IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на правосъдието ще поддържа национален е-регистър на запорите

Изграждането на новата система се предлага с промени в ГПК

08:42 | 26.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието ще изгради и поддържа национален регистър на запорите. Така с новата информационна система ще има точна информация за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, централизирана в единна база данни.

Това се предлага с промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Становища по текстовете могат да се подават до 29 декември.

В момента нормативно задължение за поддържане на такива регистри нямат нито държавните, нито частните съдебни изпълнители.

Условията и редът за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система ще се определят с поправки в наредбата за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове, предвижда вносителят на поправките – Министерството на правосъдието. Промените в наредбата трябва да са готови 6 месеца след влизането на законопроекта в сила.

В тази връзка отпада заложеният 12- до 18-месечен срок за написването на наредбата след приемането на текстовете за тази електронна система, който и без това не беше спазен от властта (електронните публични търгове влязоха в ГПК през 2017 г.).

Този подход ще позволи общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно, посочват от правосъдното ведомство.

Достъп до системата ще имат участниците в изпълнителните производства, както и лица с правен интерес, при спазване на изискванията по Закона за електронното управление, посочва се в предложенията.

Достъпът до информационната система на държавната и местната администрация и на лицата, осъществяващи публични функции, ще е безплатен, предвижда вносителят на промените.

Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях от правоимащи органи, мотивират се от Министерството на правосъдието.

В мотивите се посочва още, че мярката ще осигури такава степен на публичност на информацията в регистъра, която ще гарантира информиране на заинтересованите лица относно тежестите и ограниченията върху движимите вещи, предмет на регулация, ще се повиши сигурността при прехвърлителните сделки и ще се е оптимизира принудителното изпълнение върху посочените движими вещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Естествено добра идея, но кога ще се случи е важното? Също така всички тези държавни сайтове трябва да са картографирани някъде, например в сайта на правителството. В момента има един сайт за винетки, един за кадастър, един за вписвания и т.н. всичко това обаче е разпръснато и няма връзка едно с друго. И така услуга която се предлага електронно ще бъде пропусната от мнозина защото няма да знаят че съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още