IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отваря отново моловете, Германия обмисля удължаване на частичната блокада

Великобритания ще закупи милиони дози от лекарство на AstraZeneca срещу COVID-19 на базата на антитела

15:13 | 21.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Полша ще  позволи на търговските центрове да отворят отново врати, но ще остави ресторантите, кината и училищата затворени, заяви премиерът Матеуш Моравецки и призова за още търпение, докато се появи ваксина срещу вируса, предава Bloomberg.

„Нуждаем се от още сто дни на солидарност. Сега трябва да я изискваме повече от всякога“, каза Моравецки пред репортери в събота.

Полша въведе почти пълна блокада по-рано този месец, след като заразените с COVID-19 нараснаха през октомври, а броят на починалите на ден се увеличи до рекордните 637 души по-рано тази седмица. Училищата ще останат затворени поне до средата на януари, а фитнес залите, кината, театрите и ресторантите няма да отворят до 27 декември.

Търговските центрове и магазините за мебели може да отворят отново от 28 ноември, включително поне две недели през декември. Полското правителство ще реши след три седмици дали да отмени останалите ограничения. Ако средните случаи на ден през идните седем дни намалеят под 19 хил. спрямо настоящите 21 765, ще има възможност за ново смекчаване на мерките, заяви здравният министър Адам Неджелски. Следващият праг е 9400.

Моравецки поиска от поляците да си останат у дома на Коледа и допълни, че правителството работи по правни начини да ограничи пътуванията през този период.

Полша, която предостави 10 млрд. злоти (2,65 млрд. долара), за да подкрепи пострадали от ограниченията индустрии през ноември и декември, работи по нови мерки, за да помогне за спасяването на работни места, каза вицепремиерът Ярослав Говин.

Здравното министерство в страната съобщи, че случаите на COVID-19 са нараснали с 24 213 до 843 475 в събота спрямо 22 464 в петък и 25 571 седмица по-рано. Починалите са се увеличили с 574 до общо 13 288.

В Германия частичната блокада може да бъде удължена и през идния месец, тъй като най-голямата икономика в Европа опитва да си върне контрола върху разпространението на коронавируса преди хората да тръгнат към къщи за празниците, предава Bloomberg.

Държавните ръководители допускат удължаване на настоящите ограничения и целят да ги отменят преди периода на празниците, съобщи запознат източник.

Ръководителите на провинциите обмислят повторно отваряне на хотели и ресторанти поне по време на доходоносния период около Коледа и Нова година, за да генерират така необходимите им приходи от продажби, допълни източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като разговорите са от частен характер. Ръководителите ще преценят дали да върнат контрола през януари, ако броят на заразените все още се смята за твърде висок, заяви още източникът.

Над две седмици след въвеждането на частична блокада, при която бяха затворени музеи, барове и ресторанти, но училищата и повечето магазини са отворени, броят на заразените в Германия продължава да е над нивото, което властите определят като управляемо. Това засилва перспективите за по-строги ограничения през празничния период. Министърът на икономиката Петер Алтмайер беше поставен под карантина в петък след контакт със заразен колега, въпреки че самият министър даде отрицателен резултат.

Германия прибави близо 23 хил. новозаразени към събота сутринта, с което общият брой надхвърли 900 хил. Провинциите Бавария, Берлин, Бремен, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония регистрираха най-висок брой заразени през последно време, а броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения расте рязко от средата на октомври насам, сочат данни на базирания в Берлин институт „Роберт Кох“.

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с лидери на провинциите в сряда, за да очертае дългосрочен план за борба с пандемията на фона на растящия натиск за отмяна на ограниченията. Германският лидер си навлече повсеместни критики от лидерите на провинциите тази седмица заради предложението децата да бъдат ограничени да играят само с едно другарче, а маските да станат задължителни в училищата.

Съществува широк консенсус, че блокадата в Германия трябва да бъде удължена до 20 октомври, съобщи по-рано Berliner Morgenpost, цитирайки хора от провинциалното правителство на Берлин, чиято идентичност не разкрива.

В същото време Великобритания се е договорила да закупи милиони дози от лекарство на базата на антитела срещу COVID-19 от AstraZeneca, ако то постигне успех в третата фаза на клиничните си изпитания.

Компанията набира 5000 участници в цял свят, за да оцени ефективността на комбинацията, наречена AZD7442, за предпазване от заразяване до 12 месеца при хора, които не могат да получат ваксини или не реагират добре на тях.

Антителата с удължено действие могат „да лекуват и предотвратяват развитие на заболяването при пациенти, които вече са заразени с вируса“, съобщи компанията в съвместно комюнике с британското правителство. Антителата може също да бъдат приети преди излагане на вируса и да станат допълнение към ваксината.

AstraZeneca се готви да обяви ключови заключения за ваксината, която разработва с Оксфордския университет. Pfizer и BioNTech поискаха в петък извънредно разрешение в САЩ на тяхната ваксина срещу COVID, която се оказала ефективна в 95% от случаите. Moderna също публикува положителни междинни резултати от последната фаза на клиничните си изпитания.

„В момент, когато се доближаваме до ваксина срещу COVID-19, трябва да придвижим клиничните изпитания на нови и алтернативни лекарства, които защитават уязвимите хора, особено тези, които не могат да получават ваксина“, заяви британският министър на бизнеса Алок Шарма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ето го първия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Мало.умниците отново се вихрят във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
още един смел човек: https://summit.news/2020/11/18/top-pathologist-claims-coronavirus-is-the-greatest-hoax-ever-perpetrated-on-an-unsuspecting-public/?fbclid=IwAR3xwBP3ONSG-ZMqtAJZFaZvOsGGgs9wuR84iFfpKyEm8dlQ4edOibIOB44
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Фашистка Германия отново играе ролята на палач. Тотален геноцид...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
В момент, когато се доближаваме до ваксина срещу COVID-19, трябва да придвижим клиничните изпитания на нови и алтернативни лекарства, които защитават уязвимите хора, особено тези, които не могат да получават ваксинаСиреч експериментите основно ще се извършват върху бедните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още