IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп има последна възможност да атакува вота, но без шанс за успех

Дори извънредни събития да преобърнат победата на Байдън в някои щати, това няма да повлияе на цялостния резултат, твърди в свой анализ FT

08:14 | 19.11.20 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg

Доналд Тръмп продължава да оспорва загубата си на изборите в САЩ. Отиващият си президент обаче ще се сблъска с някои приближаващи крайни срокове, които допълнително ще закрепят победата на Джо Байдън, пише в свой анализ FT.

Американските щати удостоверяват резултатите си през следващите няколко седмици в поетапен процес, който ще приключи на 14 декември - датата, на която Избирателната колегия официално се събира, за да потвърди следващия президент.

Това дава известно пространство на Доналд Тръмп да постави допълнителни съмнения върху присъдата на американския народ и да блокира процеса на преход към администрацията на Байдън дори и да няма големи надежди да отмени резултата.

„От техническа гледна точка е без значение дали президентът ще атакува резултата от изборите, тъй като това не е напълно решен процес, докато не се извършат всички тези стъпки“, казва Ръсел Райли, съпредседател на програмата по президентска история на Центъра "Милър".

"По-широката картина е, че това нарушава всички очаквания на администрацията и стандартите на честната игра, които правят демокрацията възможна“, допълва той.

Въпреки че гласуването приключи на 3 ноември, отделните щати имат свои собствени процеси за осигуряване на надеждно преброяване, което обикновено включва множество проверки. Регламентацията на процеса е специфична за всеки щат и сроковете са различни. В Джорджия например срокът за сертифициране е 20 ноември. След попълване на първоначалното изчисление щатът започва преброяване на всеки глас като част от одит.

Пенсилвания, където са повечето дела, заведени от Тръмп, има срок до 23 ноември за окръзите да представят окончателните бройки гласове. Кампанията на Тръмп цели да получи съдебно разпореждане, за да попречи на щата да удостовери резултатите си.

В Мичиган резултатите се удостоверяват от съвет от четирима души - има двама демократи и двама републиканци, което увеличава перспективата за задънена улица. Съветът има 20-дневен прозорец от 23 ноември, за да завърши сертифицирането с поне три гласа. Обикновено президентските резултати в Мичиган се удостоверяват в първия ден на прозореца без усложнения, но демократите се готвят за забавяне на процеса.

Крайният срок за сертифициране за Невада и Уисконсин е 1 декември.

Постоянната поредица от проверки и удостоверения ще затрудни администрацията на Тръмп да продължи да се противопоставя на началото на прехода на Джо Байдън, особено след като щатите, които дават мнозинство на избрания президент в Изборния колеж, финализират своите резултати. Федералният закон изисква освобождаването на преходни фондове, когато резултатът от изборите е „очевиден“.

Тръмп може да поиска ново преброяване в щати, в които резултатите са близки, като Уисконсин и Джорджия, въпреки че те не са склонни да променят много общите гласове. В Уисконсин кампанията на Тръмп трябва да поиска преброяване съвсем скоро и да плати 7,9 млн. долара предварително, за да покрие очакваните разходи.

Във всеки случай Байдън има предвиден широк марж от 306 гласа срещу 232 в Избирателния колеж, което означава, че дори извънредни събития да преобърнат победата му в някой щат, това няма да повлияе на цялостния резултат. Това се счита за достатъчна причина съдебните действия на Доналд Тръмп да се счита, че са безнадеждни.

След окончателното сертифициране на гласовете през декември – на 8 декември, както е определено, трябва да бъдат отчетени гласовете на Изборния колеж. Шест дни по-късно електорите се събират поотделно във всеки щат, за да гласуват в Избирателния колеж. Електорите ще бъдат или демократи, или републиканци, в зависимост от това кой е спечелил в конкретния щат. Те обикновено гласуват в съответствие с волята на избирателите в щата, който представляват.

