IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Дания да стане новият Ухан?

Норките в страната станаха жертва на опасенията от бум на заразените. В региона най-добре досега се справя Финландия

15:46 | 13.11.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Датски военни дезинфекцират фермите със заразените норки. <em>Снимка: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix DENMARK OUT</em></p>

Датски военни дезинфекцират фермите със заразените норки. Снимка: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix DENMARK OUT

Микробиологът Ханс Йорн Колмос описва ситуацията с коронавируса в страната си драматично: „Дания може да се превърне в новия Ухан“, казва той пред датския вестник Jydske Vestkysten и предупреждава за мутирал коронавирус, който е засегнал норки в няколко ферми за кожи в Дания.

Изключително тревожно било, че вирусът може да се предаде от животни на хора.

В действителност 214 души в Дания вече са заразени с петте открити мутации. Дванадесет от тях - с това, което вирусолозите смятат за най-опасната мутация „Клъстер 5“. Има опасения, че мутиралият вирус може да направи ваксината неефективна или поне по-малко ефективна.

За да предотврати това, датското правителство реши да предприеме драстични мерки: всички около 16 млн. норки в 1100 ферми за кожи трябва да бъдат избити. В същото време правителството взе решение за локална блокада в Северна Ютландия, където се намират повечето ферми. Норки Норки

Избиването на животните вече е започнало, но изглежда правителството на Мете Фредериксен е действало незаконно. Защото във вторник датският министър на земеделието Могенс Йенсен трябваше да признае: „Направихме грешка“. Имало е правно основание само за фермите със заразени норки, но не и за здравите.

Все още не е ясно как ще продължи драмата. Правителството иска бързо да прокара нов закон, който да позволи всички норки да бъдат избити, но то няма нужното мнозинство за това в парламента. Два милиона и половина животни вече са били убити, 13 млн. норки трябва да бъдат унищожени през следващите дни.

Няколко животновъди обявиха, че въпреки щедрите компенсационни плащания искат да оставят животните си поне за разплод, други не виждат бъдеще в развъждането на норки и искат да продължат с избиването. До момента Дания е най-големият износител на козина от норки в света. А през последните 14 дни страната е регистрирала почти 255 новозаразени с коронавируса на 100 000 жители. 

Силен ръст на заразените и в Швеция 

Отделни случаи на заразени с коронавируса норки са известни и в Швеция. Засега обаче не са открити мутации във вируса. Тъй като така или иначе през този месец се планира дрането на животните, не се предвижда непредвидено убиване на норки. 

Броят на заразените, който нарасна значително през последните няколко дни, притеснява шведските експерти. На всеки 100 000 жители Швеция регистрира малко под 453 нови случая през последните 14 дни.

„Губим контрол“: Бьорн Ериксон звучи почти отчаяно, когато през миналата седмица отново се обърна към сънародниците си. Ериксон е отговорен за здравеопазването в шведската столица Стокхолм, където броят на заразените отново нарасна силно през последните две седмици. 

За разлика от повечето други страни, Швеция разчиташе предимно на препоръки и доброволност. Тази стратегия обаче, често описвана като специален метод, изглежда е достигнала своите граници. В началото на тази седмица всеки пети тест в Стокхолм е бил положителен - повече от удвояване в сравнение с предходната седмица.

Особено тревожно е, че вирусът отново се е разпространил в домовете за възрастни хора и социални грижи. Ето защо регионът на Стокхолм реши отново да забрани посещенията в домовете. Това е пълен обрат: когато повечето държави отново наложиха ограничения, свързани с коронавируса през миналия месец, шведският здравен орган реши, че забраната за посещение на домовете, която беше в сила от пролетта, ще бъде отменена. Не можело да се очаква хората, нуждаещи се от грижи, да бъдат изолирани по-дълго, се казваше в съобщението.

"Не разбирам шведския метод", заяви ръководителят на Institute of Global Health Антоан Флахо, критикувайки решението за отмяната на забраната за посещения в момент, в който започна втората вълна. Сега неговата критика очевидно е била чута.

Досега в Швеция над 6000 души са починали в резултат на вирусното заболяване. Поради бързо нарастващия брой заразени все повече региони в страната с десет милиона жители приемат нови ограничения. В сряда правителството забрани приемането на алкохол навън след 22:00 часа. Половин час по-късно ресторантите и баровете трябва да затварят врати. Ограниченията важат до 28 февруари.

Финландия се справя най-добре с кризата в региона 

Норвегия предприема още по-крайни действия срещу разпространението на вируса: От миналата седмица при влизане в страната трябва да бъде представен отрицателен тест, който не е по-стар от 72 часа. Изисква се и десетдневна карантина.

В столицата Осло, където броят на новите заразени напоследък се е увеличил значително, се прилага „социална блокада“, както правителствен говорител описва забраната за сервиране в ресторанти и заведения. "Не сме загубили контрола, но имаме по-малко контрол, отколкото бихме искали", казва премиерът Ерна Солберг, обяснявайки новите мерки. 

Хелзинки Хелзинки

Центърът на столицата Хелзинки. Снимка: EPA/KIMMO BRANDT

Изглежда, че в региона само Финландия е преминала добре през кризата досега. Страната регистрира почти 46 нови заразени на 100 000 жители през последните 14 дни - това е най-добрата стойност в ЕС.

Експертите свързват малкия брой на заразените със строгите мерки през пролетта.

Финландското правителство наложи двумесечна блокада, столицата Хелзинки на моменти беше напълно изолирана: никой не беше допускан да влиза или излиза. Освен това имаше масово тестване и проследяване. Страната премина през кризата сравнително добре и в икономически аспект.

Докато икономическото производство в ЕС през второто тримесечие е спаднало средно с 14%, то във Финландия понижението бе само с 6,4%. За сравнение: За България ревизираните днес данни на НСИ показват спад за второто тримесечие от 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Явно, не съумявам да обясня учудването си - от десетилетие буквално не съм виждал човек с кожено палто, последен напън на модата на кожените палта беше преди 15-тина години при рапърите и сводниците, затова ми е странно. Вероятно в Китай има пазар още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
годишно се избиват около 100млн норки и лисици и пр. ... пазарът на дребно в световен мащаб на изделия от кожи се оценява на около $25млрд ... не е да не се търсят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Все има 200-300 хиляди милионери на запад и изток. Пък и 45 хил. долара не са толкова за палто, което ако се поддържа добре ще изкара 20-30 години. Вярно, че е варварско да се обличаш с кожа на животни, но такава е била традицията последните 15 хиляди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Заразата е най-силна там, където въздухът е силно замърсен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
От седемнадесет милиона норки - все ще станат двеста-триста хиляди палта? Ясно ми е, че са безумно скъпи, но недоумявам кой ги купува. Снуп Дог ще купи едно, ама останалите 199 999...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Те не са стотици палта, но за едно палто отиват доста норки, а и цените са височки.https://***.macys.com/shop/womens-clothing/womens-coats/Fabric/Mink?id=269Fur origin: DenmarkImportedMid-lengthNatural, whole mink fur
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Къде е Корнелия и защо не е на първа линия да се гушка с норките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Къде отиват тези кожи от норки, кой през 2020 г. купува стотици хиляди палта от норки??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още