IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новината за ваксината срещу Covid-19 доведе до рекорди за щатските индекси

По време на сесията Dow успя да скочи с 1600 пункта

23:28 | 09.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските индекси достигнаха рекордни нива в понеделник, след като инвеститорите бяха зарадвани от новината, че Pfizer и BioNTech са разработили ваксина срещу Covid-19, която показва ефективност от над 90%, пише CNBC.

Индескът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши борсовия ден с 1274 пункта повишение, или 4,5%. По време на сесията той достигна рекорден връх, като се изкачи с 5,7%, или над 1600 пункта.

Широкият измерител S&P 500 също записа рекорд, отбелязвайки ръст от 2,7%.

Индексът Russel 2000 се радва на 5,7% повишение.

От своя страна, технологичният Nasdaq Composite се представи по-слабо от останалите, но все пак остана на зелена територия с повишение от 0,1%.

Новините за ваксината са разглеждани от Wall Street като знак, че фармацевтичната индустрия може скоро да има шанса да контролира по-успешно новия коронавирус, който отне живота на над 230 хил. американци и нанесе удар на икономиката на САЩ.

Над 90-те процента ефективност на ваксината на Pfizer и германската BioNTech са значително по-добър резултат, отколкото пазарът очакваше. Доктор Антъни Фаучи, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви, че ваксина, която е на 50-60% ефективна, би била приемлива.

След новините за ваксината компаниите от ресторантьорския бизнес и този с настаняването записаха ръст на стойността на акциите си.

Книжата на круизния оператор Carnival Corp. повишиха цената си с 33,6%, а тези на авиокомпанията SouthWest Airlines – с 12,2%. Walt Disney Company завърши деня с 12,6% скок на стойността на акциите, тъй като инвеститорите залагат, че ваксината може да позволи на повече хора да посещават тематичните паркове на компанията.

Повишения имаше и в банковия сектор. Книжата на JP Morgan Chase, Bank of America и Citigroup напреднаха с над 11%, а тези на Wells Fargo – с 11,5%.

Слабо беше представянето на акциите на компаниите, свързани с прекарването на повече време у дома. Цената на книжата на Zoom Video отстъпи с 14,8%, а при Amazon спадът беше с 3,1%. Netflix също се оказа сред губещите, както и Teladoc Health. При тях понижението е съответно с 6,9% и 12,3%.

Днес беше и първият борсов ден, след като стана ясно, че Джо Байдън ще е новият президент на Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Прибират печалбите, някой облиза вежди в тая волативност нагоре-надоле! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ае те руслямистите намериха ош преди месеци ваксина за ковид-цирка, ама тя не стааа, НО щом е от Сашево обезателно стаа .... :)) дан говориме че е само за 5/6 месеца и после ваксиниралите се ше пукалдясат за 0 време съшо толкоз бърже за колкот са намерили ваксината .... те тез раоти се праят с години те за 5 месеца, е са че майсторят вирОси без противоотрова и тва го нема ама щеше да е много очеизвадно ако я беха извадили след два дена на сергията .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Пак ще му се карам на Ленчето. Дано не ми се сърди, за нейно добро го правя.Не знам кой Дау Джоунс е гледала, но официалният завърши борсовият ден с повишение от 834.57 пункта ,или 2.95%.Но пък е уцелила с максималното повишение през деня-в ранната търговия наистина беше скочил в един момент с почти 1600 пункта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
https://biontech.de/covid-19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още