IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Бюджет 2021 е антисоциален

Нереалистично е през 2021 г. държавата да събере с 4 млрд. лв. повече приходи отколкото през тази година, твърди икономистът

20:30 | 16.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2021 не е социален, той дори може да се окаже антисоциален. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Според него през 2022 или 2023 г. ще има проблем с изплащането на пенсиите, тъй като в следващите години ще се задълбочат дефицитите на Националната агенция по приходите (НАП).

“Очакваният ръст на икономиката за следващата година е много завишен, много са увеличени очакванията за приходи, както и разходите спрямо тази година”, посочи икономистът. По думите му е нереалистично през 2021 г. държавата да събере с 4 млрд. лв. повече отколкото през тази година.

“България имаше най-висок дял на фискалния резерв спрямо брутния вътрешен продукт в Европейския съюз. Вместо да се отпуснат средства в икономиката в началото на пандемията и сега, те се дават по-нататък. Това е доста необяснимо”, каза Станчев.

Той изтъкна, че на по-ранен етап са били нужни разходи за здравната система - за по-високи заплати, по-добро обучение на специалистите, повече медикаменти и оборудване.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Ако Красен Станчев беше икономист по образование и не толкова политугоднически, а е философ от времето на соца, щеше да завърши анализа и да каже защо се получава така. Но не му стиска. Така хем е казал нещо, хем не е хванало декиш при бат боко мутрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още