Оттам последната спирка ще е на 6 януари, когато Конгресът преброява гласовете на Изборния колеж на сесия, председателствана от Майк Пенс, действащ вицепрезидент на САЩ. Встъпването в длъжност е предвидено за 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 2
Boo
преди 3 години
БРАВО НА ИМПЕРАТОРА! ТОЧНО, ЯСНО И КОНКРЕТНО КАЗАНО! А ВСИЧКИ ДОЛНИ МИШКИ ДЕМОКРАТИ, ДА МЪЛЧАТ! АКО НЕ ВИЖДАТЕ 100%-ТА ИЗМАМА С ИЗБОРИТЕ, ЗНАЧИ СТЕ АБСОЛЮТНИ БЕЗМОЗЪЧНИ ***!И ОЩЕ НЕЩО ПИ ПОВОД СТАТИЯТА ТУК, ТРЪМП ИМА МНОООООГО ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ДА ПОБЕДИ, И ОЩЕ КАК! ИНФОРМАЦИЯТА ВИ Е ФЕЙК ОТВСЯКЪДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ама явно още не са се сетили да манипулират последователите на никовете, там резултатът е интересен:Императорът - 62 последователиВатенката - ДВАМА последователи. Да се опитам ли да позная кои са поименно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
...и въпреки манипулациите при гласуването с палчета, което писалите надолу изобличиха, резултатът ПАК е очевиден !!! Следващата крачка е да наредят на "журналистите" (без нито един авторски материал в живота си) от Инвесторът, не само да трият лайковете под моите постове, но и да ти кликат палчета нагоре на твоите избълвани пoмии !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ти си дотолкова ограничен, че сам не усещаш колко повече затъваш, продължавайки да лаеш в ситуация, в която всеки поне малко нормален човек просто би си замълчал. Сега пък чантата ми ли ти пречи? С всеки пост все повече се самоизобличаваш и доказваш упорито, че си точно това, което описах - озлобено нискоинтелигентно човече, което напада хората с лични обиди, защото няма умствен потенциал да им опонира по културен и най-вече по обоснован начин. Аз не помня под която и да е новина, ти да си написал някакво смислено, дори и погрешно становище... защото явно не ти е по силите... освен да плюеш по нещо - я по "Расийката" (умалително, защото ти се мислиш за "велик"), я по Тръмп (защото явно си по-"велик" и от него)... защото ако ти се изтрият злобата и плювните, от теб няма да остане НИЩО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Вярно ли е това ????Бойчо? Дотолкова ниско ли паднахте вече, БОЙЧО ????? Ти наясно ли си каква ИНСТИТУЦИЯ съсипахте в лицето на *** ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Фигуров:""Купищата фалшиви бюлетини" е пример за конспиративна теория. Няма факти, а само голословни твърдения на Тръмп и свидетелства на разни хaxoвци, че някой си бил видял нещо нередно. Успех в доказването пред съда. В това, че първоначално Тръмп е водил, а после Байдън го е задминал, също няма никаква интрига, а обяснението е просто и логично, нещо повече, още преди изборите анализаторите предсказаха, че ще се случи именно това. Затова и мoшeника се опита да спре преброяването на гласовете получени по пощата."Дали? Наистина ли не правиш разлика между това байдън да доминира във вота по пощата и това да взема 100.00% от гласовете? Или дори 90%, ако искаш? Защото точно ТОВА се вижда в изборните резултати, публикувани периодично в реално време в някои щати !!!Обяснението е просто и логично, но точно в другата посока !!! Байдън маниакално призоваваше поддръжниците си да гласуват по пощата, не защото на него и кукловодите му им пука за живота на хората !!! Ако беше така, те нямаше да поощряват и подкрепят т.нар. "протести срещу расизма" (прерастнали в мародерство и бандитизъм), при които заболяваемостта, влязла дотогава в плато, скочи ДВОЙНО !!! Нееее, драги - байдън призоваваше това, именно ЗА ДА МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ МАШШШШШШИНАЦИЯТА И ИЗМАМАТА, оправдавайки се, че неговите поддръжници щели да гласуват едва ли не само по пощата !!! Няма как да убедиш нито мене, нито кой да е мислещ човек, че някой който не може да събере 74 човека накуп на предизборен митинг, е събрал гласовете на 74 милиона американци... защото, виждаш ли, 99.99% от поддръжниците му не излизали от къщи (впрочем мъртвите му гласоподаватели няма как да излязат от къщи по чисто технически причини)... нито че измежду поддръжниците на Тръмп в някой щати няма НИТО ЕДИН, избрал да гласува по пощата, дори само за по-лесно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"Радикализирал" съм се и как точно ??? Заради това, че вместо да комуникирам със знаещи, компетентни и адекватни хора, които бяха ПРОГОНЕНИ от тук, трябва да се разправям на каруцарско ниво с някакви индивиди с IQ 60, ама с усти големи като на крокодилища ли? САЙТЪТ е деградирал, неслучайно напуснах разделът с коментарите и в един момент може да го напусна съвсем !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Това е демокрацията, освен ако не мислиш да ползваш господ като арбитър :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
.....,да наистина.....,даже беше писал авторски статии за инвестора и той (инвестора) ги беше публикувал.....,ех години,години.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ти демокрациярта я разбираш да плещиш публично небивалици на килограм ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още