IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг и Дорси пред Сената: Справихме се по-добре с намесата в изборите

Лидерите на две от водещите социални мрежи в света бяха изслушани от американските власти

22:37 | 17.11.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bill Clark/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bill Clark/Bloomberg

Главните изпълнителни директори на две от най-големите социални мрежи в света заявиха, че техните компании са се справили по-добре с отблъскването на намесата в изборите в Съединените щати през 2020 г. Въпреки това двамата технологични лидери понесоха удари от всички политически страни по време на изслушването си пред Конгреса след вота в САЩ, пише Wall Street Journal.   

Твърдият тон на изслушването във вторник предполага, че технологичните компании ще продължат да са изправени пред по-голям риск от налагане на нова регулация от следващия Конгрес, който ще започне работа през януари.

Изслушването беше проведено чрез видео стрийминг пред Комисията по правосъдие към Сената. На него Марк Зукърбърг и Джак Дорси изтъкнаха подобренията, които техните компании са направили по отношение на блокирането или намаляването на подвеждащата информация за тазгодишните президентски избори в САЩ. Това е довело до по-малка намеса, посочиха двамата изпълнителни директори. За сравнение изборите през 2016 г. бяха помрачени от намесата на Русия, която имаше за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели.

„Осигуряването на целостта на изборите продължава да е предизвикателство за платформите и ние сме решени да продължим да подобряваме нашите системи. Но съм горд от работата, която свършихме в последните четири години, за да предотвратим намесата в изборите и да подкрепим нашата демокрация“, заяви Марк Зукърбърг. „Милиони американци използваха нашите услуги, за да говорят за кампаниите, да получат достъп до достоверна информация за гласуването и регистрацията за вота“.

По време на последните изслушвания властите отново изразиха притесненията си за мощта и обхвата на платформите, както и от работата им със специфично съдържание, свързано с изборите.

Републиканците отново се оплакаха, че платформите продължават да цензурират консервативната реч – обвинение, което услугите и демократите отричат.

Демократите пък изразиха собствените си притеснения, включително за някои от сегашните рестрикции на съдържанието, налагани от платформите, които могат да попречат на развоя на събитията в Джорджия през януари, който вероятно ще реши въпроса за контрола над Сената.

Зукърбърг заяви, че Facebook е увеличила усилията си за справяне с дезинформацията и с проблемите с влиянието върху вота, които са се оказали успешни. По думите му компанията си е партнирала с властите за изборите за премахването на фалшиви твърдения за изборната информация и е показвала предупреждения на 150 млн. публикации, след като са били разгледани от въшни проверяващи фактите.

Дорси пък коментира, че новите политики за отбелязване или премахването на фалшива и подвеждаща информация са били голяма стъпка напред, въпреки че те са довели до оплаквания от Доналд Тръмп, след като негови туитове бяха отбелязани като подвеждащи. По думите на Дорси около 300 хил. туита са били маркирани, че съдържат информация, която е потенциално подвежваща.

„Искам да съм много ясен, че ние не виждаме работата си в тази посока като свършена“, коментира той. „Нашата работа продължава, а нашите екипи се учат и подобряват начина, по който адресират тези предизвикателства и печелят доверието на хората, които използват Twitter”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Вече си премахнах профила от Фейсбук ...--------------------------------------------------------Аз това го напрайх още 2007ма че както винаги като гледам май "конспирациите" си стават чиста истина .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Sinuhe from Egypt
преди 3 години
Вече си премахнах профила от Фейсбук,защото виждам грубата им маниполция.Стремят се всячески да ти пробутат за"приятели"хора,които никога не си сещал през живота си,с единствената цел,да тангентират и продадат профила ти без твоето съгласие и даже без твоето знание.И когао го ознаеш,вече е късно да го отмениш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"Осигуряването на целостта на изборите продължава да е предизвикателство за платформите и ние сме решени да продължим да подобряваме нашите системи. Но съм горд от работата, която свършихме в последните четири години, за да предотвратим намесата в изборите и да подкрепим нашата демокрация, заяви Марк Зукърбърг"Как няма да си горд, мръснико, като лишихте от исконното им право на свобода на словото републиканците, като се осмелихте да триете дори постове на ПРЕЗИДЕНТА !!! Вие УНИЩОЖИХТЕ демокрацията под претекст някаква "руска намеса", която дори специалният назначен от "демократите" прокурор, не можа да докаже - ама явно Тръмп и Русия са виновни по презумпция и доказателства не са нужни. Ама Тръмп излезе мекушав, аз на негово място така щях да настъпя тая ококорена жаба, че съвсем да и изскочат очите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Зукърбърг и Дорси пред Сената: Справихме се по-добре с намесата в изборите---------------------------------------------------------------------------------------ми прайлно, намесиха се и заглушиха Тромпета че ако не се бяха намесили отиде коня в реката още рано рано , то и са ше отиде но със закъснение после той ше им обясни на еврейcкия *** с неговия Фейсбоклук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Добре се справиха с прикриването на пед-офи-ла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още