IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г20 се разбраха за действия след края на пандемията

Лидерите на страните отчетоха нуждата от реформи в СТО и гарантираха достъпа на всеки до ваксина срещу COVID

13:51 | 23.11.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавирус разкри слабости и трябва да предприемем необходимите стъпки, за да се възстановим по-силни и  да гарантираме, че бъдещите поколения ще бъдат в по-голяма безопасност от нас. Това записаха представителите на страните от Г20 след края на двудневната си среща под председателството на Саудитска Арабия.

Лидерите на групата на най-развитите държави в света обсъдиха редица въпроси, свързани с икономическото възстановяване след пандемията, реформата в Световната търговска организация (СТО), данъчното облагане на дигиталната икономика и подкрепата за развиващия се свят.

Заради разпространението на COVID срещата се проведе виртуално. Участниците записаха във финалното си комюнике, че ще гарантират достъпа на всеки до ваксина срещу новия вирус.

В своето изказване председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства това заявление, но призова лидерите да увеличат финансирането си за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT-Accelerator), пишат от пресцентъра на Европейския съвет. Тя посочи, че е необходимо 20-те държави с най-големи икономики в света да осигурят 4,5 млрд. долара за тази инициатива до края на годината.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира от своя страна нуждата от подготвяне на План за действие при пандемии, който да дава възможност за по-координирани реакции на държавите и глобалните институции в случай на нова глобална заплаха.

В основата на финансовото възстановяване е Международния валутен фонд (МВФ). Организацията трябва да проучи изготвянето на допълнителни инструменти, с които да подкрепи своите членове при излизането от кризата. Г20 призовава Фондът да изготви анализ за нуждите от финансиране в развиващия се свят през следващите години, както и да мобилизира частните инвестиции в тези държави.

Страните от Г20 се разбраха да изготвят и приемлив за всички план, базиран на работата на ОИСР, за облагането на дигиталната икономика до средата на 2021 година. 

По отношение на здравеопазването от Г20 изказват подкрепата си за Световната здравна организация (СЗО), но и отбелязват липсата на подготовка на редица глобални институции за действие в условията на пандемията. Във финалната декларация на срещата държавите се ангажират да работят за подкрепа на здравните системи, борбата срещу антибиотичната резистентност, разработване на нови антибиотици и подобряване на достъпа до тези лекарства в развиващите се държави.

"Стремим се да изпълним целите за свободни, честни, приобщаващи, недискриминациони и прозрачни условия за търговия, както и да запазим отворени пазарите си", пишат още от Г20. От организацията посочват необходимост от насърчаване на микро-, малките и средните предприятия в международната търговия и инвестициите.

Транспортът и туризмът са сред секторите, които се оказаха най-сериозно засегнати от COVID. От Г20 настояват глобалните транспортни мрежи да останат отворени, но и сигурни, а всяко ограничение, свързано с коронавируса, да бъде пропорционално на заплахата и временно като срок на действие. Държавите от групата ще работят за възстановяване на туризма.

Инфраструктурата е двигател на ръст и просперитет и е от ключово значение за икономическото възстановяване и устойчивост, пишат още лидерите на развитите държави и призовават за повече инвестиции в подобни проекти.

От Г20 посочват като необходимо условие за икономическото възстановяване "устойчиви и непрекъснати доставки на енергия". Нужни са иновации и нови технологии в областта, за да има достъп всеки до чиста енергия. Това е важно, за да бъде опазена околната среда и възстановено биоразнообразието, за чисти океани, водни басейни и въздух, което е превенция срещу природни бедствия и екстремни суши.

