IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета: ЕЦБ трябва да даде възможност на правителствата да излязат от пандемията

Управителният съвет на банката ще се събере, за да разгледа своята политика на 10 декември

12:39 | 27.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да поддържа свръхниски разходи за заеми, за да позволи на правителствата да излязат от пандемичната рецесия, която заплашва да наруши производствения капацитет, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пред португалски вестник.
 
„Благоприятните условия за финансиране създават най-добрата среда за ефективна фискална политика, което от своя страна създава условия частният сектор също така да се възползва изцяло от нашите мерки“, заяви Панета пред вестник Expresso, цитиран от Ройтерс. 
 
Управителният съвет на банката ще се събере, за да разгледа своята политика на 10 декември, като се очаква да увеличи и разшири кризисната си програма си за изкупуване на активи в размер на 1,35 трлн. евро, както и да предложи по-дългосрочно финансиране на банките.
 
„Има много повече неща, които можем да направим чрез комбинация от нашите програми за закупуване на активи и нашите мерки за подпомагане на финансирането на реалната икономика чрез банките и пазара на облигации“, каза Панета и добави, че не трябва да има съмнения относно ангажимента на ЕЦБ да действа.
 
По-рано централните банкери предупредиха, че преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа може да забави икономическото възстановяване, превръщайки предизвикателствата на корпоративната ликвидност, наблюдавани в началото на пандемията, в проблеми с платежоспособността. Рязкото нарастване на корпоративната и държавната задлъжнялост увеличава рисковете за финансовата стабилност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 3 години
Европа е при условия на грешно емитиране на евро.Пандемията COVID-19 е силен стимул за щети от грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ).При запазване на грешката на ЕЦБ е невъзможно спасение от катастрофална криза, защото сегашната работа на ЕЦБ е съществения причинител за възникване на щети.Европа може да бъде спасена от катастрофална криза. Необходимо е подобрено емитиране на евро.Няма да е все така.Ще дойде време и ЕЦБ ще е с подобрено емитиране на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още