IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Китай се борят за доминация при свръхскоростните влакове

Двете страни разработват железопътни линии по технологията „маглев“ с идеята да се наложат на глобалния пазар след тяхното реализиране

17:11 | 29.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония и Китай се намират в разгорещена надпревара за създаването на ново поколение свръхбърз левитиращ влак с фокус върху евентуалния износ на технологията и затвърждаване на лидерството си в тази сфера, пише Bloomberg.

Влаковете, използващи технологията на магнитната левитация, известни като мaглев, се плъзгат по релси посредством силни магнити, развивайки високи скорости поради липсата на триене.

Няколко подобни влака вече са пуснати в експлоатация по различни къси маршрути в големите градове в двете азиатски страни. Целта на Япония и Китай е да успеят да създадат първия маглев, който да обслужва междуградските линии на по-дълги разстояния.

Японската компания Central Japan Railway Co. разработва железопътниа линия за маглев на стойност 9 трлн. йени (86 млрд. долара), която трябва да свърже Токио с Осака до 2037 г. В същото време Китай планира да пусне в експлоатация подобен влак на стойност 100 млрд. юана (15 млрд. долара) по линията между Шанхай и Нинбо, като след няколко неуспешни опита за стартиране на проекта сега се очаква той да бъде реализиран около 2035 г.

Разходите за Япония са значително по-големи заради размера на изкопната дейност, тъй като провинцията, през която ще преминава влакът, е с предимно планински релеф.

Реализацията на подобен влак ще даде възможност на двете страни да се насочат към износ на технологията, свързана с пазар, който може да нарасне до 2 трлн. долара за времето на въвеждане на експлоатация на ултрабързите влакове.

Япония, която стои зад първия в света влак стрела, известен още като шинкансен, продължава да бъде водещ доставчик на мащабни проекти за бърз железопътен транспорт. Бившият министър-председател на третата по големина икономика в света Шиндзо Абе даде началото на износния тренд на технологията, определяйки я като ключова за икономическия растеж.

влакове влакове

През последното десетилетие китайските конкуренти наваксват изоставането, предоставяйки по-ниски цени за компоненти от същата технология. През 2015 г. японските доставчици изгубиха надпреварата със своите китайски съперници в опит да изградят първата високоскоростна железопътна линия в Индонезия, която да свързва столицата Джакарта с Бандунг. В крайна сметка Япония е помолена да се присъедини към проекта, след като изпълнителите му се сблъскаха с множество закъснения в графика.

Железопътната отсечка, по която ще се движи китайският маглев между Шанхай и Нинбо, е част от плана на китайското правителство да инжектира 3 трлн. юана в железопътната инфраструктура в провинция Джъдзян.

През 2016 г. правителството на Шиндзо Абе одобри заем от 3 трлн. йени, за да помогне на JR Central да финансира т. нар. високоскоростната линия Chuo Shinkansen, в резултат на което крайната дата на проекта беше изместена до 2037 г. от 2045 г. 

Все пак проектът е изправен пред редица предизвикателства, като това може да доведе до забавяне, включително заради опозицията от страна на властите в префектурата, които са загрижени за въздействието на строителните дейности върху околната среда.

JR Central провежда тостове на своите влакове на 43-километрова линия в префектура Яманаши, където машините развиват скорост от над 500 км/ч. От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 33%, тъй като пандемията от коронавирус засегна и пътуванията с влакове. Железопътният оператор прогнозира оперативна годишна загуба в размер на 185 млрд. йени, която ще бъде първата загуба за фискална година след приватизацията му през 1987 г.

Една от страните, към които JR Central ще фокусира своя износ на технологията маглев, са САЩ. Там компанията работи с партньори, за да постави основните на скоростната линия, която ще свързва Вашингтон с Ню Йорк. Когато бъде завършен, влакът ще намали времето за придвижване между двата града до един час от сегашните три, посочват от японската компания. Това ще направи времето за пътуване с маглев по-кратко от това със самолет между двете дестинации.

