоплението ще донесе по-чист въздух и по-добър жизнен стандарт в ЕС. Нещо повече - технологиите вече съществуват на пазара и могат веднага да бъдат приложени, както и да бъдат съчетани с други умни устройства в бъдещите умни сгради.

В плановете на европейските институции пред домовете на бъдещето ще бъдат паркирани електромобили. 90% от тях ще бъдат зареждани в домовете на собствениците им или на работните им места. Така в сградите ще трябва да се появят станции за зареждане на автомобилите.

В крайна сметка нашите умни сгради трябва да бъдат свързани с умните енергийни мрежи, за да се постигне в пълна степен идеята.

Разбира се, тези планове трябва да вземат предвид, че голяма част от старите сгради се обитават от хора с ниски доходи. Eurelectric препоръчва тези домакинства да бъдат във фокуса на правителствата чрез програми за реновиране. 

Организацията вижда добър потенциал за увеличаване на дела на електрическата енергия в различни сектори на икономиката и живота ни като цяло. Големият въпрос обаче е да оценим дали емисиите от производството на тази електроенергия ще могат да бъдат ограничени и на каква цена ще се случи това. Както и ще бъдат ли изпълнени навреме големите цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Долу въглерода ! Да живее силицият ! : ))) храна за умствено осакатеното стадо консуматори ...----Това ще е временно ... само в текущо-започналата "икономическа епоха" ..Ако трябва да се изобрази със синусоида, то досегашната система беше на графиката над оста Х, оцветена в зелено, а товата "силициева ехопа" ще е под оста Х, оцветена в червено - сиреч "червеното" означава, че всичко ще е на "минус", т.е. ще има ликвидация ... на "матряла"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
(1) подобряването на енергийната ефективност,(2) ... едно е ясно - всичко това има нужда от все повече и повече енергия.------Дървено желязо !Ще подобряват енергийната "ефективност", като ... харчат още повече енергия!Истината, че сегашната "икономика" е изчерпана, което в комплект с нуждата от намаляване физическият брой овце и намаляването на природните ресурси, води до пълен блокаж на сегашнтата икономика на "стимулираното търсене" и падане на "жизненото равнище" (каквото и да значи това, защото е ясно, че "дупе знае 2 и 200")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хммм ... не е точно така ... това е набор от технологични решения , не непременно скъп ... наскоро гледах този проект ...https://inhabitat.com/amsterdams-new-circular-archives-building-sustainably-generates-all-of-its-own-energy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Долу въглерода ! Да живее силицият ! : ))) храна за умствено осакатеното стадо консуматори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Декарбонизацията явно е психическо състояние на карбодиотите т.е лудите страдащи от карбофобия и виждащи навсякъде несъществуваща заплаха от смехотворните количества карбони, които икономиката генерира... Просто е необходимо болните от карбофобия да бъдат изолирани от останалите и да бъдат осъдени на принудителен труд в концлагер или трудов лагер където могат за пръв път в мизерния си и безсмислен живот да са полезни за нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Зарежи трилионите, ами какви свръх-количества невъзобновяеми ресурси ще са необходими, за слънчеви панели, термопомпи, батерии с размер като за домакинство, и тн? Това просто е пренасочване на свръх-консумацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
А колко хиляди трилиона ще трябват за да може всички мрежи и сгради да станат "умни" и кои ще плащат данъците за да може тез убави фантазии да станат реалност? Щот кат гледам населението в развитите страни започва да намалява прогресивно и се налага внос на квото падне, откъдето падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още