Организацията успя за първи път след три последователни срещи да впише отделен параграф за действия по отношение на околната среда и климатичните промени. На срещата страните от ЕС призоваха развитият свят да спазва записаното в Парижкото споразумение и посочиха своя начин за устойчиво икономическо развитие, базирано на зелените проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"...пълен ***..." ... мамин сладък той грамотен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
глобална оценка на националните задължителни политики за ваксинация и последици от неспазване ...https://***.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X20312342?via%3Dihubтъй , ако ти се чете , ако не ти се чете твоя си работа ... :))) ... щото доста авторитетно пишеш от първо лице ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Според мен властта ще забрани на гражданите да ходят на работа или да посещават каквито да било масови събирания, да ходят на заведение, концерт и други подобни и дори да излизат от къщи без ваксината...-------------------------------------------------------------------------ако забранят да ходят на работа - ми няма да ходим бе кво толкова ? .... :)) На "масови събития" ше стане като в Калифорния кмето им забранил да излизат навънка обаче Тръмповистите напук всички се изсипали навънка.Trump supporters descend on Californias Capitol after Democrat governor issues stay at home orderhttps://***.youtube.com/watch?v=aI1li_yBpVMВ САЩа вече кат ги гледам са се цепнали на 2 щот едните не моат да понасят некволога и глобалистите + това имат и оръжия, докато другите си ги кефят и тяхната лесна да видиме обаче в Гейропата как ще се проблема с тия ръбове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Другите спазвали мерките като първолаци - хе-хе-хе-хе....тогава що сме на това дередже със заболеваемостта? Да си видял по кварталните градинки 12-18 годишни как си кашлят, кихат и плюят по устите на групички от по 3-10 деца, ако се огледаш ще видиш още неспазващи препоръките за носене на маска ...спазва баба ти, спазваме ти и аз като интелигентни хора (портокалите си ги задръж за теб или за невъзпитаните двама арестувани от метрото), даже вчера се смях на едно цингаре на 7-8 години, че тича само по улицата с една количка и е с маска!!! Интегрирано детето, евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Не се ограничавай с определенията до последния протест и други са се случвали в държавата далеч по-мащабни, смислени и нефинансирани, и не, не вярвам, че Божков ще "кихне" за антиваксър протестно движение.Не, не забелязвам, че властта настройва хората едни срещу други (в САЩ да, но в БГ мн слабо изразено) - ние сме политически неграмотни ако не си забелязал и при това с много кратка памет за миналото...забелязвам, че това разделение се явява от други фактори като доход, образование, идеали, ценности...Ако отвориш една книжка за имунизация на дете ще видиш вътре истории за деца, които поради физиологични проблеми или имунни такива не могат да бъдат ваксинирани- и не, те не са опасни, а точно обратното, уязвими са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Хаха. За мегазатворите Фандъкова има откъде да черпи опит, но едва ли ще й се наложи. Като гледам до момента има само двама арестувани в метрото. Другите си спазват мерките като първолаци. Като кажат, че ваксината става задължителна предполагам, че затворниците ще са само трима, ти и двамата от метрото, което прави нещата доста лесни. Има още празни парцели покрай София, за трима все ще се намери място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Видяли сме ги вече платените протестъри у нас - безработни купени всичките до един от чуждите нпо - ако в тях ти е надеждата по-добре забрави...Ти изобщо не забелязваш, че властта настройва хората един срещу друг както индивидуално така и групово и затова никой няма да протестира. Платените лъжливи медии ще лъжат, че който не се ваксинира е заразен и е опасност за всички - кой ще протестира в защита на такива хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
И вместо нови 60 детски градини до 2024та, Фандъкова строи 5 мегазатвора за палавници антиваксъри и немаскирани певци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Като те арестуват в метрото пиши тук, за да ти носим портокали. Лекували от грип :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
е явно е имало смисъл да те бият, за да не надигаш глава...затова сега си толкова апокалиптичен в разсъжденията си и се чувстваш в безизходица - "край, ако не се ваксинирам - няма да ме пуснат от вкъщи" - само стой и гледай!!! Хората по "белия свят" протестират за маски и за вечерни часове....ние балканджиите ли няма да надуем гайдата! Хайде бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още