IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск вече е по-богат от Марк Зукърбърг

Основателят на Tesla стана третият по богатство човек в света след Безос и Гейтс

09:00 | 18.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Последните няколко дни бяха твърде богати на събития за ставащия все по-богат Илон Мъск. Милиардерът даде положителен тест за коронавирус, неговата космическа компания SpaceX успешно прати четирима астронавти в Международната космическа станция, а в понеделник производителят на електрически превозни средства Tesla Inc. беше номинирана за влизане в индекса S&P 500.

Последната новина означава също, че 49-годишният Мъск се превърна в третия по богатство човек в света, като надмина основателя на Facebook Inc. Марк Зукърбърг.

Книжата на Tesla поскъпнаха с 15% в понеделник в следборсовата сесия. Във вторник акциите завършиха с ръст от 8,2%, като увеличиха състоянието му със 7,6 млрд. долара до 109,7 млрд. долара, според индекса за милиардерите на Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index). Богатството му се увеличи с 82,2 млрд. долара тази година, най-големият ръст в класацията на 500-те най-богати хора в света.

Сега състоянието на Мъск възлиза на 110 млрд, долара, докато Зукърбърг остава на четвърто място с около 104 млрд. долара. На първите две места са основателят на Amazon Джеф Безос и основателят на Microsoft Бил Гейтс. 

Tesla ще влезе в S&P 500 на 21 декември след няколко месеца на спекулации и един временен спад, когато акциите не успяха да влязат в S&P по време на тримесечното ребалансиране на индекса в началото на септември. Tesla ще бъде най-големият нов компонент в историята на индекса.

Компонентът е толкова голям, че S&P Dow Jones Indices заяви, че търси обратна връзка от инвестиционната общност, за да определи дали Tesla трябва да се добави наведнъж или на две отделни части. Компанията, която Tesla ще замени в индекса, ще бъде посочена по-късно, съобщи операторът на индекса.

Пазарната капитализация на Tesla в размер на 400 млрд. долара е стократно по-висока от тази на по-малките компании в рамките на S&P, сочат данни на Refinitiv, което потенциално я прави най-голямото по рода си попълнение в индекса. Tesla ще бъде и един от най-влиятелните компоненти в индекса с тежест, която е около тези на Berkshire Hathaway Inc., Johnson & Johnson и Procter & Gamble Co.

Подкрепена от десетилетие на ръстове на фондовия пазар, комбинираната пазарна капитализация на S&P 500 сега възлиза на близо 32 трлн. долара, а данните на S&P DJI в началото на тази година показват, че инвестициите, индексирани към показателя, достигат 4,6 трлн. долара.

В събота Мъск написа в Twitter, че „най-вероятно“ има умерен случай на Covid-19 и има симптоми на „лека настинка“. В неделя той написа, че няма симптоми. В същия ден четирима астронавти бяха изстреляни към Международната космическа станция с ракета, изградена от Space Exploration Technologies Corp. на Мъск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Нормално.Мъск изгражда производства и инвестира във високотехнологични ноухау, а какво прави Зукърбърг - стои на едно статукво, прибира едни пари, продава информация и от време на време купува някоя компания за да я прибави към конгломерата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нормална реакзия на нискоинтелигентен човек с голямо мнение за себе си... там му е проблема на мазния.умниянчовек ще каже, да сгреших и ше разучи къде е сгрешил, башия идддиот само плюе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
според мен се ядосва на мъск, защото продава коли по интернет като щамповани тениски, а се отчитат като стартъп, докато неговите автомобилни концерни издържат дилърски мрежи и са тромави като соц фабрика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 3 години
А бе като си нямаш никакво понятие от какво зависи цената на акциите на дадена компания какво си тръгнал да коментираш този въпрос. Гледай си прасетата в ***, те носят сигурна печалба всяко тримесечие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
fon
преди 3 години
Зукърбърг не е дал нищо съществено на света - само реклама, реклама, самореклама и пак реклама. Мъск ако умре и без един долар в джоба си, вече е оставил името си за векове напред в развитието на човечеството. Двамата са несравними, ако не гледаме парите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
А след 200 ще се чудят защо изобщо сме ползвали петрол.А след 10000 как е възможно изобщо бабите и дядовците им са живели на тая планета.Ама кво ти пука, ти ше живееш още 100, така че не си купувай тесла, да не сбъркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Тесла-манията ще бъде важна част от бъдещите учебници по икономика и финансови пазари. След 100 години студентите ококорени ще слушат и ще се чудят и ще се дивят, как компания, без нито един спечелен долар от основна дейност в цялата си история, е постигнала пазарна капитализация в пъти по-голяма от компании, печелещи милиарди и милиарди всяко тримесечие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още