IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов флирт с рекордните върхове очаква европейските пазари догодина

Оптимизмът преобладава в прогнозите на фонд мениджърите за 2021 г.

18:42 | 25.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът около разработването на ваксина и очакванията за силно възстановяване на корпоративните печалби ще докара европейските акции почти до рекордните им нива през следващата година.

Според проучване на Ройтерс сред 26 фонд мениджъри и брокери, проведено през последните две седмици, паневропейският индекс STOXX 600 ще нарасне до 430 пункта до края на 2021 г. – съвсем малко под рекордните ръстове на измерителя от февруари.

Това представлява повишение от 10,6% спрямо представянето му в понеделник. Това е и 60-процентен скок от дъното си от 268 пункта, достигнато през март, когато масовите затваряния на икономиките бяха въведени и предизвикаха търсене на сигурност на международните пазари.

Но обещаващите резултати от три водещи фармацевтични компании за техните медикаменти срещу коронавирус окуражават оптимизма на пазарите. Данните от последното проучване на Ройтерс показват значителна промяна в очакванията за STOXX 600.

В предходното тримесечно допитване индексът се очакваше да достигне едва 375 пункта през декември и 410 пункта догодина.

„Европейските икономики и пазари имат много какво да спечелят, тъй като международните прогнози се подобряват“, каза Томас Хилдебранд, старши портфолио мениджър и стратег към Evli Bank в Хелзинки.

Според анализаторите обаче възможни рискове за европейските акции може да дойдат от евентуални нови блокади, невъзможност да бъде договорена търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз, както и забавен отговор от европейските институции в справянето с икономическите щети от пандемията.

Въпреки това настроенията изглеждат приповдигнати. Откакто Pfizer обяви на 9 ноември добрите резултати за своята ваксина, международните прогнози продължават да се подобряват. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI ) за бъдещото производство нарасна до 60,1 пункта през ноември от 56,5 пункта месец по-рано. Това е най-високото му ниво от февруари насам.

Също така европейските акции поскъпват с 14% от началото на ноември и са напът да запишат най-добрия си месец изобщо, въпреки че настоящото тримесечие ще бъде по-трудно за компаниите заради новия пик на коронавирусната пандемия.

Според проучването на Ройтерс германският бенчмарк DAX ще прибави над 10% към сегашното си ниво до края на следващата година до 14 500 пункта – близо до рекорда си от февруари.

Но надеждите на пазарите не са само върху прилагането на ефективна ваксина срещу коронавирус.

Очакванията за още стимули от Европейската централна банка и планът за възстановяване на ЕС за 1,8 трлн. евро също ще окаже подкрепа, както и очакванията, че Лондон и Брюксел все пак ще се договорят за търговията.

Според анкетата на Ройтерс водещият британски индекс FTSE 100 ще достигне 6900 пункта до края на 2021 г. – ръст с 8,9% спрямо понеделник. Френският показател CAC 40 пък се очаква да достигне 6172 пункта, което е повишение с 12,4%; италианският FTSE MIB ще стигне 24 000 пункта, повишение от 10,6%; испанският IBEX пък ще е на ниво от около 9000 пункта, скок от 12,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoyanka229
преди 3 години
Решете трудностите със структурата си.Посетете ни https://bforcredit.com/Имейл: contact***bforcredit.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Frosty
преди 3 години
Лично аз ще се радвам много, ако горните оптимистични прогнози се сбъднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още