Японското правителство обеща няколко милиарда долара финансова подкрепа за проекта, а JR Central заяви, че не планира да начислява лицензионни такси за технологията.

Въпреки това някои анализатори се съмняват, че японската технология ще бъде конкурентоспособна в глобален план без силна държавна подкрепа. Строителните разходи могат да се удвоят или дори утроят в сравнение с обикновените високоскоростни линии поради особеностите по отношение на електрозахранването и подстанциите, смята Дениз Уонг, анализатор в Bloomberg Intelligence Asia.

Държавният китайски маглев, който свързва международното летище в Шанхай „Пудун“ с града, все още не може да реализира печалба, като през първите си години след реализирането си през 2002 г. операторът е изгубил над 1 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
офф ае стига си дънкал тъпотии ве, нема нема и те прихване, а в Япония ко не се блъскат ли кво или там нье ама в Чайна да ? Ае вече с стига тъпотии, а у нас като *** кат мухи двете улици наречени магистрали и се самоубиват на килотон кво ?? По случая да продължааме с Шкодите от 60те и да зиаме пътя до морето за 7ч. че и да треперим да не се запали за тва време тая кошарa .... Ае стига с тия комунистически постулати дет не съществуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
В Китай има комунистически мораториум за неща, за които държават е виновна.Никога няма да разберете колко инцидента и жертви имат китайските високоскоростни железници преди да постигнат това,което после се опитват да рекламират и продават. Подобно на хилядиите самоубийства вследствие на нечовешка експлоатация в заводите на Foxconn където се сглобяват продуктите на Apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тва бате София - Бургас за 2ч. макс със спирките по Пловдив и Загората, ама нали Зелевия каза че не става, а електрокарите понеже "стават" ..... Ето на ток "зелено" е превозва сумай ти пътници за 0 време от точка А до Б ... с Теслата от 100 бона която ще я имат точно 2ма човека в Бyгapистан дет са наследници на демокрацията ше се превозват от 2ма до 4ма човека за 5ч. по магистралите на Боце еле па онуй там на Мъска другата измишльотина с 10000км/ под земята ош го няма нигде само на чертеж, а те за него блеят глупаците поне е "по-евтино" от Маглеви и квото и да било иии са се пита в задачата дали такива кат Зелевия са *** или да ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
има шанс за успех ... :)))в момента в ел ей дострояват наземната инфраструктура за подходите към тунелите . януари май е официалното откриване . оня ден гледах едно клипче как тестват елеваторите за колите . при симулациите системата е дала пропускливост от 13000 човека на час ... от общинският съвет го анатемосват , било лошо планирано , било нефункционално ... никой не верваше , че ще приземява на автоматична платформа в океана първата степен на орбитална ракета и то за многократно ползване , пък го прави и му дреме на шапката . не му вярваха , че ще направи електромобилите масови , пък строи трета фабрика и всички големи производители ги правят също ... :))) ... и сега е така ... ще видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 3 години
Мъск ще ги удари у земята всите с вакума :) Маглева мно убаво ама цената на 1 км трасе е умопобъркваща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ами има , що да няма . първите патенти за придвижване чрез магнитна левитация са от 1907г ... :))) ... отворих викито , мислех че са от 60-те и 70-те години ... :)))една писта в хамбург 908м видели че не става и я демонтиралиедна писта в япония тестова от 43км - чат пат плъзгат разни неща по неяедна 980м в рассия видели че не става и я демонтиралиедна 600м в ингилизко и я демонтирали щот не ставаедна 400м в канада и я демонтирали щот не ставаедна от 6км в южна корея возят от летището до градът за да се фука хюндайв китай е мъгла ... :)))според теб 110г добро ли е като срок да се прецени че една технология не става за шир потреба или требва още да се мисли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
KMETA
преди 3 години
Няма такова животно. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
много скъпа за изграждане и поддръжка технология с много специфично и взискателно приложение . не става ... !! да се конкурират колкото искат в техните пренаселени пазари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Физикогеографски, Китай е обречен, просто, на победа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още