IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обявява завръщането на една Америка, "готова да води света"

Ключовото послание на избрания за президент на САЩ беше за завръщане на мултилатерализма, противоположно на "Америка на първо място" на Тръмп

23:04 | 26.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви вчера "завръщането" на една Америка, готова да бъде глобален лидер след годините на управление на Тръмп, като представи избрания от него опитен екип, който ще ръководи дипломация и националната сигурност в бъдещото му правителство.

На голяма сцена в своята крепост в Уилмингтън 78-годишният демократ отдели по няколко думи за всяко от първите шест големи имена, номинирани да го придружават при пристигането му в Белия дом на 20 януари.

Ключовото му послание беше завръщането на мултилатерализма, противоположно на "Америка на първо място" на Доналд Тръмп. Той изрази също "твърда решимост" да се бори срещу промените в климата.

"Това е един екип, който отразява факта, че Америка се завръща, готова да води света", заяви Джо Байдън, придружаван от бъдещата си вицепрезидентка Камала Харис.

Тази първа серия от номинации включва няколко опитни политици, служили по време на мандата на Барак Обама, като Антъни Блинкън, който ще оглави дипломацията.

"Не можем да решим сами проблемите на света", заяви бившият номер две в Държавния департамент на САЩ. "Мултилатерализмът се завръща, дипломацията се завръща", добави бъдещата американска представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Показвайки ангажимента си да се бори срещу "климатичната криза", една "екзистенциална заплаха", бъдещият 46-и президент на САЩ създаде роля на специален пратеник за Джон Кери. Този бивш първи дипломат беше подписал, от името на САЩ, споразумението за климата, договорено през 2015 година.

Новоизбраният президент е обещал да се върне още в първия ден на мандата си в Парижкото споразумение и да постигне въглеродната неутралност в САЩ до 2050 година.

Заявявайки, че иска да даде по-важно място на жените и малцинствата, бившият вицепрезидент на Барак Обама номинира първия латиноамериканец начело на министерството на вътрешната сигурност, Алехандро Майоркас, както и първата жена, ръководител на разузнавателните служби - Аврил Хейнс.

Демократът предвижда също така, според източник от неговия антураж, да номинира за министър на финансите председателката на централната банка Джанет Йелън.

Като избира тези квалифицирани и с управленски опит личности, Джо Байдън показва завръщане към една по-традиционна политика от тази на предшественика си Доналд Тръмп, пристигнал във Вашингтон с обещанието да скъса с върхушката.

Демократът обаче отхвърли идеята, че със своя екип просто повтаря още един мандат на Обама.

"Изправени сме пред тотално различен свят", заяви той пред Ен Би Си в първото си интервю след изборите. "Президентът Тръмп промени ситуацията. Тя стана Америка на първо място, Америка сама".

След две седмици на безпрецедентно в американската история отричане, в понеделник вечерта действащият президент най-накрая даде зелена светлина на започването на процеса на преход към администрация на Байдън.

Без обаче да признае поражението си на президентските избори от 3 ноември.

Милиардерът републиканец обаче трупа съдебни неуспехи и възмущения в ключовите щати, чиито резултати той оспорваше.

След Мичиган в понеделник, вчера Пенсилвания и Невада също потвърдиха победата на Байдън.

В конкретни измерения, тази "зелена светлина" деблокира средства за екипа на Байдън и му отваря вратите на администрацията на Тръмп, за да се координира по горещите теми, като предстоящата кампания за ваксинация срещу COVID-19.

По този начин Джо Байдън ще получи най-накрая и достъп до секретна военна информация, може би още в сряда, сподели той с NBC.

В интервюто си новоизбраният президент заяви, че преходът "вече е започнал". "До момента не е имало недоволство. И не очаквам да има", добави той.

Опитният политик затвърди образа си на обединител: "Искам тази държава да бъде единна".

Той напомни, че ще се опита още през първите си 100 дни да прокара реформа на имиграционните закони, за да се легализира ситуацията на около 11 милиона лица без документи, живеещи в САЩ. Трудна задача, ако през януари Конгресът остане разделен между демократи и републиканци.

Представители на администрацията на Тръмп в Пентагона, Държавния департамент и министерството на здравеопазването обявиха вчера, че ще сътрудничат. Но някои от тях отправиха и хапливи забележки.

"Повече мултилатерализъм, само за да могат да прекарват време с приятелите си на вечери с коктейли? Това не е в най-добрия интерес на САЩ", заяви ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо, заявявайки, че администрацията на Тръмп се е опитала да постигне "реални резултати".

Изглеждайки все по-изолиран в опитите си да отрича поражението, Доналд Тръмп не каза вчера и дума за изборите по време на двете си публични прояви.

45-ият президент на САЩ приветства новия рекорд на Нюйоркската борса и постигнатия напредък към създаването на ваксина срещу COVID-19.

И той повтори, както в градините на Белия дом, така и в Twitter, своя ключов лозунг: "Америка на първо място!"

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
...и синотгледаха собствени амбиции и щения. Щарите изтърваха Момента. ТОВА Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Да си готов, не знами само щения да имаш, ами и да си готов да ги реализираш...както, и да живееш с последствията, каквито и да са. Икономика си трябва зад тези щения, а УСА вече нямат ну ния ресурс, нито способността да го мобилизират. Да не говорим, че и съюзниците им, като такива, и оредяха,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Да бе да.Готова ама не просто да води а да налага силово и да шиб*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Спокойно! Цивилизован свят е имало преди Америка, ще има и след нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Ако много вземе да си вири носа, ще му помогнат от голямата държава на изток да се смарангяса по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
тоз мавзолея по-добре да гледа към бъдещето, а то е в парцелите и 2та метра под земята .... Америка била готова да води света, тя го води вече и видехме кво стана, изпотроши го отсекъде, а света дали иска да бъде воден от Алцхаймери ? .... мммм не мисла ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Може би екипът на Инвестор е подбрал погрешно цитатите от речта му, но те ясно показват противоречието в изказването на Байдън.От една страна имаме "Ключовото му послание беше завръщането на мултилатерализма, противоположно на "Америка на първо място"". Ще рече, че новият президентски екип приема тезата на Китай и Русия за един многостранен (мултилатерален) свят, но не какъв да е многостранен, а ".... отразява[щ] факта, че Америка се завръща, готова да води света". С други думи: ние сме водача, другите ни следват. Това определено не ми прилича на мултилатералност. Ами ако някой кривне или поне иска да кривне настрана от пътя, посочен от водача? Тогава какво следва? Накратко, многостранен свят имаме когато нямаме един водач. Джо вероятно ще се разбере със Си (в името на старите връзки). Последният вече му предложи win - win сътрудниество. Да му мисли Влад. Да видим той как ще се разбере с Джо.Не ме разбирайте погрешно. Не съм против това да има водачество. Ние хората явно или неявно винаги си избираме някой да води. Така сме устроени. Това създава подреденост и предвидимост, но .... зависи от това какъв е водача и какви всъщност са му намеренията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Байдън обявява завръщането на една Америка, "готова да води света"Милият той! Първо, да покаже лидерски качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
мултилатерализма ще доведе до тотална разруха на Америка а от там и на останалия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още