IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пендаровски: Българската политика към Скопие не е излязла от матрицата на живковизма

Българската позиция не се поддържа от нито една друга страна членка на ЕС, заяви президентът на Северна Македония в телевизионно интервю

14:25 | 21.11.20 г. 7
<p>
	Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Снимка: EPA/БГНЕС

Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма. Това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БНР. Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз. 

„Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография“, заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев коментира думите на Пендаровски във Facebook. 

„Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали „по род български“ под натиска на „правешкият пътешественик във времето"!“, написа евродепутатът.

От своя страна в интервю пред БНР дългогодишният кореспондент на Българското национално радио в Скопие Мартин Минков изтъкна, че липсата на диалог и оставането в сегашната ситуация ще доведе до негативи за прагматичното правителство на премиера Зоран Заев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
консервант
преди 3 години
Сега ще видим истинските врагове на България! С. Македония ще вдигне шум до небесата, както могат само бетонните коминтерновски чутори! След тях изразител на позицията на Русия, С. Македония ще говори Сърбия (най-големия враг на България) и след това Грмания с "леля" Меркел, която има "подкрепата" на Шрьодер и Северн поток 2 зад гърба си!Ало, и сами срещу всички да сме, но по-добре е да се самоуважаваме, защото имаме позиция и я защитаваме! Когато някоя държава се пита какво мислят другите, означава, че тази държава не се чувства добре в собствената си кожа! В България нищо не е наред, а външната ни политика е последна дупка на кавала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Българската позиция не се поддържа от нито една друга страна членка на ЕС....."А да не би когато Гърция имаше претенции за името на Бившата Югославска Република Македония,някоя друга страна от ЕС да я поддържаше.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Този така ако продължава да говори с този тон към България,скоро няма да се допре до ЕС.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
...А скопската "политика" не е излязла от титовизма.. Тепърва ще разбирате и ще се учите на много неща, Пендаров/ски..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
както казват самите сърби , ако окъпеш един македонец , се получава чист българин и *** вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Асо Пика
преди 3 години
Пендаровски , я изпей химна на Македония, ако има такъв от преди 100 години ... ми то няма !!! Що тъй ба !!Пендо я покажи поне 1 македонско знаме от вашите музеи от преди 100 год. !!! Ми то няма ... Що тъй ба !!Я обясни Пендо къде бяхте през тия 500 год. по време на турското робство .... може би на Марс ?? Пендо, я изяж едни тиквички с ориз и 1 македонска наденица да се успокоиш малко .... И изобщо докога ще обръщаме толкова специално внимание на макетата ? Българите никога не сме палили македонско знаме, нищо че са ни изкарвали от кожата безброй пъти. А тъпите макета запалиха българското знаме и това е факт ,, че нямат никакво уважение и респект към България. Бяха се кротнали само докато кажем ДА за ЕС ама кат им отказахме и запалиха националния ни флаг. Показаха си истинското лице ....бой, бой и пак бой до посиняване по "античните македонци" .... антични .... хахахахаха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Очевидно скопските управници получиха голям шамар и сега ще се нагледаме и наслушаме на цяла гама от всевъзможни шарлатански приказки. Дали ние ще можем да издържим на всичко това ще видим. Цялата тази управляваща върхушка там няма да се откаже от твърденията си, защото ако се откаже - ще изчезне. Ние обаче си нямаме представа а и способи как може да променим нещата там. Без драматичнии промени това, които искаме от тях няма как да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още