IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 32 млрд. евро са набрани за дългови инструменти, обезпечени с имоти

Тези стратегии са предпочитани от инвеститори в Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион, сочи изследване

16:28 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Непубличните дългови продукти, обезпечени с недвижими имоти, продължават да привличат вниманието на институционални инвеститори и инвестиционни мениджъри, като рекордните 32 млрд. евро са били набрани в глобален план през 2019 г., показва изследването на компанията INREV Debt Vehicles Universe 2020, цитирано от онлайн изданието property-magazine.eu.

Това показва силен ръст на търсенето на непубличен дълг, обезпечен с недвижими имоти, което е скочило с близо 50% спрямо резултатите от 2018 г. и е значително повече спрямо която и да било друга година, откакто INREV е започнала да води статистика през 2013 г.

Според допитването за глобалните инвестиционни намерения инвеститорите в Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион имат силно предпочитание към стратегии с нелистнат дълг, обезпечен с недвижими имоти. В Европа, където пазарът на частен дълг все още е незрял, подобни стратегии не са в топ три на предпочитанията на инвеститорите, но постигат силен ръст.

Дълговите инструменти са регистрирали силни очаквания за представянето си през 2019 г. със средна вътрешна норма на възвръщаемост за всички инструменти от 7,7%. Инструменти със стратегия на привилегировани заеми са се целели в средна вътрешна норма на възвръщаемост от 6,8%, а тези, които са възприели по-рискови стратегии на подчинени кредити, са отчели целева вътрешна норма на възвръщаемост от 10,3%.

Инструментите със смесена стратегия за генериране на заеми са били доминиращи, като са съставлявали 33 от общо 80 дългови инструмента, обезпечени с имоти и комбиниран целеви капитал от 31 млрд. евро. Почти същия брой инструменти (32) са възприели стратегия на директно кредитиране с комбиниран целеви капитал от 11,8 млрд. евро. Но те обичайно са с по-малък размер и среден целеви капитал от около 370 млн. евро.

Изследването показва още преимущество на инструменти, съсредоточени върху стратегия с привилегирован дълг, като те са съставлявали 51,3% от общия брой инструменти и общ целеви капитал от 30 млрд. евро. За сметка на това стратегиите с подчинени кредити са съставлявали под 20% от общия брой, както по отношение на броя им, така и на целевия капитал.

От гледна точка на географска стратегия дългови инструменти с много страни – паневропейските стратегии са заели водеща позиция, са съставлявали 26 млрд. евро, или 74 на сто от общия целеви капитал. Тези с една страна са съставлявали 8,3 млрд. евро, като западноевропейските дългови инструменти са били втората по големина група.
Дълговите инструменти с много страни обичайно са по-големи в сравнение със структурите с една страна. А в групата на инструментите с една страна тези с фокус върху Великобритания са съставлявали 33 от общо 42 инструмента с целеви капитал от 12,9 млрд. евро.

„Данните показват общ ръст на интереса на инвеститорите към дългови инструменти, обезпечени с недвижими имоти, а предвид последните съобщения за дейността по набиране на капитал за дългови страните силното им представяне продължава“, коментира Ирина Пилипчук, директор на изследванията и пазарната информация в INREV.

„Смятаме, че изследването на INREV Debt Vehicles Universe вече предоставя по-голяма прозрачност и данни за нелистнатия дълг, обезпечен с недвижими имоти, за пазарните участници. Но дългосрочната ни цел е да продължим да предоставяме данни и да създадем първия индекс за представянето на европейските инструменти за частен дълг, за да позволим по-обхватен анализ на пазара на фона на продължаващото му развитие“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още