IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се извиси до рекорден връх в петък

Само технологичният показател Nasdaq Composite не успя да запише седмичен ръст

23:55 | 13.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха силен ръст в петък, а инвеститорите отново заложиха на акции, които ще се възползват от потенциално ефективна ваксина и възстановяването на икономиката догодина, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,4% и достигна ниво от 3585,15 пункта, извисявайки се до рекорден връх при затварянето на търговията. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 399,64 пункта до ниво от 29 479,81 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1% до 11 829,29 пункта. Индексът Russell 2000, който следи книжата на компании с малка капитализация, скочи с над 2% до рекорд по средата на деня и регистрира най-високата си точка в края на търговията от август 2018 г. насам.

Книжата на круизния оператор Carnival поскъпнаха с над 7%. Цената на акциите на United Airlines и Boeing е нагоре с над 5%. Disney затвори търговията с ръст от 2,1% благодарение на по-добрите от очакванията резултати за тримесечието. На секторно ниво енергетиката и индустрията постигнаха скок от съответно 3,8% и 2,2% и тласнаха S&P 500 нагоре. Финансовият сектор прибави над 1% към стойността си.

Както Dow, така и S&P 500 записаха силен седмичен скок, подкрепени от новината от Pfizer в понеделник, че ваксината, която разработва с BioNTech е показала над 90% ефективност при клинични изпитания. Инвеститорите се отказаха от технологичните акции, които показаха устойчивост по време на пандемията.

Dow нарасна с 4,1% през седмицата, а S&P 500 е нагоре с 2,16%. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,6% тази седмица, записвайки трета поредна седмична загуба през последните четири седмица.

„Положителната новина за ваксината тази седмица променя правилата на играта според мен, тъй като позволява на пазара да погледне отвъд ръста през последно време на случаите на COVID-19 към предстоящия край на пандемията и по-широкото повторно отваряне на икономиката“, коментира анализаторът Марко Коланович от JPMorgan.

Но индексите спряха ръста си в средата на седмицата, тъй като трейдърите бяха обезпокоени, че растящият брой на случаите на коронавирус може да нанесат значителен удар на икономиката преди появата на ваксината.

Анализ на CNBC на данни на университета „Джонс Хопкинс“ показаха, че средният брой нови случаи на ден е нараснал най-малко с 5% през последната седмица в най-малко 47 щати. В същото време броят на приетите в болница расте в най-малко 46 щата. Само в четвъртък в САЩ бяха потвърдени над 150 хил. случая.

Ръстът на случаите на коронавирус накара някои части на страната да приемат отново по-строги мерки за социално дистанциране. В Чикаго кметът Лори Лайтфут поиска от местните жители да отложат плановете си за Деня на благодарността и да останат у дома, тъй като случаите в града растат. В Ню Йорк губернаторът на щата Андрю Куомо заяви, че нов вечерен час за барове, ресторанти и спортни зали ще влезе в сила от петък.

Филип Колмар, партньор в компанията MRB Partners, коментира, че възстановяването на световната икономика „ще бъде устойчиво, но V-образната част приключи и вече преминахме към по-бавен темп на две крачки напред, една назад“.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл също заяви в четвъртък, че икономическите перспективи пред страната остават несигурни. „С разпространението на вируса идните няколко месеца може да са предизвикателни“, каза той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна ниво от съответно 0,898% и 1,648%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи с 0,25% до ниво от 92,73 пункта. Еврото поскъпна с 0,25% до 1,183 долара, а паундът прибави 0,63% към стойността си до 1,32 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,51% до 104,58 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола намаляха с над 2% под натиска на растящия добив от Либия и опасенията, че увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус може да забавят възстановяването в глобалната икономика и стимулирането на търсенето. Но надеждите за ваксина тласнаха фючърсите върху суровия петрол към втори пореден седмичен ръст.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха със 72 цента до 42,78 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха спад от 99 цента до 40,13 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,7% до 1886,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
това са конспирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
Този спекулативен ръст на акциите доказва, че кризата вече е тук, а не доказва, че проблем няма. Самото "разкачане" между фондовите пазари и пазари и реалната икономика доказва изключително високи нива на инфлация причинени от прекомерно печатане на пари...И във Ваймарска Германия 1922-1933 хората са се топлели с банкноти и са се редяли с часове пред магазина и 1 хляб е струвал стотици милиарди марки, а по-същото време е имало рекорд след рекорд за немските акции ежедневно буквално ако цените им се мерят в обезценената марка... Това, за което, тези екперти говорят, не е че S&P500 ще се срине а $ и всичко измерено в него и целия свят ще изпита страховита инфлационна депресия защото останалите валути са прикачени към $ като скачени съдове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Къде са сега горките анализатори дето през март месец предсказваха велика криза, от която ще се възстановяваме с години?---Не дават да пада, защото си дават ясна сметка, че това ще удари най-много тях , а не "бедните" ... бедните няма какво да губят изобщо ... Ударно ще продължи печатането ... падане няма да има, докато не пробутат държавното крипто на овцете, чак тогава може да пуснат ... Докато овцете държат в ръцете си кеш-а , те представляват опастност на "великата система" на Лихвата и купуването "без пари" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
тя кризата мина, ти не разбра ли?сега втора вълна се чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Да видим сега прогнозите на скъпо платените финансисти/анализатори, които казваха че заради коронавируса небето ще падне и ес ще се разпадне. Ето за удобство линк към предишни статии в този сайт:https://***.investor.bg/search/index/1/0/6/1/2/14.11.2020/15.03.2020/31.06.2020/?q=%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Къде са сега горките анализатори дето през март месец предсказваха велика криза, от която ще се възстановяваме с години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още