IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусът застраши и бъдещето на европейската кожухарска индустрия

Норките в Дания се превърнаха в големи разпространители на коронавируса и популацията им вероятно ще бъде унищожена

14:27 | 22.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Луксозните модни марки като Versace, Gucci и Prada се присъединиха към движението срещу убиването на животни заради козината им, широко използвана в модната индустрия. Но последния удар върху индустрията с кожи идва от COVID-19, след като учените откриха мутация на вируса в норките, пише Bloomberg.

Животните се превърнаха в големи разпространители на коронавируса, което потенциално усложнява усилията за овладяване на пандемия, отнела повече от един милион човешки живота. Миналата седмица Дания разкри, че е открила вариация на вируса, за която има опасения, че може да бъде толкова разрушителна, че да оправдава заповедта за унищожаване на цялата популация на норки в страната - 17 милиона животни.

Датският премиер Мете Фредериксен призна, че унищожаването на всички норки за разплод означава, че индустрията може да не се възстанови в Дания, която е сред най-големите производители на козина в света.

„Моята позиция остава, че норките трябва да бъдат унищожени, тъй като те представляват риск за човешкото здраве“, каза тя в Копенхаген по-рано. Над 10 милиона животни вече са били убити в Дания.

Тъй като тревогите, че отглеждането на норки може да провали усилията за борба с пандемията на коронавируса, бъдещето на европейската кожухарска индустрия изглежда по-несигурно от всякога.

Останалите производители на кожи наблюдават ситуацията внимателно. „Разтревожени сме от новините от Дания“, каза Надежда Зубкова, изпълнителен директор на руската Национална асоциация на животновъдите, които отглеждат животни заради козината им. „Но засега става въпрос за предположенията на учените.“

В Швеция властите казват, че предаването на вируса сред норките е под контрол. Но приблизително една четвърт от шведските ферми за норки са били огнища на заразата, като индустрията осъзнава, че не може да игнорира рисковете.

норки норки

Луксозната индустрия

Истинската промяна може да дойде от самата луксозна индустрия. Диана Верде Нието, съосновател на Positive Luxury, казва, че „разпространението на вируса сред популацията на норки в Дания вероятно ще бъде поредното събуждане.“

„Светът като цяло трябва да преосмисли връзката ни с природата“, каза тя.

LVMH създаде харта миналата година, която има за цел да защити биологичното разнообразие. Още преди норката да се свърже с мутации на коронавирус, индустрията беше изправена пред мрачно бъдеще. Отглеждането на норки за кожа в световен мащаб е спаднало до около 45 милиона кожи, почти наполовина от рекордните 87 милиона през 2014 г., според Fur Europe, лобистка група за индустрията в Брюксел.

Организацията от своя страна защитава индустрията и казва, че търговията с кожи не е изиграла „никаква съществена роля“ за разпространението на болестта .

„Търсенето на естествена кожа е силно“, заяви Fur Europe в изявление миналата седмица. В него се посочва, че ключът се крие във възобновяемите продукти, а не в днешната култура„ купувай и изхвърляй “.

Кожухарската индустрия вече е обиграна в борбата с негативни кампании и се готви за поредната битка. Но науката може да е трудна за пренебрегване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
и гаргите са разпространители ... баси малоумния народ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още